L’art de Tomàs Pladevall il·lumina el Som Cinema
- Comencen les matinals de documentals a la UdL amb la projecció del film D’Ombres, dedicat al reconegut director de fotografia català, darrer Gaudí d’Honor - La jornada de dijous continua amb la primera sessió de curtmetratges i les projeccions dels documentals Camí d’Àrreu, El Sostre Groc i La veu de Thais i de la pel·lícula El fred que crema
La projecció de la pel·lícula D’Ombres, dirigida per Joan Tisminetzky, ha inaugurat les matinals de documentals al Rectorat de la Universitat de Lleida que se celebren dins del Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema. La sessió l’han presentat el director de la cinta acompanyat d’una de les coguionistes, la lleidatana Laura Huguet, de la directora artística de la mostra, Judith Vives, i de Sandro Maccheti, professor d’Història de l’Art a la UdL especialitzat en cinema. A la sessió ha assistit alumnat del Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals i d’Història de l’Art i Gestió del Patrimoni Artístic.
D’Ombres se centra a la figura de Tomàs Pladevall (Sabadell, 1946), el prestigiós director de fotografia català, premi Gaudí d’Honor 2022. El documental ressegueix la tasca d’aquest mestre de la llum per trobar i classificar el seu arxiu amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de tothom.
La segona de les matinals de documentals al Rectorat de la UdL tindrà lloc demà, divendres, a les 11 h, amb la projecció de Robin Bank, dirigit per Anna Giralt, que presentarà la projecció. La pel·lícula explica la història d’Enric Duran, activista català autor d’un dels majors desfalcs de l’última dècada a Espanya.
Som Cinema l’organitza l’Ajuntament de Lleida, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la UdL. La producció és a càrrec de Suggeriments-gestió cultural.
Sessions de dijous
Avui, a les 16 h s’iniciarà la primera projecció de curtmetratges dins del Som Cinema, a ScreenBox Lleida. Es podran veure M.O.M, de Patrícia Huguet; Zama, de Miquel Ángel Marqués; Cos, de Silvia Muzzioli; Crisàlides, de Marc Camardons; L’última processó, de Salva Ferrando, i Imaginario, de Cristian Beteta.
La resta de les sessions de la jornada, que també es realitzaran a ScreenBox, estan marcades per la seva vinculació amb Lleida. A les 19 h, es podrà veure el documental Camí d'Àrreu, d'Aleix Gallardet, sobre l’abandó d'aquest poble del Pirineu lleidatà.
A les 20.15 h, es projectarà el film documental El sostre groc, d’Isabel Coixet, sobre els abusos a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. Aquesta sessió serà presentada per algunes de les seves protagonistes.
A les 20.30 h, serà el torn del documental del lleidatà David Casals-Roma La veu de Thais, que gira entorn de la primera dona que va dirigir una pel·lícula a Espanya, Elena Jordi. El mateix director serà l’encarregat de presentar la sessió.
I la jornada acabarà amb la projecció de El fred que crema, de Santi Trullenque, pel·lícula protagonitzada per Greta Fernández i Roger Casamajor, que narra la història d’un matrimoni jove del Pirineu de Lleida que acull una família de jueus fugint de l’ocupació nazi.
Les projeccions i convidats/des de divendres
L’agenda de Som Cinema per al divendres 21 començarà a les 10.30 h, a Ilerna, amb la projecció dels curts que presenta al festival alumnat de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT). Són Ave Maria, de Mac M. Díaz; Un pessic de mel, de Laura Castelo; El misterio de los perros truferos, de Gerard Satorra, i Conticinio, de Barta Saura.
La programació continuarà a les 11 h, amb el documental Robin Bank al Rectorat de la UdL. La resta de les sessions de la jornada tindran lloc a ScreenBox Lleida. En primer lloc, a les 12.30 h, es podrà veure Aftersun, de Lluís Galter, és una singular pel·lícula de misteri al voltant de la misteriosa història d’un nen desaparegut als anys vuitanta. Aquesta cinta ha passat amb èxit per festivals com el D’A o el MajorDocs de Mallorca. El director serà encarregat de presentar la projecció i de mantenir un col·loqui amb el públic.
A les 17.30 h es farà una nova projecció de la pel·lícula El fred que crema, i a les 19 h, serà el torn del documental l’Espill, de Màrio Pons, que assistirà a la sessió. L’Espill és una comèdia romàntica basada en el drama de l’exili republicà.
A les 20.30 h, també a ScreenBox Lleida, es projectarà el documental d’Alba Sotorra, Francesca i l’Amor, un retrat íntim de l’artista plàstica barcelonina Francesca Llopis, que s’aventura en l’app de cites Tinder quan la seva filla deixa el niu. Hi assistirà el muntador de la pel·lícula, Adrián Silvestre.
I a les 22.30 h, es podrà veure un dels llargmetratges a concurs, La amiga de mi amiga, dirigit per Zaida Carmona i que compta amb la lleidatana Alba Cros entre les protagonistes d’aquesta història d’embolics entre joves lesbianes. Totes dues assistiran a la sessió. Divendres hi haurà noves projeccions del documental El sostre groc, a les 20.45 i a les 21 h.