El Pacte Local per la prevenció de la segregació escolar prioritza una bona acollida, l’èxit educatiu i la cohesió social en la distribució de l’alumnat

La proposta de document passarà pel pròxim Ple municipal, després que avui s’hagi aprovat a la Comissió Informativa per les polítiques de gestió dels drets de les persones Igualment, han tingut llum verda el IV Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida i el II Pla d’Igualtat de Gènere intern de la Paeria, així com el Pla Director de Cooperació, perquè s’aprovin definitivament al Ple

La proposta de document passarà pel pròxim Ple municipal, després que avui s’hagi aprovat a la Comissió Informativa per les polítiques de gestió dels drets de les persones Igualment, han tingut llum verda el IV Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida i el II Pla d’Igualtat de Gènere intern de la Paeria, així com el Pla Director de Cooperació, perquè s’aprovin definitivament al Ple

El Pacte Local per la prevenció de la segregació escolar prioritza que la distribució de l’alumnat es faci amb una bona acollida i d’acord amb paràmetres que permetin millorar l’èxit educatiu i fomentar la cohesió social. El document, que l’àrea d’Educació ha estat treballant aquest curs escolar a través d’un procés participatiu, ha aconseguit l’acord de centres públics i concertats i la participació de 25 centres educatius, administracions, sindicats i entitats. Les mesures que recull el pacte també remarquen que els centres educatius siguin un reflex de la composició social i econòmica de la zona educativa, que es faci un ús més social dels centres o que l’educació a temps complet (amb les activitats de lleure, extraescolars, etc.) sigui més inclusiva.

Aquest és un dels expedients que avui han tirat endavant a la Comissió Informativa per les polítiques de gestió dels Drets de les persones i relació amb la comunitat. Igualment, s’han aprovat les propostes dels dos plans d’igualtat de gènere. D’una banda, és el IV Pla Municipal de polítiques d’igualtat de gènere a Lleida, que expressa el compromís de les persones responsables de la gestió municipal de fer realitat aquesta igualtat i que Lleida sigui una ciutat plenament igualitària. Els principis rectors del document són, a més de la igualtat de gènere, la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, la transversalitat de gènere, la interseccionalitat, la participació i l’empoderament.

De l’altra, és el II Pla d’igualtat de gènere intern a l’Ajuntament de Lleida i dels seus organismes autònoms (2022-2026) que vetlla de la mateixa manera per situar la igualtat entre homes i dones com a dret fonamental i com a valor central de l’acció i de les polítiques municipals.

Igualment, la Comissió ha tirat endavant amb el Pla Director Municipal de Cooperació de Lleida. La proposta inclou propostes per a la sensibilització i l’educació de la ciutadania sobre les causes estructurals de la pobresa i la desigualtat al món per prendre consciència crítica. Alhora, detalla accions concretes a territori a territoris i poblacions on estan en marxa convenis i vies de col·laboració. El document és per al període 2022-2025 i s’ha fet amb el treball conjunt entre la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida i la coordinadora d’ONGD i Altres Moviments Solidaris de Lleida, i de la mà de l’assessora Natàlia Navarro.

Els diversos plans que avui han estat aprovats per la Comissió Informativa seran sotmesos al pròxim ple municipal, el corresponent al mes de juliol.

Ajuts a famílies
A cada sessió informativa s’exposen les dades d’ajudes que s’atorguen periòdicament a les famílies de la ciutat en matèria d’habitatge, atenció a la infància i alimentació. Així, s’ha donat compte al juliol dels 43.343,32 euros que la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030 ha destinat a aquests conceptes.

Proposta del Comú per l’ús de productes fitosanitaris en vies urbanes que es traslladarà a la Comissió d’Urbanisme
El Comú de Lleida ha fet una proposta d’acció de govern per l’ús de productes fitosanitaris en vies urbanes al municipi de Lleida sense cap anunci, advertència, precaució o comunicació prèvia. El grup municipal ha portat la proposta a aquesta Comissió i, després de debatre-ho, ja que l’objecte no era propi d’aquesta, es traslladarà a la Comissió Informativa per les polítiques de gestió urbanística i mobilitat, que és la competent per pronunciar-s’hi.

En aquesta proposta, el Comú sosté que un propietari ha actuat en aquests condicions a Llívia i que els fets podrien constituir un delicte contra la salut pública. Per això, ha instat la Paeria a que s’aturi aquest tipus d’aplicacions, que s’investigui què ha passat en aquest cas i que l’ús d’aquest productes es reguli de forma específica i explícita a l’ordenança.

Altres punts de la Comissió
De l’àmbit cooperatiu, s’ha informat de la subvenció i el conveni de col·laboració per al suport de les accions de cooperació i solidaritat de la Universitat de Lleida per al 2022 i també de l’adhesió a la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia per a l’any en curs.

Entre altres punts de l’ordre del dia de la Comissió, hi ha hagut tres convocatòries per al 2022 d’Educació sobre: els ajuts per al foment de les activitats de les associacions de familiars d’alumnes de la ciutat de Lleida; els ajuts a les entitats que treballen en el món de l’educació i la 2a convocatòria de subvencions destinades a potenciar l’èxit educatiu en el marc del Pla Educatiu d’Entorn.