Lleida rebrà 10 milions d’euros dels fons Next Generation per a rehabilitar 2.578 habitatges
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, el Paer en Cap, Miquel Pueyo, i el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, han anunciat avui la concessió d’aquest ajut, que hauran de demanar les comunitats de propietaris dels 107 blocs escollits, als barris de la Mariola, el Centre Històric, Pardinyes, Balàfia, La Bordeta i Cappont. L’Ajuntament posarà en marxa una Oficina Única de Rehabilitació per oferir ajut i assessorament per facilitar els tràmits al veïnat per tal que puguin gaudir d’aquestes subvencions, que cobriran del 40 al 80% del cost de les obres, i el 100% per a les persones vulnerables.
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, el Paer en Cap, Miquel Pueyo, i el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, han anunciat avui la concessió d’aquest ajut, que hauran de demanar les comunitats de propietaris dels 107 blocs escollits, als barris de la Mariola, el Centre Històric, Pardinyes, Balàfia, La Bordeta i Cappont. L’Ajuntament posarà en marxa una Oficina Única de Rehabilitació per oferir ajut i assessorament per facilitar els tràmits al veïnat per tal que puguin gaudir d’aquestes subvencions, que cobriran del 40 al 80% del cost de les obres, i el 100% per a les persones vulnerables.
La ciutat de Lleida rebrà un ajut d’un màxim de 10 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation per a finançar la rehabilitació d’habitatges en blocs antics situats en onze àmbits del barris de la Mariola, el Centre Històric, Pardinyes, Balàfia, La Bordeta i Cappont. Els ajuts, que gestiona la conselleria de Drets Socials de la Generalitat, aniran destinats directament a les comunitats de propietaris dels 107 blocs que s’han triat, que sumen un total de 2.578 habitatges, amb 6.170 persones empadronades.
Així ho han anunciat avui la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, el Paer en Cap, Miquel Pueyo, i el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, en un acte que ha tingut lloc davant dels blocs Voravia, que seran uns dels que se’n beneficiaran.
La consellera Cervera ha destacat “la voluntat del departament d’incidir en aquelles àrees del país que són més deficitàries, amb edificis construïts en èpoques anteriors i que amb la crisi energètica que vivim es fa més necessària que mal la seva rehabilitació per a millorar-ne l’eficiència energètica”. La consellera ha explicat que les subvencions aniran del 40 al 80% del cost de l’obra, però s’ampliarà al 100% per a les persones vulnerables, i ha volgut incidir també en la importància de la col·laboració público-privada.
A més, Cervera ha afegit que a més d’aquesta convocatòria, que beneficiarà a 38 municipis de tota Catalunya, pròximament hi haurà noves línies per a la millora d’habitatges i edificis.
“Lleida serà la ciutat que rebrà un ajut més important de totes les ciutats catalanes, uns 10 milions d'euros, que han de beneficiar 11 blocs socials amb habitatges humils on viuen treballadors, famílies, persones jubilades... i que han estat tradicionalment els grans oblidats de les polítiques públiques a la ciutat des de la constitució dels ajuntaments democràtics”, ha assenyalat, per la seva banda, l’alcalde Pueyo.
Per tal de gestionar la tramitació d’aquestes ajudes amb les comunitats de propietaris, la Paeria posarà en marxa la nova Oficina Única de Rehabilitació amb un equip tècnic multidisciplinari per oferir-los tot l’assessorament que sigui necessari i que assumirà un “paper molt proactiu” per adreçar-se al veïnat, ha explicat l’alcalde.
Pueyo també ha destacat que la ciutat està fent “una bona feina” en les convocatòries dels fons Next Generation, que ha permès obtenir ja 11,1 milions en ajudes per a projectes amb una inversió total de 15,7 milions, a banda de les anunciades avui. “Després de la Covid i de la crisi subsegüent estem realitzant un esforç històric per afrontar la conversió de Lleida en una ciutat més amable, més competitiva i sobretot més sostenible. Tots sabem perfectament quin estiu hem hagut d'afrontar i probablement quins estius haurem d'afrontar i la nostra vista està posada en l'horitzó del 2030 i per tant en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides”, ha assegurat l’alcalde.
El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha destacat que “avui és un gran dia per la nostra ciutat, perquè fa molts anys que Lleida no feia polítiques actives amb el parc d'habitatge, sobretot en les zones que es troben amb més degradació o una situació social complexa”.
“Aquesta línia ens permetrà fer un pas de gegant pel que fa a l'habitatge. I això no acaba aquí, perquè encara resten dues línies pendents de convocar, que aniran adreçades a habitatges i blocs i també farem tot allò que sigui necessari per poder-nos-hi presentar o ajudar que s'hi presentin les comunitats o els propietaris”, ha afirmat el primer tinent d’alcalde, qui també ha agraït la dedicació i esforç dels equips tècnics de l’àrea d’Urbanisme per poder optar a aquesta i la resta de convocatòries dels fons Next Generation, que són complexes.
