Lleida se suma al Dia Internacional de les Persones Refugiades

La tinent d'alcalde Sandra Castro i la diputada provincial Helena Martínez han llegit aquesta tarda el manifest de la jornada en el qual l'Ajuntament de Lleida es compromet a treballar per revertir la "situació inhumana" de milers de persones refugiades i per a garantir-los-hi una acollida digna

La ciutat de Lleida s'ha sumat avui a la commemoració del Dia Internacional de les Persones Refugiades, que se celebra cada 20 de juny, amb l'objectiu de visibilitzar i reconèixer la situació de desemparament i violència que viuen les persones desplaçades forçoses, les retornades, les sol·licitants d'asil i les apàtrides.

La tinent d'alcalde d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, i la diputada d'Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez, han estat les encarregades de llegir el manifest impulsat pel Fons Català de Cooperació, amb una visió de gènere, en la concentració convocada a les set de la tarda davant de la Paeria. "Des de l'Ajuntament de Lleida ens comprometem a seguir aportant recursos i seguir treballant per revertir la situació inhumana en què es troben milers de persones arreu. També per activar tots els mecanismes que estiguin al nostre abast per garantir una acollida digna a casa nostra", recull el manifest.

El document també remarca que la crisi d'Ucraïna ha posat de manifest que "no hi ha una manca de capacitat per acollir, sinó una manca de voluntat política", quan ja s'ha superat la xifra de 100 milions de persones desplaçades forçoses al món, i també alerta de l'augment de les violències sexuals i les vulneracions de drets de les dones en aquestes situacions. Durant la concentració també s'han sentit testimonis de persones refugiades.

Els actes del Dia Internacional de les Persones Refugiades, organitzats per la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, amb el suport de la Paeria, s'han iniciat aquest matí amb la creació del mural reivindicatiu "Lleida ciutat acollidora", a càrrec de l'artista Llukutter, al mur de la canalització del riu, entre la passarel·la dels Maristes i el Pont Nou. A la tarda, també s'ha pogut veure al Palau de la Paeria un time-lapse sobre la creació d'aquest mural i un vídeo de Lleida pels Refugiats en suport a la ILP per la regularització, per a la qual s'han recollit signatures.

A més, el Centre Cívic de l'Ereta acull fins al 14 de juliol l'exposició "Refugiats", de Garrigues Cooperació, sobre la situació de les persones refugiades del conflicte armat a Colòmbia.