Alumnat de l’IMO rehabilita l’antic taller d’hostaleria del centre per fer-hi espais polivalents
L’alcalde accidental, Toni Postius, ha explicat que a través del programa Casa d’Oficis de Treball als Barris s’estan fent tasques de manteniment a diversos equipaments municipals. També s’està preparant encàrrecs concrets com l’estand de Paeria a la Fira de Sant Miquel, guarniments de Nadal o una gàbia pilot per capturar porcs senglars a l’Horta
L’alumnat treballador del programa Casa d’Oficis de Treball als Barris, que gestiona l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) Salvador Seguí, està realitzant tasques de manteniment i reparació d’instal·lacions i equipaments municipals aprofitant aquestes setmanes d’estiu. Una de les actuacions que s’estan fent és la rehabilitació de l’antic taller d’hostaleria, a les instal·lacions de l’IMO. L’alcalde accidental, Toni Postius, acompanyat del regidor i president de l’IMO, David Melé, ha visitat els treballs que s’hi fan per part d’alumnes treballadors de l’especialitat d’operacions auxiliars de treballs de paleta. La recuperació de l’antic taller d’hostaleria consisteix en l’enderroc de fals sostres i de revestiments, enrajolat de paraments verticals i horitzontal, arranjament dels bastiments de les portes i la construcció dels banys de l’espai. Postius ha explicat que l’objectiu d’aquestes obres és habilitar l’edifici, que data de principis del segle passat, en despatxos polivalents per als tècnics de programes d’ocupació de l’IMO. Segons ha comentat, el taller d’hostaleria no reunia els requisits tècnics per al desenvolupament de cursos de cuina d’acord amb les actuals normatives de la formació ocupacional i, per aquest motiu, s’ha valorat reconvertir aquest espai per donar resposta a les noves necessitats de polítiques actives d’ocupació.
Encàrrecs a l’IMO
A més de les actuacions de manteniment que fan als equipaments de barris de la Mariola, Centre Històric i Portal de Santa Magdalena/Noguerola, l’alcalde accidental ha apuntat l’estreta col·laboració amb l’àrea d’Urbanisme per desenvolupar encàrrecs concrets. És el cas, ha dit, dels elements de fusta de l’estand de la Paeria a la Fira de Sant Miquel, a càrrec de l’alumnat de l’especialitat de fusteria, o d’ornaments de Nadal, a càrrec del taller de soldadura, que estan fabricant estructures metàl·liques per a la decoració nadalenca a Noguerola, Centre Històric i Mariola. Això va en la línia iniciada amb els arbres nadalencs o també les lletres metàl·liques instal·lades com a reclam turístic i de promoció de la ciutat.
Igualment, del taller de soldadura, Postius ha assenyalat que s’està treballant un projecte pilot de gàbia per capturar porcs senglars a l’Horta de Lleida. Es tracta d’un projecte que es fa en coordinació amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per poder controlar i prevenir els danys ocasionats per espècies de caça. El regidor de l’Horta i president de l’IMO, David Melé, ha apuntat que es va proposar que l’Ajuntament, amb l’IMO i les àrees de Transició Ecològica i Horta, es pogués atendre aquesta necessitat alhora que s’adapta a les necessitats formatives de l’alumnat, perquè l’objectiu és formar l’alumnat.
L’alcalde accidental ha indicat que en el taller de pintura s’han acabat els treballs al Centre Cívic de Democràcia, on s’ha condicionat la tercera planta. També s’està fent el taller de Pintura decorativa en construcció està fent el curs teòric i pràctic d’Operació de carretons i d’Operador de plataformes mòbils de personal. Aquestes formacions proporcionen a l’alumne treballador les competències per a la conducció de maquinària específica i per tant es dona un valor afegit al currículum vitae dels joves de la casa d’oficis per a la seva posterior inserció laboral.
Tant Postius com Melé han reconegut la feina de professorat i alumant de l’IMO i han remarcat la col·laboració entre les diferents regidories i l’institut municipal, fent l’alumnat vegin reflectit el seu aprenentatge i la seva feina en accions concretes i que després tingui oportunitats i projecció laboral.
Programa Casa d’Oficis
El programa Casa d’Oficis està adreçat a joves aturats entre 16 i 29 anys i té per objectiu millorar l'ocupabilitat dels joves en situació d'atur. Durant 12 mesos s’estan formant professionalment amb l’ocupació de pintura, soldadura, fusteria i paleta, combinant la formació i el contracte laboral. A partir del mes de novembre, l’objectiu és la inserció laboral en empreses relacionades amb aquestes ocupacions.
La Casa d’Oficis Treball als barris 2021 és un projecte que compta amb 4 especialitats formatives: Soldadura per oxigàs i soldadura MIG/MAG, Pintura decorativa en construcció, Fusteria i Operacions auxiliars de treballs de paleteria. L’objectiu és el de millorar el mobiliari i els espais públics municipals dels barris de la Mariola, Centre històric i Noguerola que forma part de l’actuació Manteniment i reparació d’instal·lacions municipals.
La característica que es destaca d’aquest programa de formació i treball és que, durant els 6 primers mesos, l’alumne treballador rep una beca del Servei d’Ocupació de Catalunya i els 6 mesos restants té un contracte laboral de formació. El projecte és adreçat a joves residents als barris Mariola, Centre Històric i Noguerola/Portal de Magdalena, encara que excepcionalment es pot autoritzar la participació de persones no residents en aquests barris.
Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris.