Cinemón projecta el documental colombià “Del otro lado” amb la presència del seu director

El Cicle de cinema solidari a la fresca de Lleida, dedicat enguany a Colòmbia, inclou lectura de poemes, música i danses tradicionals d’aquest país

El Cicle de cinema solidari a la fresca de Lleida, Cinemón, porta avui a Lleida el director del documental “Del otro lado”, Iván Guarnizo, qui presentarà el llargmetratge acompanyat de dos dels seus protagonistes, Guérima Maheche i el germà del director Papeto Guarnizo. Aquest darrer és un exguerriller que forma part d’un programa de defensa de drets humans. Precisament, des de l’organització de Cinemón es vol posar en valor la seva valentia, ja que són persones que arrisquen la seva vida per la defensa dels Drets Humans.

“Del otro lado” documenta com, després dels acords de pau, la guerra entre les FARC i l'Estat semblava haver acabat. Però la situació és molt lluny de ser estable. Iván Guarnizo i el seu germà comencen a investigar el segrest de la seva mare. En trobar el diari que va escriure durant el seu captiveri, van descobrir una relació gairebé matern filial que va tenir amb el captor. Ara que la majoria de guerrillers han entregat les seves armes, decideixen buscar-lo i, potser, parlar d'aquell temps fosc a les seves vides.

L’audiovisual es projectarà, a les 22 h, un cop presentat, a la plaça de Sant Francesc, espai on Cinemón desenvolupa les activitats d’enguany. Així, a la tarda, hi ha hagut una mostra cultural, amb la lectura de poesia a càrrec de Luz Estela Londoño i Violeta Ruiz. Li ha seguit un recital del conte tradicional colombià “Renacuajo paseador” de Rafael Pombo, i la música de Mateo Guiu. S'ha fet l’activitat “micro obert” i després danses tradicionals colombianes, a càrrec de la diàspora Colombiana.

Dissabte – Cinemón – pl. de Sant Francesc:
19.30 h Lectura de Poesia i recital del conte tradicional colombià “Renacuajo paseador”.
20.30 h Mostra de balls tradicionals colombians.
21.30 h presentació del documental “Del otro lado”.
22 h projecció del documental “Del otro lado”.

La tinent d’alcalde Montse Pifarré ha assistit a les activitats d’aquesta tarda de Cinemón, que ahir va acollir un altre acte destacat, ja que per primera vegada es va fer conjuntament a una ciutat europea la presentació de l’informe final de la Comissió de Veritat de Colòmbia i la projecció del documental “Para volverte a ver”.

La Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes han organitzat la 16a edició de Cinemón, amb la col·laboració de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i la diàspora Colombiana de Lleida.

Amb aquesta 16a edició dona a conèixer la situació de vulneració de drets a Colòmbia, així com el treball emmarcat en el reconeixement de les víctimes del conflicte armat. A més, s’ha volgut visibilitzar la població colombiana en la societat d’acollida amb les seves aportacions des de la participació, l’art i la cultura.
El cicle es focalitza en els Drets Humans, les relacions nord-sud o la lluita contra el racisme i la xenofòbia, sempre mantenint el caire solidari del cicle de cinema i sempre amb un conjunt d’entitats diferents, especialistes en la temàtica. Aquest any el CINEMÓN, esta emmarcat i vinculat amb l’agermanament existent entre Lleida i Lérida (Tolima – Colòmbia).
El conflicte armat colombià es va iniciar aproximadament el 1964, entre el govern colombià i les guerrilles camperoles, i diverses guerrilles com les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) i l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN). El conflicte ha travessat diverses fases amb major o menor intensitat i ha vist com els grups implicats utilitzaven diverses tàctiques de confrontació al llarg de la història. Les raons per combatre varien d'un grup a un altre. Segons un informe del govern, 220.000 persones han mort en el conflicte entre 1958 i 2013, la majoria d'ells civils.
Pel que fa al procés de pau, les negociacions es van iniciar al setembre de 2012 i sobretot es van dur a terme a l'Havana. Els negociadors van anunciar un acord final per acabar el conflicte i construir una pau duradora el 2016 i posteriorment es van lliurar les armes a l’ONU, donant per acabat el conflicte armat. A dia d’avui, encara hi ha inestabilitat i violència, així com un gran volum de persones desplaçades a causa d’aquest conflicte armat.

Programació del Cinemón 2022
Més informació de Cinemón 2022