La Paeria tirarà endavant amb l’opció més votada al procés participatiu per pacificar el trànsit al c/ Hostal de la Bordeta
Properament, la Paeria presentarà els resultats del procés de consulta al barri de la Bordeta en el Consell de Zona L’àrea de Mobilitat està treballant en el projecte, que centra l’actuació entre l’avinguda de Flix i el c/ Ignasi Bastús, i es buscarà el finançament, com els fons Next Generation L'enquesta, que s'ha fet a través de la plataforma Decidim per conèixer l'opinió dels veïns i veïnes, ha estat una prova pilot que s’aplicarà per fomentar la participació ciutadana
L’Ajuntament de Lleida tirarà endavant amb l’opció que ha tingut més suport en el procés de participació ciutadana obert per decidir sobre la pacificació del trànsit al carrer Hostal de la Bordeta.L’àrea de Mobilitat està treballant en el projecte que ha tingut més vots en l’enquesta realitzada, que és la del tram comprès entre l’avinguda de Flix i el carrer d’Ignasi Bastús. Per garantir una major difusió dels resultats i teixir el màxim consens en les següents fases per executar el projecte, s’explicarà com està la situació al Consell de Zona de Bordeta i entorns, i es farà una bustiada al barri amb una carta informativa detallant el procés i el projecte guanyador.
Un cop el projecte estigui definit per part d’Urbanisme i Mobilitat, es tornarà a presentar al Consell de Zona. L’Ajuntament buscarà també el finançament per executar-lo i es plantejarà presentar-lo a la propera convocatòria dels fons europeus Next Generation relacionats amb la mobilitat i la pacificació de carrers.
L’equip de govern valora positivament el procediment que s’ha dut a terme en aquest projecte, que permet incorporar la visió del veïnat i dur a terme l'actuació amb el màxim consens possible. Malgrat es tractava d’una prova pilot, el govern creu que aquesta serà una bona eina per implantar en les diferents decisions que afectin als barris. També cal posar en relleu el treball que s’ha fet per part de la Comissió de Treball (formada per veïns i veïnes del barri de la Bordeta), per fer-ne el seguiment i millorar algunes parts de les eines i el procés. Una figura important han estat els connectors digitals, així com l’equip de Participació, que han donat suport i han atès totes les casuístiques que han sorgit aquestes setmanes i amb l’eina Decidim. De fet, aquest serà un instrument que s’utilitzarà en altres processos participatius.
Resultat de l’enquesta
El procés participatiu s’ha fet al mes de juny i s’han emès 84 vots, dels quals 5 no són de la Bordeta, amb el següent resultat:
-9 vots: Sí a la pacificació, en el tram entre l’avinguda de Flix i el c/ Sant Jaume. Entre altres, s’incorpora plataforma única davant l’església i s’amplia la vorera.
-37 vots: Sí a la pacificació, en el tram entre l’av. de Flix i el c/ d’Ignasi Bastús. Fer una plataforma única, mantenint l’aparcament de la dreta, amb la pèrdua de 6 places (són del costat dret), i ampliant la vorera.
-33 vots: No a la pacificació del tram del c/ Hostal. Deixar-lo com està.
El projecte té el propòsit de transformar aquest carrer en un eix amb més qualitat urbana, més espai per a persones i vianants i una mobilitat més sostenible. Com es va explicar en la Comissió de Treball, el resultat no és vinculant però s’ha fet la consulta als veïns i les veïnes per obtenir el màxim consens en l’actuació. Igualment, tot el procés i el resultat aconseguit es traslladarà al Consell de Zona, per fer-ne les valoracions oportunes.
Prova pilot per a pròximes iniciatives de participació ciutadana
La iniciativa ha estat una primera prova pilot, aprofitant la logística de la Plataforma Decidim, que s’ha obert a la col·laboració ciutadana i a grups socials, comercials i residents a la Bordeta, que han estat els principals actius, amb el suport dels tècnics/es municipals. Per dur-la a terme i fer efectiva l’enquesta, prèviament s’ha fet el disseny i presentació de les propostes, s’ha constituït la Comissió de Treball per consensuar-les i s’ha elaborat el procés participatiu, l’enquesta i les accions de comunicació.
L’equip de Govern confia en aquest model basat en la participació ciutadà i és una eina que utilitzarà per realitzar altres consultes per implicar i consensuar amb la ciutadania l’execució d’actuacions a la ciutat. Així mateix, considera necessari fer-ne difusió, fer-la arribar als ciutadans i complementar les funcions de la plataforma amb processos presencials, xerrades informatives, etc.
Suport digital i presencial en el procés participatiu
L’eina Decidim és una eina digital que fomenta les noves tecnologies i la participació ciutadana. Ha facilitat fer l’enquesta de manera àgil i ràpida. Durant dues setmanes, del 8 al 22 de juny, s’ha pogut emetre l’opinió en línia. El Centre Cívic de la Bordeta ha facilitat l’accés per respondre l’enquesta, en horari de 10 a 13.30 h, i de 17 a 19 h. En aquest període també hi ha hagut dos connectors digitals al mateix carrer Hostal i afluents (Ignasi Bastús, Juneda, col·legi, Amposta), amb un punt informatiu, perquè la ciutadania pugui fer l’enquesta i donar-los suport, amb la voluntat de superar la bretxa digital que afecta col·lectius determinats, en especial la gent gran.
Un procés participatiu és un conjunt d’accions que, en aquest cas, s’han servit de la plataforma digital Decidim i del suport presencial dels connectors, per acompanyar en el procés a qui no estigui familiaritzat amb els eines o els sistemes digitals. Alhora, hi ha actius altres suports, com l’OA360, amb un número de telèfon que ofereix un servei d’assistència en els tràmits electrònics. La voluntat és, amb diferents accions, arribar al conjunt de la ciutadania.
Altres consideracions de l’enquesta
L’enquesta s’ha adreçat a persones de 16 anys o més del barri de la Bordeta i, per prendre-hi part, calia indicar l’adreça i el codi postal de les persones participants i el vot a una de les tres alternatives. També hi havia un espai per exposar altres consideracions, on s’han expressat propostes tant de la zona concreta com del barri, com millorar l’encreuament entre els c/ Palauet i Galícia, millora de les voreres o espais per a jocs (pilota, skates, etc.), entre altres.