“La Lleida maçònica”, pròxim itinerari per a la recuperació de la Memòria Democràtica de Lleida

El Departament de Drets Civils ha organitzat un recorregut aquest dissabte, 15 d’octubre, amb el guiatge del mestre maçó Josep Ramon Casas Iglesias

L’Ajuntament de Lleida ha organitzat un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica que es farà aquest dissabte, 15 d’octubre. El Departament de Drets Civils ha preparat “La Lleida maçònica”, itinerari que serà guiat pel mestre maçó Josep Ramon Casas Iglesias. Les places per assistir-hi ja s'han exhaurit. 
El descrèdit sistemàtic de quaranta anys de dictadura va comportar també un fort descrèdit per a les ordres maçòniques i els maçons, essent un dels col·lectius més oblidats com a víctimes del franquisme. Mentre d’altres organitzacions polítiques i sindicals han pogut recuperar el seu patrimoni i els seus membres han sigut objecte de reconeixement públic, no ha succeït el mateix amb els maçons que han vist com l’arribada de la democràcia no ha suposat la recuperació completa de la seva honorabilitat.
L’itinerari recupera els llocs històrics documentats on s’ubicaven les lògies maçòniques a la ciutat de Lleida durant el primer terç del segle XX fins a la Guerra Civil. Durant el recorregut, s’explicarà quines lògies treballaven, fent referència a nom de persones històriques de maçoneria lleidatana i els seus inicis al segle XIX. També es comentaran aspectes relacionats amb la maçoneria per millorar el seu coneixement.
La ruta començarà a les 18 h i acabarà visitant l’actual lògia maçònica Lleida, continuadora d’una tradició truncada l’any 1938 a la ciutat i recuperada l’any 1999 amb la consagració de la Respectable Lògia Silenci situada al carrer Jaume II. Es podrà visitar el temple maçònic on treballen els maçons lleidatans i s’indicarà la simbologia bàsica que conté l’espai, que pot ajudar a entendre el sentit formatiu cívic, ètic i moral que constitueix el principal treball dels maçons.
Donat l'èxit d'aquesta proposta, amb les places ja exhaurides, s’està treballant en un segon itinerari per conèixer la història de les lògies Pitàgoras i Antonino Pio. La data s’anunciarà aviat. 

L’acte està organitzat per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica, i compta amb la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida.