El congrés BIT constata l’oportunitat que suposa l’aprofitament dels recursos en la bioeconomia i tornarà l’any vinent
Durant el matí, la Fira de Sant Miquel ha acollit diverses jornades que posen en valor la importància de la bioeconomia i de la innovació en el sector agroalimentariL’alcalde ha reivindicat la capitalitat de la ciutat basada en el respecte i la cooperació amb les localitats veïnes durant la celebració del Dia de la Comarca
El palau de congressos de la Llotja ha acollit aquest migdia la cloenda del congrés Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT) el principal punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el present i el futur de la bioeconomia a Catalunya, que s’ha emplaçat a celebrar noves edicions l’any vinent mantenint la doble seu a Vic i Lleida.
En les conclusions del congrés, que han anat a càrrec del consultor ambiental Ricard Vizcarra, s’ha constatat l’oportunitat que suposa l’aprofitament dels recursos i els subproductes que genera l’activitat agrària i industrial per aprofundir en un canvi de model econòmic més sostenible, a partir per exemple de la gestió de les dejeccions ramaderes, els boscos, l’aigua, l’energia, el paisatge i la sobirania alimentaria. Cal afrontar, però, l’oposició que generen alguns d’aquests projectes al territori que ha d’acollir les indústries (efecte nimby) o disposar dels recursos en quantitats elevades i constants i amb distàncies curtes.
En la sessió de cloenda, el Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha aprofitat la seva intervenció per a lligar la iniciativa d’aquest congrés com a fòrum per compartir coneixement en l’àmbit de la bioeconomia amb el projecte de Lleida per esdevenir capital AgroBioTech en els pròxims deu anys.
“Lleida us obrirà sempre la porta i més si es tracta de contribuir a l’assentament d’aquest nou model econòmic sostenible en allò econòmic, social i ambiental. Aquest és el context. Aquesta és la fotofinish que ens serveix per a travar un marc mental i conceptual que ha de permetre que la roda giri a favor d’aquesta idea de bioeconomia circular que dona total protagonisme a la conservació del medi ambient i dels recursos naturals.”, ha afirmat Pueyo.
Fòrum Agroalimentari “La bioeconomia, innovació i tecnologia a l’abast de l’agroalimentació”
La jornada d’aquest divendres a la Fira ha comptat amb la celebració de la cinquena edició del Fòrum Agroalimentari que impulsen Ràdio Lleida i el patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, amb la col·laboració també de la Paeria, i que enguany ha comptat amb el títol “La bioeconomia, innovació i tecnologia a l’abast de l’agroalimentació”.
El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha participat en la inauguració de la trobada i ha destacat la importància de reforçar el sector primari fent-lo autònom i sostenible des del punt de vista social, econòmic i ambiental per afrontar els reptes que planteja la crisi climàtica. “Podem trobar en la bioeconomia circular, la innovació i la tecnologia un futur. Continuarem necessitant produir, elaborar i consumir productes alimentaris de qualitat”, ha assenyalat.
El president de la diputació de Lleida, Joan Talarn, ha remarcat la “oportunitat de passar d’un model extractiu a un altre basat en l’economia verda, circular i altament digitalitzada, perquè la gent pugui tenir projectes de vida i retenir talent al territori”.
Per la seva banda, el cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jaume Sió, ha destacat que l’economia circular és un “motor per gestionar el territori” amb molt potencial per treballar àmbits com l’aprofitament dels boscos i les dejeccions ramaderes, per exemple.
El fòrum ha comptat amb quatre taules rodones amb diferent participants, sota els títols "Experiències d’emprenedoria al voltant de la bioeconomia"; "Valor compartit de la bioeconomia. Qui se’n pot beneficiar?"; "L’Aigua com a recurs de la bioeconomia" i "La importància del coneixement i la tecnologia per al desenvolupament de la bioeconomia".
Breakfast4Inno
Dins del projecte europeu Inno4Agro, que impulsen conjuntament la Paeria, el Parc Científic, la UdL i Turisme de Lleida, s’ha celebrat aquest matí en el marc de la fira una jornada “Breakfast4Inno”, que ha comptat com a convidat amb el xef Joel Castanyé, propietari del restaurant La Boscana de Bellvís. Castanyé hi ha presentat el seu projecte de promoció de la fruita de Lleida com a ingredient de la cuina creativa i d’avantguarda de l’alta gastronomia, a partir de la implicació amb el sector productiu i amb l’àmbit de la recerca en la tecnologia dels aliments.
Pueyo ha assenyalat que Breakfast4Inno és un espai per compartir coneixement i projectes en l'àmbit de la innovació i ha ressaltat el compromís de Castanyé amb la fruita de Lleida, dins de la tradició de grans cuiners basats en les arrels de la cuina i com a “referent d’una nova generació que dona valor als productes de temporada de forma creativa”.
Dia de la Comarca a la Fira de Sant Miquel
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha reivindicat avui durant la celebració del Dia de la Comarca a la ciutat de Lleida com a capital de referència d’un espai de prop de mig milió de persones i del sistema urbà que forma la comarca del Segrià, com un espai amb una gran mobilitat i tot tipus de llaços de relacions, que cal potenciar.
“Volem exercir de capital des d’una actitud de respecte i col·laboració, entenent que allò que sigui bo per a Alcarràs o Aitona serà també bo per Lleida. Durant aquest mandat, fins que va arribar la pandèmia, em vaig reunir personalment amb diversos alcaldes per oferir aquesta cooperació, i m’agradaria aprofundir en tot allò que us pugui resulta útil per donar-vos un cop de mà”, ha explicat Pueyo als representants dels municipis del Segrià congregats per l’acte d’avui.