L’audiovisual català es dona cita en la 13ª edició de Som Cinema a Lleida
Lleida centra les temàtiques de les pel·lícules de dijous, amb els documentals El Sostre Groc, Camí d’Àrreu i la pel·lícula El fred que cremaEl lleidatà David Casals Roma presenta el documental La Veu de Thais
El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema ha inaugurat la seva tretzena edició amb la projecció dels documentals Defensores i Material Sirles. Al llarg dels cinc dies de la mostra, fins el pròxim diumenge, es podran veure 58 produccions arribades de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears, dins de les quals s’inclouen 24 curtmetratges del talent local més jove.
L’acte d’inauguració, celebrat a l’Auditori del Campus de Cappont de la UdL, l’ha presidit el paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL, Joan Busqueta, de la vicepresidenta 2ª de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, i de la directora artística del festival, Judith Vives.
Miquel Pueyo ha elogiat el fet que el festival incorpori els creadors més joves de la ciutat a través de les sessions que es dediquen als curtmetratges d’Ilerna i de l’ECCIT i al Som Secundària. Joan Busqueta ha remarcat el suport que la Universitat de Lleida dona a Som Cinema i Estefania Rufach ha destacat l’encert de la decisió d’organitzar aquest festival a Lleida. Judith Vives ha subratllat les temàtiques socials, reivindicatives i de memòria històrica que centren la mostra d’enguany.
La sessió inaugural ha comptat com a convidades amb Sílvia Aldavert (Associació dels Drets Sexuals i Reproductius) i Maria Alloza (Associació Lika de Lleida) que han presentat el documental Defensores. La cinta posa l’accent en les amenaces que planen sobre els drets sexuals i reproductius en l'actualitat. Altres convidats de la primera jornada són Lulú Martorell i Roger La Puente, dos dels autors -juntament amb Martí Sales- del segon documental del dia, Material Sirles, que es projecta a partir de les 22 h al Beat Cafè i Soul. Aquesta pel·lícula recupera la trajectòria del grup indie barceloní Els Surfing Sirles.
Projeccions i convidats de dijous
Les projeccions de dijous, 20 d’octubre, començaran a les 11 h, amb la primera matinal de documentals al Rectorat de la UdL. Es podrà veure la pel·lícula D’Ombres, de Joan Tisminetzky, director que estarà present en la sessió i mantindrà un col·loqui amb el públic. El film se centra en la figura del prestigiós director de fotografia català i darrer Gaudí d’Honor, Tomàs Pladevall.
A les 16 h s’iniciarà la primera projecció de curtmetratges a ScreenBox Lleida, on es podran veure M.O.M, de Patrícia Huguet; Zama, de Miquel Ángel Marqués; Cos, de Silvia Muzzioli; Crisàlides, de Marc Camardons; L’última processó, de Salva Ferrando, i Imaginario, de Cristian Beteta.
La resta de les sessions de la jornada, que també es realitzaran a ScreenBox, estan marcades per la seva vinculació amb Lleida. A les 19 h, es podrà veure el documental Camí d'Àrreu, d'Aleix Gallardet, sobre l’abandó d'aquest poble del Pirineu lleidatà.
A les 20.15 h, es projectarà el film documental El sostre groc, d’Isabel Coixet, sobre el abusos a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. Aquesta sessió serà presentada per algunes de les seves protagonistes.
A les 20.30 h, serà el torn del documental del lleidatà David Casals-Roma La veu de Thais, que gira a l’entorn de la primera dona que va dirigir una pel·lícula a Espanya, Elena Jordi. El mateix director serà l’encarregat de presentar la sessió.
I la jornada acabarà amb la projecció de El fred que crema, de Santi Trullenque, pel·lícula protagonitzada per Greta Fernández i Roger Casamajor, que narra la història d’un matrimoni jove del Pirineu de Lleida que acull una familia de jueus fugint de l’ocupació nazi.
Pràctica al carrer i curts d’Ilerna
La primera jornada de Som Cinema ha començat al matí, amb una pràctica de rodatge al carrer, a ScreenBox Lleida, en què ha participat alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització d’Espectacles Audiovisuals d’Ilerna i de l’Aula Municipal de Teatre. Han replicat dues escenes de la pel·lícula Tres, que va guanyar la darrera edició del Som Cinema.
A la tarda, s’han projectat a la seu d’Ilerna els cinc curts que aquest centre presenta al Festival: Alone, d’Àlex Ramírez; Dolços Somnis, de David Comas; El Pla Ressona, de Roger Torres; el Pou de l’Or, de David Antúnez; Pinto, després existeixo, i Ruthless, de Ventura Cerón.