<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37129>>.

Cloenda del programa de Mesures Urgents d'Ocupació pel Tancament Perimetral de Lleida i el Baix Segre

S'ha promogut la inserció laboral de 147 persones i s'han ofert ajudes per contactar-ne 62, a més d'accions d'orientació a 90 persones i assessorament a 70 empresesAquest pla, impulsat pel Servei d'Ocupació de Catalunya en col·laboració amb els ajuntaments de Lleida, Alcarràs, Aitona, La Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre, afectats per les mesures restrictives contra la Covid de fa dos anys

S'ha promogut la inserció laboral de 147 persones i s'han ofert ajudes per contactar-ne 62, a més d'accions d'orientació a 90 persones i assessorament a 70 empresesAquest pla, impulsat pel Servei d'Ocupació de Catalunya en col·laboració amb els ajuntaments de Lleida, Alcarràs, Aitona, La Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre, afectats per les mesures restrictives contra la Covid de fa dos anys

La Sala de la Canonja de la Seu Vella ha acollit aquest matí l'acte de cloenda del programa de Mesures Urgents d'Ocupació pel Tancament Perimetral de Lleida i el Baix Segre (MUTP), subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i impulsat pels ajuntaments de Lleida, Alcarràs, Aitona, La Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre per a pal·liar els efectes de les mesures restrictives contra la Covid-19 aplicades específicament en aquesta zona del Segrià l'estiu de 2020.

L'acte ha comptat amb la participació del director general del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), Juan José Torres, representants polítics dels ajuntaments impulsors del projecte, incloent-hi el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Emprenedoria de la Paeria, Paco Cerdà i el regidor d'Ocupació, Responsabilitat Social i Horta, David Melé, així com participants, persones i empreses de les diferents línies del projecte.

Melé ha desgranat el balanç de les actuacions dutes a terme en el marc d'aquest programa des de la seva posada en marxa el juny de l'any passat. Pel que fa a l'eix de l'ocupació, s'han atès a 699 persones (un 60% són dones) i s'ha aconseguit la inserció laboral de 147 persones, un 57% de les que finalment van participar en el projecte. El 62% d'aquests contractes són de més de sis mesos.

Com a actuacions d'acollida i acompanyament, s'han fet tasques d'orientació a 90 persones i accions com 29 tallers grupals i 4 visites de coneixement de l'entorn productiu, en els quals s'ha detectat la necessitat de treballar les competències transversals i la millora de la qualificació de les persones participants. També s'ha contractat 37 persones directament als ajuntaments participants (18 d'ells al de Lleida), amb perfils com operaris de manteniment, auxiliars administratius, agents Covid i altre personal de suport a la campanya agrària. Igualment s'han fet accions de formació en operacions d'enregistrament, tractament de dades i documents amb 18 participants.

En l'eix del teixit productiu, s'han dut a terme actuacions de foment a la contractació, prospecció i assessorament a 155 empreses i se n'han visitat 340.

En l'àmbit del foment de la contractació, s'han atorgat 62 ajudes per a la contractació laboral durant 6 mesos en empreses del sector del turisme i hostaleria, construcció, imatge personal, comunicació i publicitat, indústria alimentària, i comerç entre altres. Del total de persones contractades, 42 han renovat el contracte.

Finalment, en la línia de prospecció i assessorament han participat 70 empreses. S'han detectat 19 perfils professionals nous o en procés de transformació.

El projecte, que ha estat subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i gestionat per l'Institut Municipal d'Ocupació, ha participat activament a millorar aquesta situació donant resposta a una necessitat local, a les demandes de les empreses i les persones treballadores i també ha permès garantir un bon funcionament de la campanya de la fruita en els municipis del territori afectat.

Fruit de la realització del projecte MUTP, finançat pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, el projecte ha millorat la cooperació i col·laboració territorial entre els ajuntaments de Lleida i el Baix Segre, d'on han sorgit col·laboracions, com és el cas del programa de campanya agrària del SOC i la Formació Professional Dual de l'Ajuntament d'Aitona, on l'IMO n'ha estat l'entitat formativa.

L'acte de cloenda ha comptat amb una conferència a càrrec d'Alfons Cornella, consultor d'innovació, fundador de l'Institut of Next i Infonomia.com, que ha mostrat quines són les eines claus necessàries per afrontar el "nou món" que ha obert la crisi de la Covid-19. Cornella ha destacat que de la pandèmia hem après a ser més àgils, més adaptables i trobar la innovació – tant en les persones com les organitzacions- en els processos més que no pas en els productes. També ha deixat clar que la ciència és el millor pla de contingència i, que més que por al canvi, les persones tenim por allò que podem perdre amb el canvi.

La cloenda ha comptat amb la participació en la taula rodona de persones i representants d'empresa que han participat en les diferents actuacions del projecte i han debatut sobre quins han estat els canvis que han hagut d'afrontar professionalment.

El projecte MUTP, és un dels projectes inclosos a la línia de regeneració específica del Pla de Reactivació Socioeconòmica de Lleida covid-19 subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i liderat per l'Ajuntament de Lleida, presentat el juny de 2021, adreçat a col·lectius especialment afectats per la covid-19 (dones, persones amb discapacitat, persones estrangeres i majors de cinquanta anys), així com a les empreses dels sectors més afectats pel tancament (comerç, hostaleria i restauració, oci, esports i cultura).