Rebaixa del 50% en els abonaments del transport públic a Lleida
La Paeria, d'acord amb la Generalitat i l'ATM de Lleida, ampliaran del 30 al 50% el descompte anunciat pel govern de l'Estat, que estarà vigent als autobusos urbans entre setembre i desembre d'aquest any, i també hi haurà un ajut de 250.000 € per arranjar el baixador de l'estació del carrer SaracíbarLa Comissió d'Urbanisme ha tramitat avui també dos expedients que permetran fer un pas endavant en la municipalització de la zona blava, la grua i el dipòsit municipal a través de l'EMU, que n'assumirà la gestió directa a l'inici de 2023, han anunciat avui el primer tinent d'alcalde, Toni Postius, i el regidor Jaume Rutllant
La Comissió Informativa de polítiques de la gestió urbanística, habitatge i transició ecològica ha tramitat avui per urgència un expedient de reducció de les tarifes del transport públic urbà d'acord amb el Reial Decret Llei 11/2022 del Govern de l'Estat. El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que, d'acord amb la Generalitat Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) de l'Àrea de Lleida s'ha decidit incrementar el descompte del 30% que ha fixat l'Estat fins a arribar al 50% de reducció, que serà aplicable en tots els abonaments del transport públic urbà de Lleida.
Postius ha afirmat que la Paeria sufragarà amb fons propis aquest descompte extra del 20%, que ara s'aprova pel que fa a les modalitats d'abonaments que no estan integrades a l'ATM (T-Nostra B, T-Jove i T-Estudiant), a l'espera que l'ATM ho tramiti per la resta. El descompte, que s'enviarà per a la seva aprovació a la Comissió de Preus de Catalunya, s'aplicarà, segons els termes previstos en el decret llei, des de l'1 de setembre de 2022 fins al 31 de desembre de 2022.
Pas endavant per la municipalització de la zona blava
La Comissió Informativa de polítiques de la gestió urbanística, habitatge i transició ecològica ha informat avui de dos expedients que permeten avançar en el procés de gestió directa dels serveis d'aparcament regulat en via pública –la zona blava–, l'arrossegament i trasllat de vehicles amb grua i el dipòsit municipal de vehicles.
El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, i el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, han explicat on es troba ara aquest procés. "Amb aquests dos expedients fem un pas endavant molt important per la gestió pública de l'aparcament regulat de la ciutat i el servei de trasllat de vehicles al dipòsit", ha afirmat Postius.
Per una banda, s'ha donat via lliure a l'aprovació inicial per part del ple municipal del nou reglament regulador d'aquest servei. Fins ara, el gestionava l'empresa concessionària EYSA i les condicions d'execució les fixava el contracte i els plecs de condicions, que deixen de tenir efecte amb la municipalització del servei.
Aquest reglament permetrà regular i millorar el control i funcionament de la gestió de l'aparcament regulat, l'arrossegament i trasllat de vehicles i el dipòsit municipal, adaptant-ho a les noves tecnologies aplicables a aquests serveis, a la nova Ordenança de Mobilitat i a les Ordenances Fiscals.
D'altra banda, també s'ha informat de la proposta d'aprovació de la memòria justificativa i el projecte d'establiment del canvi model de gestió indirecta a directa d'aquests serveis a través de l'Empresa Municipal d'Urbanisme. La memòria és una exigència legal que justifica que l'Ajuntament té capacitat per gestionar aquest servei a través de l'EMU, ha explicat Postius.
El calendari previst, ha detallat Rutllant, preveu que, un cop aprovats pel ple aquests dos expedients, l'Ajuntament faci l'encàrrec de gestió d'aquests serveis a l'Empresa Municipal d'Urbanisme i, posteriorment, es dugui a terme el traspàs de la plantilla. En paral·lel està previst dur a terme la renovació dels parquímetres –ja hi ha una licitació en marxa finançada amb fons Next Generation–, per poder comptar amb maquinària més moderna i que permeti aplicar la tarifació segons la contaminació dels vehicles i altres qüestions vinculades a la futura Zona de Baixes Emissions. La previsió és que tots aquests tràmits es completin durant el segon semestre d'aquest any i l'EMU ja comenci a prestar el servei a l'inici de 2023, ha dit Rutllant.
Ajut per arranjar el baixador de l'antiga estació d'autobusos
D'altra banda, Postius ha informat la comissió que la Paeria i la Generalitat han arribat a un acord perquè l'Ajuntament rebi un ajut de 250.000 euros per dur a terme actuacions de millora i arranjament del baixador de l'antiga estació d'autobusos del carrer Saracíbar.
La Paeria ja hi va dur a terme unes primeres accions de millora de l'accessibilitat i l'enllumenat quan va assumir la gestió de l'equipament a finals de març, "però és evident que l'edifici necessita tota una actuació en profunditat per posar-lo al dia", ha assenyalat Postius. La previsió és que el ple de la setmana vinent pugui aprovar aquest conveni amb la Generalitat per dur a terme aquesta rentada de cara del baixador tan aviat com sigui possible.
Impuls a la rehabilitació d'habitatges
Un altre dels punts inclosos a l'ordre del dia de la comissió és la proposta d'assignació temporal de funcions a una funcionària municipal que ocupava un càrrec de cap de secció per tal que assumeixi la coordinació tècnica del Programa d'Entorn Residencial de Rehabilitació (ERRP) de la ciutat de Lleida (2022-25).
Postius ha recordat que la Paeria s'ha acollit a una convocatòria d'ajuts de la Generalitat que comporten subvencions de fins a 30.000 euros per habitatge per tal de fer-hi obres de rehabilitació que comportin millores en aspectes com l'eficiència energètica, l'accessibilitat, etcètera. S'han delimitat 11 àrees de la ciutat que abasten 190 blocs amb 2.500 habitatges i una població de més de sis mil persones. Hi ha bones perspectives per a la concessió d'aquests ajuts, ha assenyalat el tinent d'alcalde, però un cop es concedeixi una xifra global seran les comunitats de propietaris les que hauran de tramitar la seva subvenció.
"Aquestes 11 àrees s'han triat perquè són les que més necessiten aquesta rehabilitació, però a la vegada sovint per la seva situació socioeconòmica poden tenir dificultats per accedir als ajuts. Per això, hem vist que calia acompanyar-les perquè puguin optar al màxim d'ajuts possibles. Havia de ser una oficina de rehabilitació interdisciplinària amb personal administratiu i tècnic de l'àmbit de l'arquitectura o l'enginyeria, però la clau està des del punt de vista social en tenir persones amb molta experiència treballant amb aquestes comunitats i aquest és l'objectiu d'aquesta figura de coordinació. Per ser capaços d'anar a buscar aquestes comunitats de veïns una per una i ajudar-los en aquest procés per obtenir aquests ajuts de rehabilitació", ha afirmat el regidor d'Habitatge, Jaume Rutllant.
Altres qüestions tractades a la comissió
D'altra banda, durant la reunió de la comissió d'avui també s'ha informat de la proposta d'aprovació inicial de la modificació del reglament per a l'ús i gestió de la marca Horta de Lleida, que es va debatre ahir a la Comissió Especial de l'Horta i de la renovació del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i el Centre de Negocis i Convencions sobre la gestió de l'espai d'11.520 m² que envolta el palau de Congressos de La Llotja i l'edifici Àgora, que renova l'acord anterior.