El paper de la Guàrdia Civil i la lluita antiguerrillera, propera cita dels Debats de Memòria
L’historiador Arnau Fernàndez és un expert investigador de la guerra antipartisana desplegada entre 1936 i 1952 pel bàndol rebel i la dictadura franquista
L’historiador Arnau Fernàndez és un expert investigador de la guerra antipartisana desplegada entre 1936 i 1952 pel bàndol rebel i la dictadura franquista
El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat una nova edició de Debats de Memòria per dimarts vinent, 20 de setembre, amb el títol ‘I si la Guerra Civil es va estendre fins a l’any 1952? La Guàrdia Civil i la lluita antiguerrillera (1936-1952)’.
A partir de les 7 de la tarda, a la Sala Jaume Magre, l’historiador Arnau Fernàndez Pasalodos ens traslladarà fins a l'estiu de 1936, quan la Guàrdia Civil va quedar com l’organització militar preferent per a combatre a les guerrilles republicanes en totes les rereguardes rebels. Però és a partir d’abril de 1939 quan Espanya va experimentar una guerra després de la guerra. Una continuació del conflicte armat en la seva forma irregular que va enfrontar al Nou Estat amb les guerrilles republicanes fins a 1952. El dictador Francisco Franco va utilitzar aquesta guerra per refermar el seu poder i la lluita antiguerrillera desplegada per la Benemèrita es va convertir en una autèntica guerra d'eliminació en la qual es van cometre possibles crims de guerra i contra la humanitat
Arnau Fernàndez Pasalodos (Barcelona, 1995) és doctor en història contemporània i professor en el màster d’història militar de la Universitat de Santiago de Compostel·la. Forma part de l'equip de treball del projecte d'I+D+i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats «Postguerres civils: violència i (re)construcció nacional a Espanya i Europa, 1939-1949», i ocupa el càrrec de secretari de redacció en la Revista Universitària d'Història Militar (RUHM).
El 2021 va ser el guanyador del Premi de Joves Investigadors Mary Nash amb l'article ‘Uniformitat, confusió i paranoia. Guerrillers i guàrdies civils en la guerra irregular espanyola (1936-1952)’. Ha publicat en revistes científiques d'alt impacte com Ayer, Historia y Política, Historia Social i Pasado y Memoria, mentre que ha impartit seminaris en l'Institut Valentín de Foronda de la Universitat del País Basc i en la Universitat de Saragossa, entre altres institucions.
Les recerques d’Arnau Fernàndez se centren en la guerra antipartisana desplegada entre 1936 i 1952 pel bàndol rebel i la dictadura franquista. Des d'un enfocament de la història sociocultural de la guerra ha treballat l'experiència de guerra contrainsurgent de la Guàrdia Civil, aportant a més nous continguts i anàlisis al marc interpretatiu que sosté que la Guerra Civil espanyola es va estendre fins a 1952.
L’acte és obert a tothom, malgrat que per assistir-hi es recomana fer la inscripció prèvia a través de Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida, al tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat.