<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37494>>.

La Paeria implantarà rutes i espais saludables a la Mariola amb fons Next Generation

El projecte preveu itineraris, equipaments esportius a l’aire lliure i la recuperació d’espais naturals per promoure la salut, la mobilitat sostenible i l’apoderament i participació dels veïns i veïnes del barri El projecte ha obtingut el suport de la FEMP en el marc de la convocatòria del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern de l’Estat, amb el finançament dels fons europeus Next Generation

El projecte preveu itineraris, equipaments esportius a l’aire lliure i la recuperació d’espais naturals per promoure la salut, la mobilitat sostenible i l’apoderament i participació dels veïns i veïnes del barri El projecte ha obtingut el suport de la FEMP en el marc de la convocatòria del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern de l’Estat, amb el finançament dels fons europeus Next Generation

L’Ajuntament de Lleida crearà rutes saludables i infraestructures d’exercici físic a l’aire lliure inclusives a la Mariola en el marc d’un projecte finançat amb fons Next Generation que pretén recuperar entorns i promoure estils de vida saludables. El document contempla que, més enllà de la implementació de nous itineraris i entorns adaptats per a la pràctica de l’exercici físic, s’apoderi la ciutadania amb intervencions que fomentin la seva participació i la convivència. L’àrea de Salut de la Paeria ha obtingut l’aprovació provisional del projecte, dins la convocatòria oberta per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que s’impulsa a través de la Unió Europea i els #NextGenerationEU.

El projecte “rutes saludables i equipaments esportius a l’aire lliure a la zona 09 (Mariola) de Lleida” inclou aquest barri i el connecta amb el Turó de Gardeny i entorns. Es basa en una iniciativa que sorgeix dels veïns i veïnes del barri, en el marc del Consell de Zona, per dignificar i millorar el seu entorn i afavorir l’accés a recursos comunitaris. Amb aquest punt de partida, s’han establert diverses accions per concretar i agrupar els objectius que impliquen promoure la salut, la mobilitat sostenible, la cohesió Social i l’equitat.

Amb els itineraris i les intervencions de l’entorn, es posarà en valor el patrimoni cultural de la zona, principalment del Castell Templer de Gardeny, i s’impulsa la naturalització amb més arbrat i més refugis climàtics. D’aquesta manera, es vol aconseguir un barri més sostenible, més accessible i amb un major benestar per a les persones que hi viuen o hi treballen, així com per a les persones que el visiten.
L’import dels fons europeus que rebrà el projecte és de 118.235,83 euros, que és la totalitat del que la Paeria havia demanat. L’execució de les diverses actuacions haurà d’estar finalitzada el juliol del 2023.

Intervencions

S’han dissenyat tres rutes saludables, segures i accessibles, amb itineraris que es poden fer a peu, corrent, en bicicleta i adaptats per al conjunt de la ciutadania. Són la ruta vermella, per a un exercici més actiu, d’uns tres quilòmetres. La ruta groga, d’un quilòmetre i mig de distància, pretén fomentar el passeig i l’exercici físic a la vegada que uneix pistes poliesportives. Ambdós recorreguts s’inicien en diferents carrers del barri i finalitzen a la zona verda del Turó de Gardeny. La tercera ruta, la verda, es projecta per al passeig i exercici de les persones grans, amb ombres, bancs i fonts. Seria d’uns tres quilòmetres, amb l’inici al Centre d’Atenció Primària (CAP) i l’arribada als carrers propers, donat que el recorregut passa per espais verds interurbans.

El projecte integra tres infraestructures d’exercici físic a l’aire llibre inclusives, amb elements accessibles per al conjunt de la ciutadania (infants, gent gran, persones amb diversitat funcional discapacitat...). Els circuits saludables començaran i/o faran farien aturada en aquests espais on s’instal·laran elements fixos per fer exercici físic. En concret, s’implementaran una infraestructura per a l’exercici físic per a gent gran i població adulta; un parc de Calistenia i un parc de joc infantil físic i mental actiu i inclusiu.

També es faran intervencions a diversos punts del barri per rehabilitar i recuperar espais, incloent-hi zones verdes i d’interès, per a la pràctica d’activitat física i l’estimulació i interacció social. S’ampliaran els trams ombrejats i es replantaran arbres i, en aquest sentit, es connectaran i se senyalitzaran, per afavorir l’ús dels espais. La naturalització de l’entorn contribuirà a crear més refugis climàtics, a millorar els nivells de contaminació atmosfèrica i a disminuir els graus d’insolació.

Els ajuts s’emmarquen en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat pels fons Next Generation EU, i amb el suport del Ministeri de Sanitat, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables.