La Paeria presenta l’oferta formativa de la Universitat Popular

Els cursos i tallers es desenvoluparan a l’Escola d’Art Leandre Cristòfol, el Conservatori i l’Escola Municipal de Música i l’Aula de Teatre La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, explica que més de mig miler de persones poden gaudir d’aquest projecte de desenvolupament cultural, personal i de participació social per tal de millorar la qualitat de vida dels ciutadans

La Universitat Popular ha donat avui el tret de sortida al curs 2022-2023 amb l’inici dels cursos i tallers d’aquesta oferta formativa que promou la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Lleida, que s’impartiran en tres centres municipals: l’Escola d’Art Leandre Cristòfol, el Conservatori i Escola Municipal de Música i l’Aula de Teatre.
El curs, que avui s’ha iniciat a l’Escola d’Art i el Conservatori i el 17 de novembre ho farà a l’Aula Municipal de Teatre, finalitzarà el 31 de maig, en el cas dels dos primers centres, i el 23 de març en el darrer.
La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, que ha fet la presentació del curs en companyia dels principals responsables de les tres escoles municipals, ha explicat que “la Universitat Popular de Lleida és un projecte de desenvolupament cultural, personal i de participació social dins del municipi per tal de millorar la qualitat de vida dels ciutadans”. L'oferta educativa, formativa i cultural proposada s'entén com un procés global, flexible donant especial rellevància a l'entorn sociocultural i a la formació integral de les persones: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure junts i aprendre a ser.
“La finalitat de la Universitat Popular de Lleida és promoure la participació social i l'Educació Continuada per a una millora de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Lleida; i facilitar l'accés de totes les persones a l'educació, la formació i als béns culturals del municipi”, ha dit. Tall de veu S. Castro 1
Per aquest curs, s’ha dissenyat una oferta formativa que s’impartirà en tres centres municipals: Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, Conservatori i Escola Municipal de Música, Aula Municipal de Teatre, els quals ofereixen en conjunt en els seus tallers més de mig miler de places. Tall de veu S. Castro 2
En l’Escola d’Art Municipal, s’impartiran els Tallers Monogràfics d’Art. S’han programat un total de 24 tallers per adults i 2 per infants. Entre les diferents temàtiques artístiques adreçades als adults, es poden trobar tallers d’Aquarel·la, Ceràmica, Dibuix Artístic, Edició De Vídeo, Escultura, Un Viatge Entretingut Al Planeta Art, Escultura Digital I Impressió 3D, Fotografia, Fotografia Analògica En Blanc I Negre, Foto I Vídeo Per Mòbil, Gravat, Il·lustració Digital per a Estampats, Joieria, Pintura Acrílica, Tints Naturals i Estampació Botànica. Podran gaudir d’aquests tallers al voltant de 400 alumnes.
En el Conservatori i Escola Municipal de Música, s’impartiran els cursos dels Itineraris Musicals.
El programa d’estudis consta de 4 nivells d’aprenentatge més dos cursos de Música Major. En els diferents nivells els/les alumnes rebran formació sobre Llenguatge Musical (diferents nivells) i tècnica vocal. Alhora podran participar en formacions grupals com els Cors (Gentill i Terrall) i/o els Grups de Percussió (Batzac i Aürt), així com formació en instruments com ara acordió, clarinet, flauta travessera, guitarra, orgue, piano, saxòfon, trombó, trompa i trompeta. S’espera que al voltant de 130 alumnes es formin en aquests cursos.
En l’Aula Municipal de Teatre s’impartiran dos tallers: un adreçat al professorat, ‘El Teatre com a eina de transformació social’, i un altre al públic en general, ‘L’Expressió Corporal com a Eina de Comunicació Transversal’.
Pel que fa al primer taller, el curs serà una iniciació en tècniques d’expressió corporal per tal d’entendre el cos com a eina expressiva. El llenguatge corporal per facilitar la comunicació i l’entesa entre persones, d’una manera natural i amb el propi cos com a punt de partida.
Referent a l’oferta per al professorat, s’impartirà el taller ‘El Teatre com a eina de transformació social’. El curs serà una iniciació a diferents tècniques de Teatre Social per tal de poder aplicar-les. Pretén dotar als docents, educadors i persones amb inquietuds socials, d’eines i recursos per utilitzar les arts escèniques per a la resolució de conflictes, dinamització de grups i la descoberta de diferents formes de comunicació.
Aquests cursos estan adreçats a un màxim de 15 persones per grup.
Objectius
En definitiva, els objectius de l’oferta formativa de la Universitat Popular són:
- Afavorir el desenvolupament integral de les persones incorporant en els processos de formació i sensibilització una sèrie de temes transversals (perspectiva de gènere, educació per la pau, la salut, el medi ambient...) que incideixen significativament en el desenvolupament de les persones i comunitats.
- Desenvolupar la capacitat de participació dels ciutadans/anes en la vida social, cultural, política i econòmica.
- Fomentar les relacions humanes, la cooperació i el gaudi del temps de lleure en l'àmbit social.
- Propiciar la inserció i la participació activa en la societat prestant atenció als grups amb majors carències que per diferents motius mereixen una atenció prioritària. En el nostre cas considerem de forma especial el col·lectiu de dones, gent gran i immigrants.
- Afavorir i inculcar a l'individu una educació per l'oci, potenciant la creativitat, alhora procurar que aquest adquireixi un sentit per ell mateix.
- Oferir una àmplia opció formativa a la societat per donar resposta als diferents interessos
- Afavorir el desenvolupament de les capacitats bàsiques, promoció de l'autoestima l'adquisició i actualització de coneixements.
- Ajudar a les persones a descobrir el significat de les seves vides, contribuint al fet que aprenguin a gaudir de la creativitat personal, i dels beneficis que comporta el descobriment emocional i intel·lectual.
- Sensibilitzar, motivar i facilitar l'accés de tots els ciutadans i ciutadanes que ho desitgin, als béns i serveis educatius, formatius i culturals.
- Facilitar l'accés i la utilització de les tecnologies de la informació i comunicació per a una millor adaptació a l'entorn mediàtic i evitar així els perills d'exclusió.