El Roda Roda celebra el 20è aniversari
Dissabte, 10 de setembre, a partir de les 10 hores, es podrà visitar el museu museu i pujar a alguns dels vehicles més interessants de la col·lecció. Paral·lelament, hi haurà una concentració de vehicles històrics al carrer Santa Cecília, just davant del museu
Dissabte 10 de setembre, a partir de les 10.00 h, el Museu de l'Automoció de Lleida Roda Roda celebra els seus 20 anys d'existència. Per commemorar-ho, durant tot el matí, es podrà visitar el museu i pujar a alguns dels vehicles més interessants de la col·lecció. Paral·lelament, hi haurà una concentració de vehicles històrics al carrer Santa Cecília, just davant del museu.
Els visitants podran contemplar els vehicles antics perfectament restaurats i les reformes fetes al museu. Els darrers temps s’ha dut a terme una reorganització dels espais expositius del museu, de manera que els vehicles s’agrupen per temàtiques, usos i èpoques i sigui més comprensible per als visitants no iniciats en l’automoció. S’han creat nous àmbits, que volen destacar les col·leccions del museu, i una nova imatge gràfica, amb una tipografia exclusiva dissenyada per al museu dissenyada per l’estudi 131.
20 anys de Roda Roda
L'11 de setembre de 2002 obria les portes el Roda Roda Museu de l’Automoció de Lleida. El museu acull la col·lecció municipal de vehicles històrics de l’Ajuntament de Lleida, juntament amb altres vehicles de propietaris que els cedeixen en dipòsit.
El museu es comença a formar uns anys abans, a partir de la compra per part de l’Ajuntament de Lleida a Francesc Segura de la seva col·lecció de vehicles històrics, formada per 17 destacats models dels anys vint i trenta, 5 motocicles i altres peces relacionades amb l’automoció. A partir d’aquest col·lecció inicial, el museu es va enriquir amb nombroses donacions, com ara del mateix Sr. Segura, que va fer donació d’un Rolls Royce Phantom I de l’any 1925, avui peça insígnia del museu, i altres persones que volen participar del projecte. Alhora, s’han adscrit al museu vehicles històrics ja propietat de l’Ajuntament, com ara els camions de bombers o motocicletes de la Guàrdia Urbana, que han deixat de donar servei. De tota la col·lecció actual, destaquem especialment l’Hispano Suiza, el tractor Lanz Bulldog, un autocar Fiat o el camió escala de bombers Magirus Deuz.
El Museu Roda Roda manté des dels inicis una política de conservació i restauració dels vehicles de la seva propietat. Els vehicles es mantenen en perfecte estat, tot i que no habilitats per circular. Algunes peces que s’han restaurat son la carrossa del s. XVIII o la furgoneta DKW.
Per tal de garantir la renovació de l’exposició, es va fomentar la rotació dels vehicles exposats, de cara a incorporar nous models. Així, el museu compta amb vehicles de propietaris particulars que els cedeixen temporalment, fet que enriqueix la visita.
Des de fa quinze anys es programa regularment el cicle “La peça del trimestre”, que presenta petites exposicions centrades en un vehicle cedit per l’ocasió, en la presentació de noves incorporacions a la col·lecció del museu o en temàtiques relacionades amb l’automoció.
Els visitants del museu son tant ciutadans i famílies locals com per aficionats d’arreu del món que visiten museus de l’automoció. Al llarg de l’any es programen activitats per al públic en general i s’ofereixen activitats educatives per a escoles i instituts, adaptats a cada etapa. Per potenciar aquesta la vessant didàctica, el museu presenta la recreació d’un taller mecànic, amb totes les peces habituals que hi podríem trobar, i una aula educativa per als tallers amb els grups escolars, amb motors seccionats que s’engeguen.
Després d’aquests 20 anys, en que el museu s’ha convertit en un dels més visitants de la ciutat amb més de deu mil visitants l’any, s’ha renovat per encarar els propers anys amb nova imatge, noves forces i nous objectius.