El Consell Mixt de Cooperació aprova la proposta del Pla Director Municipal de Cooperació de Lleida

La Paeria destina 113.916 euros per a projectes de cooperació i educació per a la transformació social

La Paeria destina 113.916 euros per a projectes de cooperació i educació per a la transformació social

El plenari del Consell Mixt de Cooperació ha aprovat aquest dimecres la proposta del Pla Director Municipal de Cooperació de Lleida 2022-25 que es debatrà en el Ple Municipal del pròxim juliol.

El nou Pla Director es compromet amb una cooperació internacional basada en l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (EGiBDH), tal com assenyala l’estratègia marc catalana fixada per la Generalitat.

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha elogiat l’alt nivell de debat, participació i consens que ha permès arribar al document final. L’esborrany de la proposta l’ha elaborat una comissió tècnica formada pels tres agents de cooperació de la ciutat: Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i l’Àrea de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Lleida. A més, s’han realitzat diverses sessions participatives amb entitats i persones de la ciutat expertes de l’àmbit de la cooperació i la solidaritat, partits polítics i diferents departaments de l’Ajuntament, amb la participació de l’assessora Natàlia Navarro.

Suport a projectes d’entitats

El consell també ha aprovat la resolució de dues convocatòries de subvencions que, en total, representen 113.916 euros per a projectes destinats a països africans (Burkina Faso, Mali, Moçambic, Tanzània, Senegal i Gàmbia), Amèrica Llatina (Colòmbia, El Salvador i Perú), a Palestina i als camps de persones refugiades sahrauís d'a Algèria. Els desenvoluparan entitats i ONG de la ciutat de Lleida.

Una de les convocatòries és per a Projectes de Cooperació Internacional, Acció Humanitària i Codesenvolupament. S’han concedit 13 projectes finançats amb 76.760,00 euros. L’altra és per a Projectes d’Educació per a la Transformació Social, el foment dels drets humans a la ciutat i la interculturalitat. En aquest cas, s’impulsaran 11 projectes finançats amb 37.156,00 euros.

16 edició de Cinemon

En la mateixa reunió també s’ha informat de l’organització del Cinemon, el cicle de cinema en valors que aquest any viurà la 16ena edició els dies 1, 7 i 8 de juliol a la plaça Sant Francesc.

La tasca conjunta l’ICIP (Institut Català Internacional per a la Pau), la Coordinadora d’ONGD, la diàspora colombiana a Lleida i les ONGD que treballen a Colòmbia ha permès preparar un programa conjunt amb una base sòlida, la difusió dels drets humans amb un enfocament de gènere.

Una de les activitats més rellevants serà la presentació de l’Informe final de la Comissió de la Veritat. Lleida serà la primera ciutat europea on es presentarà aquest informe, igual que va ser la primera a aprovar la Moció de reconeixement de les víctimes i la no repetició del conflicte colombià. L’acte comptarà amb la participació de víctimes del conflicte colombià exiliades a Catalunya, amb representants de la Comissió de la Veritat i amb actuacions musicals com la de Marta Gómez, una cantautora molt coneguda i estimada a Colòmbia. Durant la sessió també es projectarà el documental “Para volverte a ver”, produït per l’ICIP i Mandorla Films, que narra la contribució de la diàspora colombiana a Europa en el procés de treball de la Comissió de la Veritat.