Marató de paraules per visibilitzar i afrontar la soledat en la gent gran

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat el treball que es fa amb el programa Sempre Acompanyats de la Fundació la Caixa, en conveni amb la Paeria i la Creu Roja, per prevenir i intervenir en situacions derivades de la solitud. A Lleida, enguany, s’ha atès una vuitantena de persones, amb la implicació de quinze entitats i una xarxa de voluntaris L’acte, organitzat a la plaça de la Paeria, se celebra amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran per afavorir el seu empoderament

La soledat en la gent gran ha estat el tema central de la Marató de paraules, que ha tingut lloc aquest dimarts al matí a la plaça de la Paeria, per donar visibilitat i afrontar aquest fenomen creixent i preocupant. L’acte s’ha organitzat en el marc del Sempre Acompanyats, programa de la Fundació “la Caixa” que s’ha desplegat a la ciutat de Lleida en conveni amb la Paeria i la Creu Roja. La marató s’ha dissenyat en format d’espai de debat per parlar i compartir d’aquesta problemàtica i per conscienciar la població sobre els seus efectes per tal d’afavorir l’empoderament de la gent gran.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat el treball que es fa mitjançant aquest programa i la força que sorgeix quan els diversos agents uneixen energies. Pueyo ha assegurat que ciutats mitjanes com Lleida compten amb un entorn proper que té cura de les persones grans, com veïns/es, voluntaris/es o el comerç de proximitat, i que cal seguir amb la implicació de les diverses parts perquè la soledat sigui menor i menys dolorosa. Enguany, s’han atès a Lleida una vuitantena de persones, amb l’ajuda de quinze entitats i una xarxa de voluntaris. A la ciutat, el programa actua als barris de Balàfia i l’Escorxador. 

El director del Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, David Velasco, ha assegurat que la soledat es pot reconèixer i treballar per gestionar i trencar el sentiment de solitud, que pot desencadenar en altres problemes de salut o socials, entre altres. El programa Sempre Acompanyats fa deu anys que està en marxa i s’ha anat repensant adaptant-se a les noves realitats. Velasco ha assenyalat que és molt important teixir aliances per que el resultat reverteixi en la societat.

La presidenta de Creu Roja a Lleida, Maria Dolors Curià, ha parlat de la metodologia innovadora del programa, amb un vessant comunitari. També ha comentat la motivació del personal professional i voluntari que hi participa perquè experimenten un retorn quan ajuden la gent gran.

La marató de paraules es farà a 7 ciutats catalanes on es desplega el Sempre Acompanyats. Sota el lema “Una paraula per canviar-ho tot”, l’acció parteix de la convicció que parlar és el primer pas per prendre consciència sobre el sentiment de soledat no desitjada. ”. L’acte ha estat conduït pel presentador Santi Roig. A partir d’aquesta detecció, el programa ofereix un equip professional amb l’objectiu d’empoderar la persona facilitant-li relacions de confiança, compromís i col·laboració amb l’entorn, com també suport en el seu procés perquè pugui gaudir d’una vida plena.

A Lleida, han participat en la marató la Dra. en psicopedagogia per la Universitat de Lleida, Anna Soldevila, qui ha fet la xerrada principal per acostar a la ciutadania el tema “Soledat i relacions intergeneracionals”. Al voltant d'aquesta temàtica han tingut lloc un recital de la coral de l’Associació de Veïns de Balàfia, Veus de Ponent; l’activitat relacional “Teixim relacions”, a propòsit de teixir la manta de la soledat, i la dinàmica oberta a la ciutadania ‘Què pots fer tu respecte de la soledat” per transmetre missatges d’accions per combatre la soledat.

La regidora de les Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, i la de Consum, Comerç, Mercats i Participació, Marta Gispert, han assistit als actes que s’han fet dins la marató, així com els regidors i regidores de la Paeria, Fèlix Larrosa, Cristina Morón, Elena Ferre i Maria Antònia Maller. 

L’acte s’ha celebrat amb del Dia Internacional de la Gent Gran, que es commemora l’1 d’octubre. A més de ser un punt de trobada i visibilització, l’acció té el propòsit de detectar noves persones en situació de soledat i reivindicar la tasca de les entitats que treballen per abordar aquest fenomen als territoris.
A través de l’àrea de Promoció de les persones grans de la Paeria, es desenvolupa el programa que és un referent social de treball amb l’objectiu de pal·liar les causes i les conseqüències negatives que té la soledat no volguda en la salut de les persones i la societat en general. En aquesta línia, el programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa” té com a objectiu abordar els nous reptes que es presenten en la vellesa. S’estima que, en persones de més de 65 anys, la soledat té una prevalença d’entre el 30 i el 40 %, és a dir, afecta entre 2,7 i 3,6 milions de persones grans a Espanya.