Tallers en directe a càrrec de l’artista López-Remiro a la Fundació Sorigué
Tenen lloc aquesta setmana com a activitat prèvia a INTANGIBLE. Festival d'art_tecnologia
Un total de 102 visitants passaran aquesta setmana pels 6 tallers que imparteix el creador Miguel López-Remiro a la Biblioteca de la Fundació Sorigué com activitat prèvia a INTANGIBLE. Festival d'art_tecnologia. En el decurs de l’activitat, López-Remiro fa una explicació de la creació artística mentre pinta una obra en directe, i d’aquesta manera esdevé una experiència teòric-pràctica en forma de classe taller estesa a l’obra d’art. Amb el nom d’Intangible (After). Acte 1, l’acció es configura com una primera fase del festival i es porta a terme de dilluns a dimecres a la Fundació Sorigué, en sessions d’una hora on el creador executa una sèrie de pintures i alhora estableix un diàleg interactiu i pedagògic amb els visitants. Posteriorment, les pintures es podran veure exposades a la seu del festival (situada a l’edifici de l’actual Museu d’Art Jaume Morera de Lleida) durant la celebració d’aquest.
Els grups que han passat aquesta setmana pels tallers d’Intangible (After). Acte 1 procedeixen de la Fundació Arrels, l’INS Ciutat de Balaguer (assignatura de Comunicació Audiovisual) i l’INS Canigó Almacelles (Història de l’Art). Avui serà el torn de l’INS Canigó Almacelles (Història de l’Art), a les 11.00 h; del Col·legi Episcopal (Batxillerat Artístic), a les 12.15 h, i del Centre Ocupacional Fundació Sorigué, a les 15.30 h. L’acció està organitzada per la Fundació Sorigué i INTANGIBLE. Festival d'art_tecnologia.
L’acció que desenvolupa Miguel López-Remiro a la Biblioteca de Fundació Sorigué és la primera de les 3 fases (anomenades Actes 1, 2 i 3) que el creador desenvolupa al festival. L'Acte 2 és l’exposició de les obres elaborades per l’artista durant la primera fase, exhibida del 27 d’octubre al 6 de novembre al Museu Morera (Espai 3 del festival). Finalment, l’Acte 3 serà la conferència via streaming que es farà el 27 d’octubre, a les 19 h., també al Museu Morera (Espai 3 del festival), la qual inclourà la conversa entre l'artista i el públic present. Aquestes tres fases segueixen la seqüència lògica conformada per l’acte creatiu en directe compartit amb el públic (Acte 1), l’exhibició dels resultats, configurada com la mirada estàtica o al passat (Acte 2) i el moment final de reflexió sobre tot el procés, vehiculada a través de la conversa amb els assistents (Acte 3).
El protagonista de l’acció artístic-pedagògica, Miguel López-Remiro (Pamplona, 1977) és doctor en Estètica i Teoria de l'Art, llicenciat en Economia per la Universitat de Navarra i graduat EMBA per l'IESE. Format a Navarra, Alemanya i els Estats Units, va estar estretamentlligat a Elena Asins, la seva mentora des del 1998 i la persona que el va introduir a l’obra de Mark Rothko, pintor i gravador nord-americà d’origen letó associat a l’expressionisme abstracte. Precisament es doctorà en Teoria de l’Art amb una tesi referent a la figura de Mark Rothko i es va convertir en l’editor de la primera antologia de textos de l’artista bàltic.
López-Remiro s’inicia en el món professional dels museus, primer com a Subdirector del Museu Guggenheim de Bilbao i més tard com a primer director del Museu Universitat de Navarra, continua el seu treball com a curador (comissari d'exposicions, persona que construeix el discurs d'una exposició d’art), sovint col·laborant com a professional independent en fundacions, museus i universitats i compromès com artista.
Al costat de la seva tasca com a gestor cultural hi ha la seva tasca com a artista. Des de la mort d’Elena Asins l’any 2015, té el compromís de mostrar d’una manera directa la seva forma de pintar, i la seva acció “intangible (After)” s’emmarca dins d’una aposta radical per a mostrar-se com a pintor d’una forma literal, comunicant a través de la seva pintura el que significa l’art en la seva vida mantenint un diàleg amb els assistents al seu taller.
Cal recordar que la primera edició d’INTANGIBLE. Festival d'art_tecnologia se celebrarà del 27 d’octubre al 6 de novembre (amb algunes activitats prèvies) en diversos emplaçaments de Lleida. La seu estarà ubicada situada a l’actual Museu Morera. El festival és organitzat per Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la Fundació “la Caixa” i la Universitat de Lleida.