Lleida, primera ciutat europea on es presenta l’informe final de la comissió de Veritat de Colòmbia conjuntament amb el documental "Para volverte a ver"

L’acte ha tingut lloc en el marc del Cinemón, cicle de cinema solidari a la fresca, que enguany està dedicat a la pau i els drets humans a Colòmbia. S'han donat a conèixer les conclusions de l’informe i s'ha projectat el curt documental, que també s’estrena a Lleida A la plaça de Sant Francesc, també hi ha hagut l’espectacle “La Dicha de la palabra Dicha” i la projecció del llargmetratge “Kairós”, amb la presència del director Nicolàs Buenaventura i la cantautora Marta Gómez

Lleida és la primera ciutat europea on es presenta l’informe final de la Comissió de la Veritat, la convivència i la No repetició de Colòmbia, juntament amb el documental "Para volverte a ver", en el marc del cicle de cinema solidari a la fresca, Cinemón. L’acte, a la plaça de Sant Francesc, anirà a càrrec de l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau), Nido Catalunya i la Taula Catalana per Colòmbia i servirà per donar a conèixer les principals conclusions de l’informe. Aquesta comissió ha elaborat el document per dignificar les víctimes i posar llum sobre la barbàrie del conflicte armat en aquest país. Ha escoltat prop de 30.000 testimonis de víctimes, pobles indígenes, afros, camperols, etc. i ha rebut i ha analitzat més de mil informes de diferents organitzacions. La voluntat és visibilitat històries de vida, silencis i impactes i afavorir l’escola transformadora i l’autoreconeixement de les víctimes. Aquest informe es presentarà al Parlament de Catalunya el dia 12 de juliol. Lleida va ser, alhora, la primera ciutat europea on es va aprovar una moció per al reconeixement, la reparació i la no repetició de les víctimes del conflicte colombià.
La tinent d’alcalde Montse Pifarré participarà aquesta tarda en el Cinemón, que arriba a la 16a edició i que enguany se centra en “Colòmbia per la pau i els drets humans des de la diàspora” per donar a conèixer la situació de vulneració de drets a Colòmbia i el treball emmarcat en el reconeixement de les víctimes del conflicte armat. A més, es visibilitzarà la població colombiana en la societat d’acollida amb les seves aportacions des de la participació, l’art i la cultura.

Igualment, a la plaça Sant Francesc, s’estrenarà  el curt documental “Para volverte a ver”, de l’ICIP i Mandorla Films, entorn el procés de suport a la Comissió de la Veritat de Colòmbia per part de les víctimes i la diàspora colombiana a Europa. Són quatre històries d’exili des de Dinamarca, Suïssa i Catalunya.

També es projectarà el llargmetratge “Kairós”, presentat pel seu director, Nicolás Buenaventura. És una na història que explica la història d’Amaranto, un home de 60 anys recentment acomiadat del seu lloc de caixer en un banc, que ara reprèn el seu antic lloc de treball prestant petits serveis. El dia que un furgó assaltat ha de deixar amb urgència una forta suma de diners, Amaranto té l'ocasió d'aconseguir un robatori tan simple com extraordinari.
Prèviament, el programa inclou “La Dicha de la palabra Dicha”. Aquest espectacle esdevé de la lectura musicada del llibre que porta el mateix títol, i l’autor és Nicolás Buenaventura. “Són quatre els llibres del llibre, quatre paraules. Aquest llibre neix de paraules ancestrals. La primera paraula, inspirada en els relats que ens van fer humans. La Paraula salvatge, per no oblidar d'on venim, amb qui convivim i compartim la vida. La Paraula de dona, que reneix una vegada i una altra. I la Paraula última, perquè tenim una fi”. És una recopilació de mites i llegendes del món realitzada per Buenaventura i il·lustrada per Geison Castañeda. La cantautora colombiana Marta Gómez, amb molt renom a Colòmbia, musicarà lectura.
Programa divendres - Cinemón (consulta el programa):

19 h espectacle “La Dicha de la palabra Dicha”
20.30 h presentació del llargmetratge “Kairós”
21 h presentació de l’informe de la Comissió de la Veritat
21.45 h projecció del curt documental “Para volverte a ver”
22.15 h projecció de “Kairós”
Cinemón té lloc avui i demà, amb la projecció d’audiovisuals i activitats paral·leles. Aquest 2022 el cicle de cinema està emmarcat i vinculat amb l’agermanament existent entre Lleida i Lérida (Tolima – Colòmbia).

El cicle, que organitza l'àrea de Cooperació, es focalitza en els Drets Humans (DH), les relacions nord-sud o la lluita contra el racisme i la xenofòbia, sempre mantenint el caire solidari del cicle de cinema i sempre amb un conjunt d’entitats diferents, especialistes en la temàtica.