<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37315>>.

El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que el Congrés BIT 2022 situa Lleida com a la capital de la Bioeconomia en ser seu de debats i motor d’innovació

La Llotja acollirà el 29 i 30 de setembre el certamen de referència en Bioeconomia Innovació i Tecnologia L’esdeveniment, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic reunirà més de 50 experts Fira de Lleida inclou a la Fira de Sant Miquel el BIT EXPO, el Pavelló de la Bioeconomia, amb una mostra d’empreses i l’Àgora Bit, un espai de debat entorn de la bioeconomia que estarà ubicat al pavelló 4

La Llotja acollirà el 29 i 30 de setembre el certamen de referència en Bioeconomia Innovació i Tecnologia L’esdeveniment, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic reunirà més de 50 experts Fira de Lleida inclou a la Fira de Sant Miquel el BIT EXPO, el Pavelló de la Bioeconomia, amb una mostra d’empreses i l’Àgora Bit, un espai de debat entorn de la bioeconomia que estarà ubicat al pavelló 4

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presidit aquest matí la presentació del primer Congrés BIT Edició Lleida, el certamen de referència de la Bioeconomia, la Innovació i la Tecnologia de Catalunya, que reunirà més de 50 experts nacionals i internacionals en el marc de la Llotja els dies 29 i 30 de setembre. Aquesta trobada serà l’eix central del centenar d'activitats que tenen per objectiu la informació, la difusió, la formació i la sensibilització entorn de la bioeconomia i que durant el mes de setembre convertiran Lleida en la capital catalana de la bioeconomia.

