LaTemporada Lleida aixeca de nou el teló
Entre els mesos de setembre i desembre està previst que l’Auditori Municipal Enric Granados, el Teatre Municipal de l’Escorxador i el Teatre de la Llotja acullin 38 espectacles i concertsAbonaments flexibles i atractius descomptes, novetats de la programació de la tardor 2022
Entre els mesos de setembre i desembre està previst que l’Auditori Municipal Enric Granados, el Teatre Municipal de l’Escorxador i el Teatre de la Llotja acullin 38 espectacles i concertsAbonaments flexibles i atractius descomptes, novetats de la programació de la tardor 2022
LaTemporada Lleida als tres equipaments principals, com són el Teatre de la Llotja, el Teatre Municipal de l’Escorxador i l’Auditori Municipal Enric Granados, aixeca de nou el teló. La programació de tardor, entre els mesos de setembre i desembre, oferirà un total de 38 espectacles i concerts.
El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Ciutat, Cultura i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha presentat l’ampli ventall de propostes artístiques de qualitat de productores capdavanteres i música de primer nivell, amb intèrprets de renom.
Una temporada que, a més, porta moltes propostes noves. L’Ajuntament de Lleida incorpora novetats en la programació de tardor de LaTemporada Lleida i impulsa el descompte d’Amic/Amiga de LaTemporada amb què es podrà gaudir d’un 10% de descompte a tots els espectacles de la programació municipal d’arts escèniques. Amb els abonaments 3 i 5 també es pot aconseguir fins a un 25% d’estalvi entre 36 espectacles, així com triar la millor localitat.
Per primer cop l’estudiantat de música, teatre i dansa que siguin menors de 20 anys es podran aplicar un 50% de descompte. Per poder aplicar-se aquest descompte cal registrar-se realitzant un tràmit online al web de l’Ajuntament de Lleida.
Programació de tardor
Rutllant ha explicat que en la programació de tardor en l’àmbit de les arts escèniques destaquen les funcions de les companyies locals. Totes seran estrena a Lleida i, a més, cal posar de relleu que en el cas de La Baldufa i Zum-zum no seran espectacles familiars.
Entre les que destaquen hi ha dues de les funcions són de dansa i tres de teatre:
- “Japan” de Mabel Olea
- “Imperfect” de la Companyia de Comediants La Baldufa
- “Dels intestins una soga i del cul” d’Íntims Produccions
- “La casa més petita” de Campi qui Pugui”
- “Testament” de Zum-zum Teatre
A més, es torna a programar òpera al Teatre de la Llotja. Serà el 4 de novembre al Teatre de la Llotja amb “Don Giovanni”.
La programació de l’Auditori Municipal Enric Granados compta amb 22 concerts, 8 corresponen a Grans Formacions, 5 a Cambra, 1 al Cicle Ricard Viñes Recitals, 3 al Cicle Coral Antoni Pujol, 2 a Moderna i 3 als Familiars.
El més destacat d’aquesta tardor serà, entre altres, el concert inaugural de la temporada de l'Orquestra Simfònica del Vallès a Lleida, tindrà lloc el 9 d’octubre, i comptarà amb el guanyador del Concurs Ricard Viñes 2021, Elia Cecino.
Mariona Escoda i Antoni Tolmos oferirar un concert íntim ple de grans cançons i balades el 20 d’octubre . La veu de la Mariona és considerada com una de les més brillants i encisadores del panorama musical català que l’ha convertit en la recent guanyadora del programa Eufòria de TV3. Al piano, el reconegut pianista Antoni Tolmos recrea uns arranjaments plens de sensibilitat i alhora de força al servei de la veu i d’un concert ple bellesa.
El 2 de novembre el públic se submergirà en una experiència immersiva “IB: La banya ancestral” una òpera electroacústica en format de concert composada per Joan Bagés. Aquest concert s’emmarca dins d’un nou festival audiovisual de la ciutat de Lleida que tindrà lloc del 2 al 6 de novembre: L'intangible. L'intangible, festival de cultura, art i tecnologia, indaga en la seva primera edició en dos de les seves directrius base: el procés creatiu en sí mateix i per d’altra banda el vincle amb les noves tecnologies.
El 12 de novembre la Franz Schubert Filharmonia ofereix un concert amb el debut de la jove violoncel·lista suïssa Nadège Rochat i tindrem la sort de comptar amb el director Thomas Rösner, director titular de la Beethoven Philharmonie de Viena.
Àngel Òdena, el nostre baríton més internacional, torna a la sala simfònica de l’Auditori el dia 18 de novembre, per oferir-nos un recital de sarsuela i òpera “De la Cançó de Concert al Teatre Líric” acompanyat del pianista Miquel Ortega.
