El pati de la Paeria acull l’exposició “Itinerancias”, dins de la programació de Cinemón

S'hi poden veure 25 obres de l'artista colombiana resident a Lleida Luz Estela LondoñoCinc exposicions en diferents espais de la ciutat ofereixen mirades sobre el conflicte a Colòmbia i la defensa dels drets humans

El pati del Palau de la Paeria acull fins al pròxim 14 de juliol l'exposició "Itinerancias", amb motiu de la 16a edició del cicle de cinema solidari "Cinemón" i que aquest any gira entorn de la defensa dels drets humans a Colòmbia. La tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro ha inaugurat aquesta tarda la mostra, acompanyada de la seva creadora, Luz Estela Londoño.

S'hi poden veure un conjunt de 25 pintures d'aquesta artista, fruit d'un treball elaborat únicament a partir de sentiments que surten a la llum, sota la forma del dibuix, el pinzell i els colors, sense presència de la racionalitat. "Itinerancias" són les travessies per llocs desconeguts, siguin emocionals o geogràfics, les entrades als mapes on l'atzar i el possible sempre hi són presents. Una persona emprèn un viatge i es transforma, però a la vegada continua conservant la petjada de l'existència dels seus avantpassats, planteja l'artista.

L'artista

Luz Estela va néixer a Medellín Antioquia (Colòmbia). Va estudiar història de Colòmbia a la Universitat Nacional de Medellín. Va ser professora de càtedra d'antropologia cultural en la Universitat de Medellín. Actualment viu a Lleida, on compagina la seva vida artística, l'escriptura de poesia i relats, amb diversos oficis, intentant ser conseqüent amb el seu lema: "Més val ser que tenir". Té auto publicats dos poemaris il·lustrats: "Ama-antes" i "Re-cuerdos". Els altres llibres estan plasmats en agendes personalitzades.

El conflicte colombià, protagonista a Lleida

Coincidint amb la celebració de Cinemón, Lleida s'omple aquests dies d'exposicions que donen a conèixer el conflicte Colombià en defensa dels drets humans. Diferents entitats i ONGD de la ciutat de Lleida que treballem a Colòmbia tenen en marxa exposicions a diferents indrets de la ciutat.

Així, a més de la que es pot veure a la Paeria, el Centre Cívic de la Mariola acull la mostra "Moviments, fem de les dones protagonistes de l'esperança, de l'Associació Catalana per al Desenvolupament i la Cooperació (ACDC); al Centre Cívic de l'Ereta s'hi pot veure "Persones refugiades", de Garrigues Cooperació; al Centre Cívic del Secà "Dones, protagonistes de la pau" i "Dones, memòria d'una guerra", també de Garrigues Cooperació; i al campus de Cappont de la UdL "Identitats", de Merly Castaño. Totes elles poden veure's fins al 14 de juliol, exceptuant aquesta última que romandrà oberta fins al dia 28.