Lleida celebra demà un dinar popular contra el malbaratament alimentari

El “Dinar d’Aprofitament” reunirà unes 400 persones a la plaça de la Catedral, en una acció de sensibilització que comptarà amb la participació d’una quarantena de voluntaris, d’empreses agroalimentàries i de restauradorsQui vulgui degustar-lo només s’haurà de portar de casa els seus plats, coberts i got

La plaça de la Catedral acollirà demà el “Dinar d’Aprofitament”, una iniciativa que busca sensibilitzar contra el malbaratament alimentari i que comptarà amb la participació d’unes 400 persones.

L’acció està coordinada per la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), conjuntament amb el Banc dels Aliments, l’Ajuntament de Lleida i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu de l’acció és sensibilitzar a la ciutadania sobre el malbaratament alimentari, tant des de l’origen de la producció fins al consum domèstic. Es calcula que un terç dels aliments no s’arriben a consumir i acaben a les deixalles. L’acció vol incidir en oferir una activitat de conscienciació, d’inclusió i apoderament en equip, treballar amb aliments recuperats per tal de mostrar com els residus poden esdevenir recursos d’alt valor social i econòmic, fomentar menús saludables i sostenibles que tinguin en compte l’impacte climàtic a més de contribuir a reduir el malbaratament alimentari.

Per l’organització del dinar es compta amb una quarantena de voluntaris que han anat ajudant a recollir els aliments recuperats (que no són aptes per a la venda, però sí que són totalment aptes pel consum), tant de camps de l’Horta de Lleida com de diferents establiments de la ciutat. Demà es comptarà també amb els voluntaris per a l’elaboració dels plats. Tots ells han rebut una formació prèvia perquè l’acte es desenvolupi de manera coordinada i complint les normes de seguretat alimentària.

Nombroses empreses del sector agroalimentari de Lleida ja han confirmat que aportaran aliments que han quedat fora del circuit comercial per alguna raó: El Palet de l’Horta, IRTA, Ous Codi0, Talkual, La Cristalleria Germina, Fruits de Ponent, etc.
Aquesta iniciativa, que ja s’ha realitzat en altres ciutats europees i catalanes, comptarà amb el lideratge a la cuina de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida així com amb diversos xefs de restaurants lleidatans, com Ferreruela, El Menjador, Celler del Roser, Braseria Isidro i Bodega el Barri, que prepararan un menú amb els aliments recuperats.

El dinar es cuinarà a la mateixa plaça amb l’ajuda dels voluntaris, i es preveu preparar 400 racions per tothom que vulgui venir a degustar-lo. Per tal de reduir els residus es demana als comensals que portin els seus plats i coberts i got de casa, i Aqualia habilitarà un punt d’aigua.

Durant tot el matí de dissabte i durant el mateix dinar es compta amb el periodista Francesc Balanyà, de UA1 Ràdio, que animarà l’acte. A la vegada, es presentaran diferents iniciatives lleidatanes relacionades amb la temàtica i s’incidirà en explicar la problemàtica del malbaratament alimentari.