La Paeria atén més de dues-centes consultes sobre el desenvolupament urbanístic del nou polígon de Torreblanca-Quatre Pilans
El primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha explicat que l’expedient estarà dos mesos en exposició pública perquè tothom pugui presentar les al·legacions que creguin oportunes. Resulten afectades 255 parcel·les i 21 habitatges, dels quals onze podran ser expropiats, però no tots estan legalitzats La Paeria treballa amb la Generalitat, Red Elèctrica i la plataforma d’afectats perquè la futura línia d’alta tensió passi pels terrenys del polígon i minimitzar el seu impacte a l’Horta.
El primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha explicat que l’expedient estarà dos mesos en exposició pública perquè tothom pugui presentar les al·legacions que creguin oportunes. Resulten afectades 255 parcel·les i 21 habitatges, dels quals onze podran ser expropiats, però no tots estan legalitzats La Paeria treballa amb la Generalitat, Red Elèctrica i la plataforma d’afectats perquè la futura línia d’alta tensió passi pels terrenys del polígon i minimitzar el seu impacte a l’Horta.
L’Ajuntament de Lleida ha celebrat aquest matí una sessió extraordinària de la comissió Informativa de polítiques de la gestió urbanística, habitatge i transició ecològica, per a tractar de forma monogràfica sobre el nou polígon de Torreblanca-Quatre Pilans.
El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha presidit la reunió, en la qual s’ha explicat als membres de la corporació i de la Federació d’Associacions de Veïns el desenvolupament del Pla Director de Torreblanca-Quatre Pilans, que ara es troba en exposició pública des de l’1 de setembre i que aquest període s’allargarà fins a la primera setmana de novembre. L’Ajuntament, ha assenyalat Postius, ha posat en marxa durant aquest estiu una unitat específica per tal d’atendre totes les persones que són titulars d’algun dret en tot l’àmbit d’aquest futur sector industrial, que té unes dimensions totals de 1.281 hectàrees. També s’han enviat comunicacions per escrit informant-los que poden adreçar-se a la Paeria per a demanar informació.
Prop d’un 90% dels titulars ho han fet i s’han atès més de dues-centes consultes durant el mes d’agost. Els tècnics municipals els han explicat l’afectació que suposa el nou planejament i quina és la situació legal de la seva parcel·la. En tot el sector hi ha 842 parcel·les, de les quals resulten afectades 255, ha detallat Postius.
Pel que fa als habitatges, el sector n’inclou 81, però d’aquest estan afectats un total de 21. Deu d’ells corresponen a l’àrea de Torreblanca, els vials i l’estació de mercaderies, que es tramitaran mitjançant el sistema d’expropiació. D’aquests deu, fins ara només han pogut confirmar que estan implantats legalment tres d’ells. Els altres 11 habitatges afectats es troben a l’àrea de Quatre Pilans, que es tramitarà mitjançant el sistema de cooperació i, per tant, no hi haurà expropiacions. Set d’aquests habitatges estan legalment implantats. En els casos en què manca documentació, es seguirà treballant per localitzar-la i acompanyar els afectats en aquest procés, en el qual és la Generalitat qui té la potestat per prendre les decisions oportunes, ha afirmat el primer tinent d’alcalde.
“El tràmit d’informació pública serveix perquè tothom pugui dir la seva i presentar al·legacions amb tota la informació necessària disponible. El que fem és donar compliment a un acord i un compromís del pacte de govern per fer aquesta revolució industrial necessària per a la ciutat. I hi ha un altre element important, la justificació de per què ho fem aquí és perquè l’any 2007-08 la corporació d’aquell moment va decidir comprar finques aquí, tant l’Incasòl com l’Empresa Municipal d’Urbanisme, perquè es va decidir que el creixement industrial de la ciutat es fes en aquesta zona i les decisions preses en el seu moment tenen ara conseqüències. Les transformacions del sòl no sempre són pacífiques, però moltes de les situacions individuals les podrem gestionar”, ha declarat Postius.
Calendari previst
El calendari previst per al desenvolupament d’aquest macropolígon preveu que l’aprovació definitiva del Pla Director pugui fer-se abans d’acabar l’any, fet que permetria aprovar els projectes de reparcel·lació i d’urbanització a principis de l’any vinent i que les empreses interessades ja puguin demanar llicència per instal·lar-se al nou polígon a partir del primer trimestre de 2023. Mentre no s’aprovi definitivament, roman vigent la suspensió de llicències en aquest sector.
El desenvolupament del polígon s’organitza de manera que en el sector de Torreblanca, de 135 hectàrees, es destina a parcel·les molt grans, d’entre 40 i 135 hectàrees (en el cas que una sola empresa volgués quedar-se tot aquest espai, que no es troba disponible enlloc més de Catalunya). En canvi, el sector de Quatre Pilans, més pròxim al barri de Magraners, es plantegen finques a partir de 4 hectàrees. “Les empreses de Lleida que vulguin créixer i que ara no disposen de sòl per a fer-ho podran quedar-se a la ciutat. Donem resposta a les necessitats de sòl industrial de la ciutat”, ha afirmat Postius.
Línia d’alta tensió
D’altra banda, Postius ha afegit que s’està treballant amb la Generalitat, Red Eléctrica i la Plataforma d’Afectats per la MAT perquè el projecte de línia d’alta tensió que ha de creuar el terme de Lleida pugui fer-ho per dins de l’àmbit del Pla Director de Torreblanca-Quatre Pilans, en lloc de per l’Horta. Així mateix, ha destacat, en aquest sector s’inclourà un espai de reserva per al futur trasllat de la subestació elèctrica dels Magraners, connectada a aquesta nova línia.