El primer congrés BiT Lleida i el Dia de la Ciutat, tret de sortida de la Fira de Sant Miquel

Jornada a Lleida de la consellera Teresa Jordà, que inaugurarà el certamen aquesta tardaMiquel Pueyo remarca que el congrés BIT consolida Lleida com a capital de la bioeconomia

L’inici del primer congrés Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT) i la celebració del Dia de la Ciutat han obert aquest matí la 68a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 37a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola).

La inauguració institucional tindrà lloc aquesta tarda, encapçalada per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, que, acompanyada pel paer en cap, Miquel Pueyo, també ha estat present en el Dia de la Ciutat i en l’obertura del congrés.

El Congrés BIT, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic, amb el suport de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida, és el principal punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el present i el futur de la bioeconomia a Catalunya. L’edició de Lleida, que arriba després de la que es va celebrar al Mercat del Ram de Vic, compta amb més de 300 inscrits i 50 ponents.

Capital de la bioeconomia

En la seva intervenció, l’alcalde Pueyo ha remarcat que “el model actual de gestió econòmica, centrat en el creixement del PIB, comença a mostrar clares limitacions i potser comença a notar-se dèbil si es tracta d’encarar reptes globals de futur immediat”. El paer en cap ha afegit que “l’escenari cada cop és més complex i per això és imprescindible disposar d’un primer sector fort amb un grau avançat d’autonomia i de sostenibilitat social, econòmica i ambiental” com el que impulsen la bioeconomia, la innovació i la tecnologia.

L'alcalde ha destacat que "gràcies al congrés s'ha consolidat Lleida com a capital de la bioeconomia". 

Teresa Jordà ha subratllat que la bioeconomia suposa una gran oportunitat de lideratge per a les terres de Lleida i Pirineu: “ens ha de permetre accelerar la transformació del sector agroalimentari i forestal”.

A l'acte també han assistit el president de la Diputació, Joan Talarn; el 3er tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic,Titi Roca, i la presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, que ha intervingut telemàticament. 

El congrés BIT, que serà de celebració anual a les subseus de Lleida i Vic, vol impulsar el protagonisme del  sector primari i agro-industrial com a motor d’aquest model econòmic i, alhora, fomentar l’emprenedoria pública i privada per capturar tot el seu valor econòmic, social i ambiental.

Dia de la Ciutat

La jornada de Sant Miquel ha coincidit enguany amb la tradicional celebració del Dia de la Ciutat a la Fira de Sant Miquel.

L’acte ha consistit en la hissada de la bandera de la ciutat al recinte firal, davant del Palau de Vidre, i en l’ofrena floral a l’escultura de l’alcalde Fuster, un paer en cap que “va transformar la ciutat”, com ha remarcat Miquel Pueyo.

Juntament amb l’alcalde i la consellera, a la celebració ha assistit la Corporació Municipal i autoritats com Bernat Solé, delegat territorial de la Generalitat a Lleida, i José Crespín, subdelegat del Govern.

Al llarg de Sant Miquel, la Fira celebrarà els dies de la Comarca (divendres), de l’Horta (dissabte) i de les Cases i Centres Regionals (diumenge).