La presa de consciència, el respecte, la garantia i exercici dels drets humans, i els drets humans de les dones, eixos de l’acció de la Paeria en matèria de cooperació

El Pla Director Municipal aprovat aquest mes de juliol al Ple de la Paeria integra l'experiència de tres dècades en cooperació al desenvolupament i la voluntat d'aplicar unes línies de treball coherents i estables basades en la defensa dels drets de les persones i crear consciència crítica cap a la ciutadania

La Paeria té en marxa el II Pla Director Municipal de Cooperació i Solidaritat de Lleida, per al període 2022-2025, que marca les directrius de l'acció de desenvolupament en aquesta matèria sobre una base troncal: l'enfocament de gènere basat en els Drets Humans.
La metodologia participava que s'ha utilitzat per a la seva elaboració ha requerit l'aprovació de l'equip de govern i dels grups polítics municipals, així com de la seva corresponsabilitat en l'execució. Aquest document s'ha fet en un procés de consens i participatiu, coordinat per la Paeria i ha comptat amb el treball conjunt entre la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida i la coordinadora d'ONGD i Altres Moviments Solidaris de Lleida, amb l'assessorament de Natàlia Navarro.
El Pla director respon a la necessitat de disposar d'un instrument que defineixi la política de cooperació per al desenvolupament del municipi de Lleida i el procediment per dur-la a terme, reforçant les fortaleses de les línies d'actuació i millorant les debilitats identificades per implementar l'enfocament de gènere i basat en drets humans.

Actuacions concretes
Aquest pla director treballarà sobre l'eix vertebrador de l'Enfocament de Gènere i basat en Drets Humans (EGiBDH), amb la defensa de tots els drets de les persones. S'implementen nous eixos temàtics prioritaris, dins les convocatòries públiques, com ara incloure l'eix de migracions i refugi.

Entre d'altres, de les coses destacables en el pla, es parla de la unió de les convocatòries públiques en una única línia de subvenció que reculli el treball que realitzen les entitats, tant de cooperació, emergències, codesenvolupament, de migracions i refugi o com d'Educació per a la Transformació Social. També s’inclou l’increment progressiu del pressupost dedicat a cooperació.
Una altra de les línies principals de treball del Pla és el reforç de capacitats de les entitats, sobretot emmarcat en la implementació de l'enfocament i el treball conjunt amb la consolidació del circuit dels tres agents de cooperació de la Ciutat.
L’alcaldessa accidental i regidora de l’àrea de Cooperació, Sandra Castro, ha assenyalat que, en definitiva, és un canvi de mirada que supera l’assistencialisme i se centra en la realització dels drets humans i dels drets humans de les dones amb l’EGiBDH, la creació del grup focal EGiBDH, la participació, el document de consens per part del sector de la cooperació a Lleida, col·laboracions i aliances estratègiques amb agents d’altres sectors i un circuit d’enfortiment de capacitats.
Antecedents
L'any 2013 es va aprovar el I Pla director (2013-2016) i s'ha prorrogat fins a l'actualitat. Aquest segon pla integra l'experiència de quasi trenta anys en cooperació per al desenvolupament i la voluntat política de continuar treballant les potencialitats de Lleida com a ciutat solidària que és. El treball en xarxa que s'ha teixit amb entitats i ens locals en l'àmbit de cooperació fa que es pugui avançar en línies d'actuació coherents i bases en la defesa dels drets a les persones.
En aquest sentit, cal destacar la participació. S’ha elaborat a través de diferents processos participatius que s’han fet. En total, 22 entitats de la ciutat, 5 experts en cooperació, tècnics/ques d’11 departaments de Paeria, així com membres del Consell Municipal de Cooperació. El treball en xarxa i la participació són les millors eines per què els agents implicats se’l sentin seu.
L'Ajuntament de Lleida porta gairebé tres dècades (des del 1994) assumint la reivindicació ciutadana, de canalitzar el 0,7% del pressupost municipal cap a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament, i d'ajuda, xarxa i suport cap als països menys afavorits, el que avui s'anomena Sud Global. Aquesta solidaritat s'ha manifestat, sobretot, a través de projectes de cooperació en aquests països, impulsats i gestionats majoritàriament per ONGD del municipi, juntament amb els seus socis locals. En aquests anys, la Paeria també ha contribuït a la sensibilització i educació de la ciutadania sobre les causes estructurals de la pobresa i la desigualtat al món amb la finalitat de crear consciència crítica cap a la ciutadania. Aleshores es coneixia com a Educació per al desenvolupament i avui es concep com a Educació per a la Transformació Social (EpTS), un concepte que es té en compte en la concepció de qualsevol actuació.
Ple de la Paeria - juliol - aprovació del Pla Director de Cooperació