El Servei d’atenció i acollida d’urgència social per a situacions de violència masclista atén 87 dones el 2022

Els recursos d’allotjament d’urgència han acollit 26 dones amb 19 infants a càrrec

El Servei d’atenció i acollida d’urgència social que l’Ajuntament de Lleida presta per a situacions de violència masclista ha atès enguany 87 dones. D’aquest total, 26 que tenen 19 infants a càrrec han passat pels recursos d’allotjament d'urgència de la Paeria, que consisteixen en 3 habitatges municipals i 4 places més en un centre especialitzat.

Aquest recurs habitacional es planteja de curta durada. En funció de l’anàlisi de cada cas, el suport continua amb el trasllat a cases d’acollida, sempre, localitzades fora del municipi de Lleida i cobreix la Generalitat. D’altra banda, els serveis socials de la Paeria es fan càrrec d’aquells ingressos urgents per una situació de perill i/o d’inseguretat de la dona, en recursos fora de la ciutat, fins que es produeix l’accés a una casa d’acollida o bé a altres recursos.

L’Ajuntament de Lleida dona suport social a les dones que es troben en situació de violència masclista des dels serveis socials bàsics situats a cada barri i des de l’esmentat servei d’atenció i acollida. L’àmbit depèn de la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030 i treballa en coordinació amb els diferents recursos de la Xarxa local (dels àmbits de la salut, social, judicial, de seguretat, laboral, entre altres).

El total d’intervencions per atendre dones en situació de violència masclista per part d’aquest servei ha estat de 567 el 2022.

L’equip d’acollida facilita l’allotjament de curta estada i l’acompanyament en les gestions per accedir a altres recursos. El servei garanteix l’acollida 24 h tots els dies de l’any, ja que les 4 places del centre especialitzat atenen la cobertura de situacions fora de l’horari laboral.  L’any 2021, 29 nuclis familiars van fer ús de l’allotjament d’urgència (siguin els 3 pisos municipals o les 4 places).

Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones

Així mateix, des del Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones (CIAD), de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes, s’ofereix informació, orientació i suport psicològic i jurídic, també en coordinació amb la resta de serveis. Tant el CIAD com el Servei d’atenció i acollida d’urgència social per violència masclista es troben al Casal de la Dona, Pl Fanalets de Sant Jaume (telèfon 973 700 461).

El CIAD ha atès enguany 72 dones en situació de violència masclista, realitzant 136 atencions. A banda, aquest centre ha prestat 96 atencions jurídiques i ha ofert 403 atencions psicològiques a 197 usuàries. 

Protecció amb telefonia i telelocalització

L’atenció social es complementa, entre altres, amb la gestió de l’accés al sistema de telefonia i telelocalització ATENPRO (gestionat pel Ministeri d’Igualtat), que cobreix les 24 hores dels 365 dies de l’any mitjançant un dispositiu mòbil.

Durant el 2022 s’han donat d’alta 32 aparells. A hores d’ara hi ha actius 160 terminals.