L’IMO programa formacions per cobrir demanda especialitzada en economia verda
L’Institut Municipal d’Ocupació ofereix una formació al setembre sobre comunitats energètiques, a més d’altres tallers que poden abastir perfils professionals vinculats a la instal·lació de plaques solars L’Agència de l’Energia de Lleida impulsa l’eficiència energètica i la generació fotovoltaica i facilita la informació i l’assessorament a comunitats energètiques
L’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) Salvador Seguí ha programat per aquest mes de setembre una formació especialitzada sobre comunitats energètiques atenent a la demanda creixent de professionals relacionats amb l’economia verda. L’IMO ha detectat que la transició energètica està generant nous llocs de treball entorn a aquest tipus d’economia. La formació especialitzada prevista s’adreça a persones aturades que disposin d’un grau, llicenciatura o bé formació de grau mitjà o superior en l’àmbit de l’electricitat, l’energia i l’aigua i les energies renovables.
Actualment la inversió en el sector de les energies renovables ha generat una demanda creixent en els perfils professionals d'instal·lador/res de plaques solars fotovoltaiques, així com d’enginyeries. El regidor i president de l’IMO, David Melé, ha explicat que malgrat la incertesa en l’evolució dels sistemes de gestió de comunitats energètiques, “el que està clar és que la transició ecològica en els propers anys serà protagonista” i ha afegit que “la conscienciació ambiental comportarà un augment de les ocupacions verdes per els quals hem d’estar preparats”.
Una comunitat energètica és una aliança entre actors locals diversos (ciutadania, comunitats de veïns o de propietaris, empresaris, professionals autònoms, associacions o cooperatives , administració pública) per tal d'autoproduir, repartir entre aquests actors i autoconsumir energia elèctrica a partir de plaques solars fotovoltaiques o altres sistemes renovables (d’energia tèrmica o eòlica, per exemple).
En aquest sentit, per cobrir també la sol·licitud d'instal·ladors/res de plaques solars, normalment perfils professionals amb coneixements d'electricitat, l'IMO prepara formacions específiques per requalificar professionals en el sector, ja que la via formal d'educació no crea suficients professionals. Igualment, està emergint la demanda de perfils més vinculats a l'autoconsum col·lectiu amb figures, entre altres, com la del gestor/a de comunitats energètiques. Això vol dir que cal potenciar formacions de l’àmbit perquè l’administració pública, empreses de consultoria ambiental o administradors de finques, que són les que normalment requereixen més aquest perfil, puguin contractar professionals. Les persones interessades en la formació en gestió de comunitat energètiques poden consultar la pàgina web de l’IMO. El termini per inscriure’s acaba el 15 de setembre.
Serveis i assessoraments de l’Agència de l’Energia de Lleida
L’Ajuntament de Lleida, a través de l’Agència de l’Energia, està impulsant projectes i facilitant recursos per impulsar l’eficiència energètica i la generació fotovoltaica. En matèria de comunitats energètiques, ha rebut sol·licitud d’assessorament de vàries comunitats que apleguen unes 200 unitats familiars. Aquest 2022, en assessorament energètic, ha prestat 198 serveis, que representen unes 1.200 unitats familiars i un volum total de 3.114 persones. Són sobre instal·lacions de plaques solars, consells per estalviar en la factura de la llum o per millorar l’eficiència energètica. Pel que fa a instal·lacions col·lectives de producció fotovoltaica, enguany ha assessorat 120 comunitats de propietaris, amb 1.071 habitatges.