Portes obertes a la UE Gardeny en el marc del projecte La Descomunal
D’una banda, es vol ampliar la base del club esportiu i la seva acció social i, de l’altra, enfortir la xarxa comunitària de la Zona 9, de Mariola, Blocs Joan Carles, Turó de Gardeny i entorns L’alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, ha destacat que la Comunalitat Urbana és un exemple de l’impuls que es vol donar a aquesta zona, amb projectes que ja s’han estrenat amb èxit com l’Enre9 o les activitats que es preveuen a partir del setembre
D’una banda, es vol ampliar la base del club esportiu i la seva acció social i, de l’altra, enfortir la xarxa comunitària de la Zona 9, de Mariola, Blocs Joan Carles, Turó de Gardeny i entorns L’alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, ha destacat que la Comunalitat Urbana és un exemple de l’impuls que es vol donar a aquesta zona, amb projectes que ja s’han estrenat amb èxit com l’Enre9 o les activitats que es preveuen a partir del setembre
L’UE Gardeny ha organitzat una jornada múltiple de portes obertes amb dos objectius: enfortir la seva base i ampliar el seu camp d’acció social amb els infants de famílies en situació de vulnerabilitat. Les jornades es faran quatre dies: el 22, el 25 i el 29 d’agost i l’1 de setembre. La iniciativa s’inclou en el projecte La Descomunal, dins la Comunalitat Urbana a Lleida, que pretén constituir, entre altres, una xarxa d’economia social i solidària entorn a l’esport. Per això, es fomenten els valors de la UE Gardeny perquè esdevingui una entitat referent en la relació esport-comunitat. A més, es treballa la incorporació dels eixos de gènere i de la diversitat cultural per desenvolupar un club altament qualificat.
A les jornades de portes obertes es convidarà infants i adolescents de la ciutat a gaudir d’unes sessions d’entrenament i activitats al voltant del futbol, a partir de les 18 h per als més petits, i després per a categories superiors. El projecte esportiu de la UE Gardeny incorpora el treball amb infants i joves en situació de vulnerabilitat a través del futbol i crea un espai comunitari que els apropi a hàbits saludables i socials, alhora que els aporta benestar en el seu dia a dia. En aquest mateix sentit, va néixer La Descomunal, que pretén crear un teixit des de l’ajuda mútua al voltant de tres eixos, l’esport, la cultura, i la inserció laboral aprofitant el teixit preexistent a la Zona 9 (La Mariola, Blocs Joan Carles i Turó de Gardeny).
L’alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, ha destacat que la Comunilitat Urbana és un projecte que demostra la voluntat de l’equip de govern per impulsar aquesta zona. De la mateixa manera que ho són altres iniciatives que han arrencat amb èxit, com l’Enre9. O les activitats que l’assemblea està preparant per al pròxim curs. L’últim any s’han generat a la Zona 09 sinergies entre entitats i administració per encarar reptes i solucions de futur respecte a factors com el creixement de la diversitat d'orígens, l'envelliment de part de la població i, sobretot, l'augment de les desigualtats socioeconòmiques. Aquestes jornades són fruit d’aquest treball conjunt dirigit en un mateix camí.
Agenda d'activitats a partir del setembre
De cara al setembre, l’equip de La Comunalitat de Lleida està treballant en diverses propostes, dins les tres àrees de treball. En cultura, s’està desenvolupant la feina començada des del consell de zona de crear una Escoleta de Música i Arts on es fan activitats com tallers de teatre, de caixó flamenc i djembé... De l’àmbit esportiu, a més de les portes obertes a la UE Gardeny, s’està treballant per a iniciar una gimnàs social de caire comunitari i uns cursos d’entrenador esportiu. Finalment, pel que fa a les accions d’inserció, la xarxa Enter està impulsant diverses formacions per donar respostes a les necessitats detectades al barri.
La Comunalitat Urbana de Lleida
L’Ajuntament de Lleida, la Fundació Champagnat, la UE Gardeny i la Companyia de Comediants la Baldufa han tirat endavant amb "La Descomunal Lleida", la primera Comunalitat Urbana a la ciutat per crear xarxes i espais d’ajuda mútua, oportunitats laborals i de desenvolupament econòmic en l’àmbit cultural, esportiu i d’inserció laboral de joves. El projecte s’aplicarà a la Zona 09 - Mariola, Turó de Gardeny i entorns, que és de l’àrea d’on ha sorgit la iniciativa, però beneficiarà barris veïns, com el d’Instituts, Sant Ignasi, Escorxador, Pius XII, Universitat i Joc de la Bola. L’objectiu és que, en un termini de dos anys, hi hagin actives tres xarxes d’economia social i solidària en l’àmbit esportiu, d’inserció laboral de joves i cultural, es fomenti la creació d’associacions i empreses d’economia social i solidària, i es generin llocs de treball en el marc de la comunalitat.
Assemblea d’entitats de La Descomunal
A més de La Baldufa, la UE Gardeny, la Fundació Champagnat i la Paeria, l’Assemblea d’entitats implicada en el projecte La Descomunal de la Comunalitat de Lleida està formada per l’Associació Futur, l’AV. Turó de Gardeny, Associació Castell de Gardeny, l’Escola Santa Maria de Gardeny, l’Escola Magí Morera, Aremi, Associació Nostàlgia, Mariola en Moviment, Salesians Sant Jordi i Associació Senegalesa de Lleida.
El comitè activador s’encarrega de potenciar cadascuna de les xarxes:
-Companyia de Comediants la Baldufa: xarxa comunal de cultura i Enre9.
-Fundació Champagnat - Fundació privada: xarxa comunal d’inserció i formació de joves, xarxa Enter.
-Unió Esportiva Gardeny: xarxa comunal esportiva i xarxa Remou.
-Ajuntament de Lleida: tindrà cura dels béns comunals relacionals i de la incorporació i creixença de les xarxes procurant el desenvolupament de les mateixes.
Ubicació de La Descomunal
El punt presencial de trobada de la Comunalitat “La Descomunal” és el Centre Cívic de la Mariola, al c/ Artur Mor, 1. Les entitats i la ciutadania poden adreçar-s’hi per sol·licitar informació sobre el projecte. L’horari d’atenció és de 10 a 13 h. També es pot demanar cita prèvia al correu electrònic info@ladescomunal.cat.