<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37168>>.

L’alcalde Miquel Pueyo es reuneix amb el grup de nois i noies que lideren l’Espai Educatiu de Torre Queralt

Un projecte d’espai de lleure que vol esdevenir un referent per a tots els joves del barri

Un projecte d’espai de lleure que vol esdevenir un referent per a tots els joves del barri

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s’ha reunit amb el grup motor de nois i noies del Secà de Sant Pere que lidera l’Espai Educatiu per a Joves a Torre Queralt. En la trobada, celebrada aquest dimarts al vespre, també han participat la regidora de Consum, Comerç, Mercats i Participació, Marta Gispert, i el regidor de Joventut, Festes, Tradicions i Esports, Ignasi Amor.

L’Espai, impulsat des del Consell de Zona del Secà, es concep com un centre de lleure que vol esdevenir un referent per als joves del barri. Durant 10 mesos, entitats, veïnat i Paeria van treballar en la confecció del projecte comunitari. Aquesta feina va culminar el passat 13 de març, quan va tenir lloc la primera assemblea oberta per a nois i noies (a partir de primer d’ESO) on es varen recollir idees per posar en marxa el projecte de lleure autogestionat.

De l’assemblea oberta i del treball conjunt amb una gestora va sorgir el grup motor de 15 joves. La gestora que els dona suport està formada per sis entitats del Secà - l’Institut-Escola Torre Queralt, l’AV del Secà de Sant Pere, l’Esplai La Plaça, l’equip de futbol sala del Secà i AMELL-Associació de Monitors/es i Educadors/es de Lleure-, diferents departaments municipals -Educació, Joventut, Serveis Socials i Participació- i per veïnes i veïns del barri. 

Lleure inclusiu i integrador

L’objectiu de l’Espai Educatiu per a Joves a Torre Queralt és crear un recurs de lleure inclusiu i integrador, que cohesioni la població i que contribueixi a l’equilibri i l’equitat social i cultural a través de l’autogestió i la corresponsabilitat. Pretén que el jovent s’identifiqui amb l'espai i que hi desenvolupi activitats de referència per generar sentiment de pertinença, lluitar contra la fragmentació social, fomentar la seva participació i autosuficiència, engendrar dinàmiques de lleure basades en valors i crear dinàmiques d’aprenentatge referent en què els grans ensenyin als petits.

El Grup Motor treballa ara en la definició concreta i l’organització del projecte i ja ha iniciat les primeres activitats al barri dins de la seva festa major. Actua amb la previsió de començar a funcionar de forma més periòdica a partir de setembre. A banda de la gestora, el grup compta amb un/a professional contractada per part de l’Ajuntament de Lleida, que dona suport i fa seguiment a tot el procés.

L'edifici de Torre Queralt

La “casa Xina” és un emblema del Secà de Sant Pere. L’edifici de Torre Queralt va ser construït a començaments del segle XX amb una clara influència modernista en la seva arquitectura i també en el disseny interior. Tot i això, la barreja d’estils li dona un aspecte singular que recorda a l’estètica de l’arquitectura oriental. És per això que, popularment, s’ha guanyat el nom de “casa Xina”. Aquest espai, envoltat pels Jardins de Francesc Solana, està situat al turó del Secà, amb una vista privilegiada de la ciutat.

Després d’estar en desús diversos anys, la Torre Queralt va ser recuperada l’any 1998 i està catalogada com a patrimoni arquitectònic en la categoria de Bé Cultural d’Interès Local. L’interior té més de 200 m² repartits en una planta baixa, dividida en dos ambients, i dos plantes més en altura. A l’exterior, compta amb una explanada davant l’entrada sud de l’edifici, que fa la funció de terrassa i mirador.