Èxit de la Fira de Sant Miquel, punt de trobada sectorial i de promoció econòmica

100.000 visitants han passat pel certamen de la recuperació i plena normalitat Pueyo: “Ens hem endinsat en camins que seran molt importants per determinar la fira dels propers anys, la bioeconomia i les tecnologies digitals aplicades al sector primari”.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha remarcat la recuperació plena de la Fira de Sant Miquel com a punt de trobada del sector agrari, la pagesia i el món rural i espai de debat sectorial en la cloenda de la 68a edició del certamen firal de referència de Lleida, a càrrec del Director General de Políticas de Palanca para el Cumplimiento de la Agenda 2030, Gabriel Castañares.

Pueyo ha remarcat que en aquesta edició de la Fira “ens hem endinsat amb una seguretat definitiva cap a camins que segurament seran molt importants per determinar el perfil de la fira en els propers anys. Em refereixo a la bioeconomia i a les tecnologies digitals aplicades al sector primari”. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat l’impuls conjunt de les institucions de Lleida per convertir la ciutat en un Hub Agrobiotech del sud d’Europa en l’horitzó 2030 i ha destacat l’alineament d’aquest propòsit amb aquests eixos centrals d’aquesta edició de la fira.

La Fira de Sant Miquel 2022 clou amb èxit de públic i participació del sector. A l’espera de tancar la xifra definitiva, s’estima que 100.000 persones hauran visitat el recinte firal en els quatre dies que ha durat la fira. Un certamen precedit pel congrés d’Enginyers Agrònoms i en què hi ha hagut plena ocupació de la superfície expositiva (54.000 m2).

D’aquesta edició, destaca la celebració de la 1a edició del Congrés de Bioeconomia de Catalunya, amb la participació de m,és de 400 congressistes i 50 ponents. Aquest congrés ha incorporat també l’espai BIT EXPO, el Pavelló de la Bioeconomia de fira de Sant Miquel, amb empreses, universitats i centres de recerca i l’Àgora BITel un conjunt d’activitats de debat a l’entorn de la bioeconomia.

El Director General de Políticas de Palanca para el Cumplimiento de la Agenda 2030, Gabriel Castañares, ha destacat, per la seva banda, que “Lleida és un dels millors exponents de l’agricultura en el nostre país” i ha posat de relleu que la majoria dels temes de debat i jornades de la fira han tingut presents els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats en l’Agenda 2030, uns objectius directament relacionats amb el sector agrari, donada la seva interacció en matèria de salut o canvi climàtic, entre d’altres aspectes.

 

Lliurament del 51e Premi del Llibre Agrari i del 7è Premi de l’Article Tècnic Agrari

En el marc de la cloenda de la Fira s’han lliurat el 51è Premi del Llibre Agrari i del 7è Premi de l’Article Tècnic Agrari. En Premi del Llibre Agrari ha estat per a l’obra Bases técnicas y ecológicas del proyecto de repoblación forestal, de Jesús Pemán García, Rafael María Navarro Cerrillo, María Aránzazu Prada Sáez i Rafael Serrada Hierro, editat pel Ministerio para la Transformación Ecológica y el Reto Demográfico. Pel que fa a l’article tècnic, el guanyador ha estat Xavier Flotats (Universitat Politècnica de Catalunya) amb l’article “La necesidad de una gestión integral de los nutrientes”, publicat a la revista RETEMA.

També s'han lliurat els guardons als guanyadors del 25è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, convocat per Fira de Lleida. CUna voltejadora de compost, presentat per l’empresa Agrícola Dei, va guanyar el primer premi, mentre que el segon va recaure en un dispositiu i programari GPS de localització per a la traçabilitat de les aplicacions de fitosanitaris presentat per Ecostas Smart Fito. El tercer se’l va endur la Plataforma Amiga, un tractor elèctric amb visió electrònica i Intel·ligència Artificial destinat a facilitar tasques agrícoles, presentat per Farm-Ng.

Han participat en la cloenda oficial de la fira, que ha tingut lloc al Saló Segrià del Palau de Vidre, el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carles Gibert, diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carmel Mòdol, Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida. Hi han assistit també els tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Paco Cerdà i els regidors David Melé, Antònia Maller i Maria Burrel.