S’inaugura la 68 edició de la Fira de Sant Miquel
Miquel Pueyo destaca el paper del primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia per donar resposta a les necessitats del sector i en l’estratègia de Lleida com a capital AgroBioTech
La 68a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 37 d’Eurofruit s’han inaugurat aquest dijous a la tarda amb l’acte institucional que han encapçalat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Diputació, Joan Talarn, i el president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó.
L’alcalde Pueyo ha definit l’edició d’enguany com la fira de la “resiliència i la superació” després de les realitzades els darrers dos anys marcades per la pandèmica. Miquel Pueyo ha destacat la importància de la celebració, dins de la Fira, del Congrés BIT (Bioeconomia, Innovació i Tecnologia) com a part de l’estratègia AgroBioTech i per donar respostes als reptes del sector.
“Lleida és una ciutat referent a tot el territori i més enllà en agroalimentació, aportant un plus indispensable amb els recursos i la tecnologia que donen el Parc Científic, la Universitat de Lleida, la Cambra de Comerç i amb la qual ens hem conjurant totes les institucions: ser la capital AgroBioTech del sud d’Europa”, ha ressaltat l’alcalde.
També forma part d’aquesta estratègia la construcció del nou pavelló de Fira de Lleida. Pueyo ha assenyalat que el projecte constructiu ja està finalitzat i visat, només pendent de tancar el finançament de les institucions patrones per poder iniciar l’execució. “Quan totes les parts implicades van cap a una mateixa línia, cap a un mateix objectiu -consagrar Lleida com a capital Firal, com a ciutat referent en AgroBioTech- tot procés s’accelera”, ha dit. S’està treballant per licitar el projecte -valorat en 5 milions d’euros- per a principis del 2023.
Motor de reactivació econòmica
El paer en cap ha recalcat que la Fira ha de ser motor de reactivació econòmica pel sector en un any particularment complicat a causa dels fenòmens meteorològics i de les seues conseqüències: “donar resposta també a la prevenció dels canvis climàtics és un repte que tenim com a societat, en especial en l’impacte que té en el sector agrari, en l’alimentació, i Lleida n’ha de ser pionera”.
En el seu parlament, la consellera Teresa Jordà, ha manifestat que en el difícil context actual “la fira hi és, està ferma i emmarcada en el congrés de Bioeconomia que porta molts anys treballant-se i que és la conjugació en present però també en futur d’aquesta altra manera d’entendre l’economia”.
Jordà ha insistit que cal defensar un sector que ha de ser més sostenible que mai però al qual se li han de facilitar les coses per aconseguir-ho. La consellera ha asseverat que el seu departament està portant a terme polítiques en aquest sentit i ha reclamat que els dos ministeris implicats en la regulació de les cremes vegetals, Transició Ecològica i Agricultura, es posin d’acord.
Sant Miquel i Eurofruit compten amb la presència de 290 expositors, procedents de Catalunya i de la resta d’Espanya així com dels Estats Units, França, Finlàndia o Itàlia. Fins el pròxim diumenge es desenvoluparan una cinquantena d'activitats paral·leles que inclouen jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions de drons en l'àmbit de l'agricultura de precisió i reunions professionals, entre altres.
Entre les novetats d'enguany, destaca la celebració del primer Congrés BIT, el certamen de referència en Bioeconomia, Innovació i Tecnologia de Catalunya, i que inclou també al pavelló 4 de Fira de Lleida l'Agora BIT i BIT Expo, amb diverses empreses del sector de la bioeconomia. El mateix pavelló 4 acull l'Àrea 5G de Ponent, amb presentacions de projectes d'aquest àmbit, empreses emergents i entitats i institucions que promouen aquesta tecnologia.
La Fira de Sant Sant Miquel actua com a una gran plataforma de comercialització de sectors com la maquinària agrícola, l'agricultura de precisió, els equips i els serveis per a l'agricultura i la ramaderia, els productes agroalimentaris de proximitat, l'automoció, els serveis financers i les assegurances, entre altres.