Lleida recorda el pianista Ricard Viñes amb motiu de la festivitat de Tots Sants
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat la figura d’aquest lleidatà internacional que sempre va mantenir relació amb la seva ciutat natal. Les seves restes han retornat a la part que ja ha estat restaurada del Departament de Santa Cecília. L’any que ve es commemoraran 80 anys de la seva mort S’ha fet ofrena floral als monuments Sospirs de Pau, dedicat a les víctimes de la Covid, i a l’Espai Empremtes, dedicat al dol perinatal i gestacional Aquest 2022 s’han construït 146 columbaris i ara es construiran 147 més a la Sala de la Pau. Pel fa a nínxols, n’hi ha 45 nous al departament de Santa Cecília, on se’n preveuen 45 més L’àrea de Salut Pública ha estrenat un espai al seu web on es pot localitzar el lloc d’enterrament dels difunts del Cementiri de Lleida
La Paeria ha recordat avui el pianista lleidatà Ricard Viñes en la tradicional visita al Cementiri municipal de Lleida amb motiu de la festivitat de Tots Sants. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de diversos regidors i regidores de la Corporació Municipal, ha fet l’ofrena davant la nova làpida de Viñes. Les seves restes ocupaven un nínxol al Departament de Santa Cecília, que està declarat en ruïna parcial i amb la reforma en aquest espai, s’han retornat a la part ja restaurada i en una nova làpida per homenatjar un dels fills més il·lustres de la ciutat.
L’alcalde ha recordat la trajectòria de Ricard Viñes (Lleida, 1875 – Barcelona, 1943), que sempre va mantenir una relació intensa amb la seva ciutat natal. L’any que ve es commemorarà el 80è aniversari de la seva mort. El musicòleg Màrius Bernadó ha remarcat aquest vincle de Viñes amb Lleida i que a la ciutat no cal explicar la seva figura “perquè ja hi és present". Bernadó ha remarcat que Viñes va ser una de les primeres figures de la història de la música del segle XX, com també ho ha fet la pianista Carmina Grassa, patrocinadora del Concurs Ricard Viñes. Igualment, la cap del Servei d’Arxiu i Gestió de Documents, Iolanda Enjuanes, ha explicat que el pianista va morir a Barcelona i que va ser traslladat a Lleida, on es va instal·lar una capella ardent al Saló de Plens i es va celebrar el funeral a l’església de Sant Llorenç. Enjuanes ha destacat que quasi tot el seu fons, format de fotografies, partitures, documents, etc., està a l’Arxiu.
A continuació s’ha fet l’ofrena floral al monument Sospirs de Pau, dedicat a les persones que han perdut la vida a causa de la Covid-19 i per altres causes en els moments més durs de la pandèmia. Creat per Erik Schmitz, el monòlit va presentar-se en un acte al Parc de la Mitjana, on es va fer un acte en memòria de les persones que van traspassar durant el confinament, i després es va traslladar al Cementiri municipal.
I també s’ha dipositat un ram de flors a l’Espai Empremtes, dedicat al dol perinatal. L’alcalde Pueyo ha apuntat la necessitat d’aquest espai, que convida a la reflexió i facilita el dol a les famílies que han patit una pèrdua perinatal o neonatal, per compartir i donar escalf.
Nous columbaris i nínxols
La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha explicat que aquest 2022 s’han construït 130 columbaris nous al departament de Sant Jaume i 16 a l’arc de Sant Cristòfol. Ara es preveu la construcció de 147 columbaris més a la Sala de la Pau. Pel que fa a nínxols, s’han construït 45 al nou departament de Santa Cecília on s’habilitaran 45 més. Fins a l’octubre d’enguany, s’han fet 1.153 sepelis al cementiri municipal, amb 730 inhumacions i 423 incineracions.
Pifarré ha destacat que l’àrea de Salut Públic ha estrenat a la seva pàgina web un espai on es pot localitzar el lloc d’enterrament dels difunts al Cementiri de Lleida. En aquest cercador cal introduir el nom i cognoms del difunt i et facilita el departament on està inhumat, el número de nínxol i la filera. A més, es pot visualitzar la ubicació en un mapa del recinte funerari.
S’ha de recordar que amb motiu de Tots Sants, Autobusos de Lleida amplia el servei de la línia L-7, amb les freqüències de pas d’un dia feiner fins al mateix 1 de novembre, amb la qual cosa, els autobusos passaran per la parada del Cementiri cada 13-14 minuts. Avui, circulen 7 autobusos tot el dia. Demà al matí hi haurà en servei 2 autobusos fins a les 3 de la tarda, que cobriran el servei 7 busos, com el dimarts, 1 de novembre. L’horari del Cementiri de Lleida és de 9 del matí a 7 de la tarda els 365 dies de l’any.