En aquest sentit, s’ha manifestat l’alcalde durant la presentació del Congrés BIT, que “vol ser un espai de coneixement i trobada, un esperit s’alinea perfectament amb l’activitat que es desenvolupa a la Fira de Sant Miquel, el certamen econòmic de referència a les Terres de Lleida”.
Miquel Pueyo ha recordat que vivim moments d’incertesa, però també de canvis de model, que suposen alhora una revolució industrial, però també econòmica i social, a partir de la transformació digital i ecològica del nostre sistema econòmic. “En aquest marc, la bioeconomia, l’eix central del Congrés que us presentem avui, és un aspecte clau per perfilar aquest nou model”, ha dit. Tall de veu M. Pueyo
A l’acte, hi han assistit representants de les institucions i entitats que han sumat esforços en l’organització del Congrés. El president de la Diputació, Joan Talarn, s’ha reiterat la voluntat de refermar el lideratge de Lleida com a capital de la bioeconomia del Sud d’Europa. “Una tasca en la qual la corporació provincial està implicada des de l’inici, perquè en el fons és una aposta per la transformació econòmica del territori”. En aquest sentit, ha comentat la tasca impulsada des de la Diputació amb 23 centres escolars per explicar què és la bioeconomia verda, circular i agrària als seus alumnes”.
El delegat de la Generalitat, Bernat Solé, ha assenyalat la capacitat de totes les institucions implicades a sumar esforços per tirar endavant un projecte tan important, mentre que el vicepresident de la Cambra de Comerç, Marc Cerón, ha posat l’atenció en els 15 milions de tones de residus orgànics que genera Lleida (53% de l’agricultura, 47% de la ramaderia i el 10% dels boscos). “Una realitat que cal convertir en oportunitat pel teixit empresarial, que possibilitarà la creació de nous llocs de treball i generarà una indústria generadora de bioproductes”, segons Cerón.
La vicerectora de Recerca i Innovació Tecnològica de la Universitat de Lleida, Olga Martín, ha recordat l’històric compromís de la UdL en aquest àmbit, “ja que les primeres patents que va originar el centre universitari van ser sobre bioeconomia i daten del 1992”. Martín veu una oportunitat pel territori, com a gran productor de carn i fruita, poder incrementar el seu valor amb l’aprofitament dels residus, que, “a més de rescabalar l’impacte negatiu sobre el medi ambient, permetrà la reutilització dels seus compostos”.
Els darrers representants institucionals que han intervingut en la presentació han estat Oriol Oró, director de Fira de Lleida, que s’ha referit a la vinculació de la institució firal amb el Congrés, i Ignasi Rodríguez, responsable de Relacions Externes del Departament d’acció climàtica, Agricultura i Agenda Rural, el qual ha explicat el desenvolupament del Congrés. També ha assistit a l’acte el tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Paco Cerdà.
El programa
El Congrés BIT, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic, amb el suport de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida, és el principal punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el present i el futur de la bioeconomia a Catalunya. L’esdeveniment, de celebració anual amb dues subseus, Lleida i Vic, pretén impulsar el protagonisme del sector primari i agroindustrial com a motor d’aquest model econòmic i, alhora, fomentar l’emprenedoria pública i privada per capturar tot el seu valor econòmic, social i ambiental.
Una cinquantena de ponents donaran a conèixer les seves experiències entorn de la bioeconomia en diferents sessions temàtiques, taules rodones, tallers i ponències. L’objectiu del congrés és esdevenir un espai d’impuls a la transformació del sector primari i agroindustrial, amb la promoció de models de negoci i adopcions tecnològiques que incentivin la producció local i el consum de bioproductes i bioenergia, aportant així solucions a la necessària descarbonització de l’economia globalment, alhora que es revitalitza i es fa més competitiva l’economia rural.
La conferència inaugural tindrà lloc el 29 de setembre i anirà a càrrec del geògraf i meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio, Francesc Mauri, que oferirà una visió sobre la bioeconomia a Catalunya. Seguidament, intervindrà el Christian Patermann, considerat el ‘pare’ europeu de la bioeconomia, que oferirà una xerrada sobre la visió europea d’aquesta nova forma d’economia basada en els recursos orgànics renovables. Completarà la mirada europea Jorge Molina, responsable de Política de la Direcció General d’Investigació i Innovació de la Comissió Europea.
Més tard, el cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Jaume Sió, donarà a conèixer les conclusions de l'edició BIT-Vic 2022, que va tenir lloc l’abril passat, així com els avenços en la implementació de l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030 a través del Pla d’Acció 2022-2024.
A continuació es desenvoluparan tres sessions temàtiques en paral·lel, que porten per títol ‘Bioeconomia i el desenvolupament rural’, ‘El coneixement: motor de la bioeconomia’ i ‘Activem el talent per impulsar la bioeconomia’.
Per acabar la jornada del primer dia, es durà a terme una sessió específica sobre l’etapa preindustrial de la bioeconomia, que comptarà amb una important presència internacional.
La jornada del dia 30 s’iniciarà amb la presentació de les conclusions del 8è Congreso Forestal Español (8CFE) i del V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos, dos certàmens professionals de referència celebrats a Lleida aquest any i que tenen una vinculació directa amb la bioeconomia.
Posteriorment, es duran a termes tres taules empresarials en paral·lel, amb una nodrida representació d’actors econòmics protagonistes de tres de les principals cadenes de valor vinculades al desenvolupament de la bioeconomia.
Així en aquestes taules s’abordarà la ‘Valorització comercial de coproductes i subproductes de la cadena alimentària’, la ‘Valorització comercial de les dejeccions ramaderes i altres recursos orgànics’ i la ‘Millora de la gestió forestal i l’aprofitament comercials dels recursos forestals’.
Durant la segona part del matí, es realitzaran dues sessions temàtiques, mitjançant les quals s’abordarà, per una banda, la necessària col·laboració transsectorial com a element catalitzador de l’efectiva activació d’aquestes noves cadenes de valor, i per l’altra, els diferents mecanismes de finançament disponibles per impulsar la bioeconomia en l’àmbit autonòmic, nacional i europeu.
Activitats complementàries: BIT EXPO i ÀGORA BIT
El Congrés BIT es porta a terme coincidint amb la Fira de Sant Miquel de Lleida, que, al seu torn, incorpora el ‘BIT EXPO’. Pavelló de la Bioeconomia. Aquest espai, ubicat al pavelló 4 de Fira de Lleida estarà distribuït en tres àrees: la “Bioempresarial”, amb una mostra d’empreses que treballen en l’àmbit de la bioeconomia, la del “Bioconeixement”, amb una mostra d’entitats i organitzacions amb capacitat per desenvolupar i adaptar biotecnologies i validar bioproductes i la “Biosocial”, en l’anomenat Àgora BIT, on es duran a terme jornades tècniques, presentacions i tallers participatius al voltant de la bioeconomia.
I Setmana de la Transformació Econòmica
Per tal de dotar el Congrés BIT de gruix social i de generar interès i sensibilitzar la població sobre la importància de la bioeconomia com a motor de transformació, s’ha organitzat prèviament, la I Setmana de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. Del 19 al 24 de setembre, tindran lloc més d’una trentena d’accions transformadores participatives a tot el territori, amb el nom de ‘Transformaccions’ i l’eslògan ‘Ens trobem?’. Seran en forma de tallers escolars i jornades participatives del 19 al 23 de setembre i jornades de portes obertes a empreses el dia 24 de setembre.
En la seva primera edició, el tema central serà ‘La bioeconomia circular’, una oportunitat cabdal per transformar l’economia, atès que Lleida concentra gran part dels excedents de l’activitat agrícola, ramadera, agroindustrial i forestal de Catalunya. La valorització d’aquests recursos pot significar la creació d’una bioindústria que impulsi l’economia del territori.
Transformar l’economia per arrelar la població
L’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran és una iniciativa promoguda per la Diputació de Lleida i que compta amb el suport i implicació de les principals institucions lleidatanes. Es tracta d’un instrument de planificació estratègica compartida basat en noves formes de col·laboració publicoprivada i està dissenyat per impulsar, acompanyar i facilitar el procés de transició cap a un model econòmic basat en l’economia verda, circular i digitalitzada. Aquesta visió de futur s’ha construït sobre sòlids consensos institucionals i ha permès identificar i consensuar àmbits que cal impulsar de forma prioritària per tal de fer-la efectiva, com és el cas de la bioeconomia.
L’Agenda disposa d’un model de governança flexible, dinàmic i participatiu, que es coordina a través de l’Oficina Tècnica per la Transformació.
Assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal com a sector estratègic i afavorir l’arrelament al territori en base a la creació d’ocupació de qualitat en sectors emergents són alguns dels principals objectius del projecte.
La unió institucional com a motor de la transformació
La unió institucional de l’Agenda es materialitza en l’anomenat G-6, el grup de treball conformat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Paeria de Lleida, les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida.
Atès que el desenvolupament de la bioeconomia és un repte en l’àmbit no només de Lleida, sinó també de Catalunya a través de L’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030, aquesta unió institucional s’ha reforçat amb altres membres com l’IRTA, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Eurecat, DACC i amb col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, ACCIÓ (Agència per la Competitivitat de l’empresa), el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.