Les actuacions subvencionables per aquestes ajudes inclouen la millora de l’envolvent tèrmica dels edificis, la instal·lació de plaques solars, la renovació d’instal·lacions de sanejament, la substitució de llums de sodi per tecnologia LED, la millora de l’accessibilitat amb la instal·lació d’ascensors i altres mesures i la millora de zones verdes comunitàries, zones enjardinades i pistes esportives urbanes.
Àmbits d’actuació
Les onze subzones que s’inclouen en aquest pla i que podran optar als ajuts són les següents:
Blocs Ruiz de Alda – Amb una superfície d’uns 8.116 m² es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes a finals dels anys 40 delimitat pels carrers Mariola al nord, Lluís Millet pel sud, Saturn a l’est, i carrer Venus a l’oest, dins el barri de la Mariola. Abasta un total de 5 edificis plurifamiliars que acullen un total de 99 habitatges i 1 local.
Blocs Grup Mariola (Ramiro Ledesma) – Amb una superfície d’uns 23.767 m² es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes entre els anys 1955 i 1960 delimitat pels carrers Mariola al nord, passeig Onze de Setembre pel sud, Júpiter a l’est, i carrer de Mart a l’oest, dins el barri de la Mariola. Abasta un total de 12 edificis plurifamiliars que acullen un total de 486 habitatges i 5 locals.
Blocs Gaspar de Portolà – Amb una superfície d’uns 26.113 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes a finals dels anys 60, delimitat per l’avinguda de Pius XII al nord, el carrer Cardenal Cisneros pel sud-oest i carrer de Mart a l’est, dins el barri de la Mariola. Abasta un total de 19 edificis plurifamiliars que acullen un total de 367 habitatges i 28 locals.
Blocs Juan Carlos – Amb una superfície d’uns 69.490 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 70, delimitat pels carrers Rossinyol al nord-oest, avinguda de Pius XII pel sud, la Corunya a l’est, i carrer de Ferran el Catòlic a l’oest, dins el barri de la Mariola. Abasta un total de 34 edificis plurifamiliars (86 referències cadastrals) que acullen un total de 688 habitatges i 3 locals.
Blocs Grup del Pla – Amb una superfície d’uns 2.104 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 50 delimitat pels carrers plaça dels Gramàtics al nord-oest, Universitat pel sud, i carrer Sant Martí a l’oest, dins el barri de Centre Històric. Abasta un total de 5 edificis plurifamiliars (1 referència cadastral) que acullen un total de 72 habitatges.
Blocs Grup la Pau – Amb una superfície d’uns 5.932 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 60, delimitat pels carrers Anastasi Pinós al nord, Tarragona pel sud, avinguda de Tortosa a l’est, i carrer de Pere Cavassèquia a l’oest, dins el barri de Pardinyes. Abasta un total de 5 edificis plurifamiliars que acullen un total de 130 habitatges i 4 locals.
Blocs Landelino Lavilla – Amb una superfície d’uns 5.545 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 60 delimitat, pels carrers Sant Pere Claver al nord, Anastasi Pinós pel sud, avinguda Pearson a l’est, i carrer de Benavarri a l’oest, dins el barri de Pardinyes. Abasta un total de 7 edificis plurifamiliars que acullen un total de 124 habitatges i 9 locals.
Blocs Grup Voravia – Amb una superfície d’uns 4.177 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 50, delimitat pels carrers del Priorat al nord, del Vallès pel sud, de la Cerdanya a l’est, i avinguda Alcalde Porqueres a l’oest, dins el barri de Balàfia. Abasta un total de 6 edificis plurifamiliars que acullen un total de 112 habitatges.
Blocs als Carrers Garraf i Conca de Barberà – Amb una superfície d’uns 13.602 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 40, delimitat pels carrers del Beat Francesc Castelló Aleu al nord, Germanes Mirabal pel sud, avinguda Alcalde Porqueres a l’est, i carrer de les Valls d’Andorra a l’oest, dins el barri de Balàfia. Abasta un total de 4 edificis plurifamiliars que acullen un total de 280 habitatges i 11 locals.
Blocs als carrers Àger i Reus – Amb una superfície d’uns 7.660 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 70, delimitat pels carrers Palauet al nord-oest, Àger pel sud, i carrer de Sant Isidre a l’est, dins el barri de la Bordeta. Abasta un total de 8 edificis plurifamiliars que acullen un total de 164 habitatges i 10 locals.
Blocs al carrer Sant Joan de Mata – Amb una superfície d’uns 2.870 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes entre els anys 50 i 70, delimitat pels carrers Sant Joan de Mata al nord, Riu Sió pel sud, Doctora Castells a l’est, i carrer Riu Cinca a l’oest, dins el barri de Cappont. Abasta un total de 2 edificis plurifamiliars que acullen un total de 56 habitatges i 22 locals.