Els Gegants de Lleida ja llueixen els fanalets que passejaran en la Romeria de Sant Jaume
El regidor de Cultura i el president dels Amics de la Seu Vella col·loquen els fanals confeccionats per l’artista José Antonio Ferrer
Els Gegants de Lleida llueixen des d’aquest migdia els fanalets amb què participaran en la romeria de Sant Jaume, el pròxim 24 de juliol, pels carrers de la ciutat. L’acte, organitzat per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, ha comptat amb la presència del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i del president de l’Associació Amics de la Seu Vella i pregoner del cicle de Nadal 2021, Joan Ramon González Pérez.
La novetat d’enguany d’aquest acte, que s’ha celebrat a la Casa dels Gegants, ha estat atorgar al pregoner del Cicle de Nadal el privilegi de col·locar el primer fanal artístic, amb l’ajut del seu creador, José Antonio Ferrer. D’aquesta manera, Joan Ramon González ha col·locat el fanal al rei Jaume I i, tot seguit, els regidors Jaume Rutllant i Antònia Maller ho han fet a la parella de reis moros, que enguany sortiran de romeria en complir el 70 aniversari. El president de l’Agrupació Ilerdenca, Jordi Curcó, ha convidat un parell de nens presents a la sala a col·locar els fanals als gegants petits.
Aquest senzill acte, amb què s’obre el programa de la Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, que està a punt de ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, ha permès Jordi Curcó presentar les activitats de la Festa dels Fanalets i agrair el suport de la Paeria a les iniciatives de cultura popular.
Al mateix temps, el president dels pessebristes ha explicat la tramitació seguida davant la direcció General de Cultura Popular des del 2017, per elevar els fanalets de Lleida a la categoria màxima de les festes populars catalanes. Tasca que ja va donar els primers fruits el juliol del 2020 en ser inclosa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Curcó ha manifestat l’esperança de la junta que presideix que aquest reconeixement es faci oficial al setembre, per tal de poder-ho celebrar aprofitant el marc de les Festes de la Tardor.
Per la seva part, Jaume Rutllant s’ha congratulat a poder recuperar la romeria després de dos anys d’absència per culpa del procés pandèmic i ha posat en valor una festa que la Generalitat reconeixerà aviat amb la màxima catalogació que atorga a les festes populars i tradicionals catalanes més antigues i fortament arrelades.
El regidor de Cultura també ha felicitat el lideratge de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, com a entitat organitzadora, per no defallir i per creure-hi sempre, ja que “la nostra cultura popular forma part de la nostra essència com a ciutadans i ciutadanes”.