El cartell de la Festa Major 2021 s’endú el Bronze als premis Laus

L’estudi 131 (Pau Llop + Esteve Padilla) guanya el guardó en la categoria Lettering / Tipografia experimentalEl projecte va desenvolupar 12 tipografies denominades amb l'any d'aparició (del 1888 al 1977), que es combinaven entre elles composant el nom de la festa i tots els títols dels actes i concerts que s'hi van celebrar, aplicats en suports paper i online

El cartell de la Festa Major 2021 es va endur el Bronze als premis Laus, que es van celebrar aquest dijous. L’estudi 131 (Pau Llop + Esteve Padilla) va guanyar el guardó en la categoria Lettering / Tipografia experimental amb el projecte de 12 tipografies denominades amb l'any d'aparició (del 1888 al 1977), que es combinaven entre elles composant el nom de la festa i tots els títols dels actes i concerts que s'hi van celebrar, aplicats en suports paper i online.

A partir dels elements tipogràfics presents en els cartells, es feia un seguiment dels últims 130 anys, destacant les aportacions artístiques prèvies a la digitalització. Seguint el fil de les tipografies es repassava la història i l’evolució del disseny gràfic a Lleida. De la recerca, en van sorgir un conjunt de 12 tipografies extretes i reinterpretades dels cartells compresos entre 1888 i 1977. Cada suport era únic, i es va crear mitjançant la mescla i combinació d’aquestes lletres i una gamma cromàtica. El sistema s’adapta i va crear composicions úniques que s’aplicaven des de la coberta del programa, fins als elements de comunicació exterior com banderoles, cartells i xarxes socials.

La Festa Major és la festa més important. És el punt de trobada d’una comunitat local, a l’entorn d’uns escenaris i referents simbòlics compartits. En el procés de disseny es requereix la reinterpretació tipogràfica del cartellisme.

El disseny explora i recupera la memòria visual de la festa, dels darrers 130 anys. Es recuperen, redibuixen i reinterpreten 12 tipografies que es combinen, mesclant anys i estètiques, per composar: FESTA MAJOR LLEIDA i títols d'actes.

Es representa la diversitat de la comunitat i les festes dins la festa; homenatjant el cartellisme des d'una visió contemporània i no revival. El cartell evoluciona i esdevé un sistema gràfic que va omplir la ciutat de lletres i colors. Es va proposar aquest treball de recuperació de la memòria visual de la Festa Major de Lleida i, alhora, es representava la diversitat de la comunitat i de les festes dins de la festa.

Estudi 131

131.gd (Pau Llop i Esteve Padilla) és un estudi de disseny gràfic amb oficines a Lleida i Barcelona. Des de 2013 dissenyen estratègies visuals per a companyies locals i internacionals, amb una presència important de la tipografia com a element central. Fan direcció d’art, identitats, projectes editorials, web i tipografies; basant-se en un concepte fort (formal, teòric, argumental…) que fa de fil conductor en el procés de disseny i formalització. 

Estudi 131 també va guanyar un Laus plata per l’etiqueta del vi de la Cooperativa L’Olivera.