L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida oferirà dos concerts : el primer serà el concert ajornat per la pandèmia. La data, el 23 d’octubre, la Primera de Mahler, de la mà d’un dels seus projectes pedagògics més emblemàtics, l’Acadèmia OJC -2022, pensada per acompanyar en el camí cap a la vida professional als estudiants de música que destaquen per la seva excel·lència.
El segon dels seus concerts tindrà lloc el 27 de novembre amb el gran pianista català Josep M. Colom que ens oferirà la seva visió personal des del piano de dues obres cabdals del repertori per a teclat i orquestra, el Concert de Brandemburg núm. 5, de Johann Sebastian Bach, i el concert Núm. 17 W.A. Mozart. Un diàleg musical iniciat amb la Simfonia en re major Op. 18 n. 6 de Johann Christian Bach.
Dins del cicle coral Antoni Pujol, dissabte, 17 de desembre, la soprano Raquel Andueza amb el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados i el Bach Collegium de Barcelona, més solistes becats per la Fundació Salvat i dirigits per Pau Jorquera ens oferirà Bach: cantates d’advent. Ens oferiran dues cantates per al temps d’advent escrites en l’època que Bach servia a Weimar.
Com a colofó a la temporada torna l’energia dels valsos i polques de la família Strauss, dimarts, 27 de desembre arriba el Festival de Valsos i Danses. Com ja és una tradició a l’Auditori, l’Orquestra Simfònica del Vallès, amb el seu director titular Xavier Puig acompanyats per la soprano Sara Bañeras, oferiran un concert que ja és una cita ineludible en el calendari de Nadal a la nostra ciutat.
Per altra banda, un any més, el Festival Musiquem Lleida celebrarà la cloenda de la XVII edició el diumenge 16 d’octubre amb el concert Rèquiem G. Fauré amb la Coral Shalom, el Cor Praesentia, LleidArt Ensemble.
Comissió programadora
LaTemporada de tardor és la tercera temporada estable d’arts escèniques programada per una comissió programadora.
Cal recordar que l’any passat, com a novetat, i per primera vegada, l’Ajuntament de Lleida va encarregar a una comissió programadora la confecció i configuració de la programació de les arts escèniques de LaTemporada Lleida. Pueyo ha explicat que en aquesta nova temporada “continuem amb aquest model de programació col·legiada i participativa en què la direcció artística va més enllà d'un encàrrec unipersonal amb l'objectiu de programar des de diferents mirades i estils per ser més obert i dinàmic”.
Enguany la Regidoria de Ciutat i Cultura va treure una licitació pública amb l’encàrrec de la confeccionar la programació estable d’arts escèniques programació estable d’arts escèniques de La Temporada tardor-hivern 2022-2023 i primavera-estiu 2023, Estiu en Viu 2023, tardor-hivern 2023-2024 i primavera-estiu 2024 que va guanyar en Ramón Giné, Arnau Vinós i Marc Cartanyà.
Imatge tardor LaTemporada Lleida
La imatge promocional d'aquesta edició, realitzada per l'estudi de disseny SopaGraphics, al·ludeix a l’excepcionalitat dels espectacles i concerts programats a LaTemporada en tant que, com a arts en viu, cada una de les seves representacions és irrepetible.
Al mateix temps, mitjançant el grafisme proposat, anima la ciutadania a esdevenir-ne espectadora activa a partir de la lectura d’un joc de paraules que, en funció de com sigui interpretat, tant pot avançar el caràcter vivencial de l’experiència - “Si hi vas, ho vius” - com advertir de l’oportunitat que es deixa perdre - “Si no hi vas, no ho vius” -.
El paer en cap no ha volgut desaprofitar l’ocasió per “agrair la paciència, la comprensió i la fidelitat del públic de LaTemporada Lleida, de vosaltres, els mitjans de comunicació, i, com no, dels mecenes, patrons i anunciants que segueixen confiant en la programació cultural de Lleida”.
Altres avantatges
L’Ajuntament de Lleida i els seus equipaments escènics i musicals estan adherits al programa Apropa Cultura, una iniciativa socioeducativa dels equipaments culturals i de les administracions públiques adreçada als usuaris de centres socials que treballen amb persones en situació de desigualtat, discriminació, vulnerabilitat i/o en risc d’exclusió social.
El Carnet Jove Lleida ofereix a tots els joves d’entre 12 i 30 anys (ambdós inclosos) i titulars del Carnet Jove, el 25% descompte a tots els espectacles de LaTemporada on l’Ajuntament de Lleida i la Fundació Teatre de la Llotja en siguin els promotors. Descompte aplicable només a les taquilles dels equipaments.
Escena 25 és una campanya social impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que vol afavorir l’accés a espectacles de teatre, circ, dansa i concerts, que permetrà també donar a conèixer les programacions estables dels equipaments públics i privats destinades als joves.