La Paeria duu a Fiscalia el documental “El Sostre Groc” amb nous casos d’abusos sexuals a l‘Aula de Teatre

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha indicat que hi ha testimonis de casos no prescrits, succeïts el curs 2018-19 La tinent d’alcalde Sandra Castro ha demanat perdó a les víctimes, ha manifestat tot el suport i acompanyament necessari i ha llançat un missatge clar per acabar amb la impunitat social de l’abús. Ha dit que es revisarà el plec de condicions del contracte actual per, si és necessari, fer una nova licitació L’advocada Carla Vall ha explicat que s’ha demanat que s’investiguin quatre responsables de l’Aula, dos homes i dues dones, d’una banda, com a actors principals, i de l’altra, per presumpta connivència i per demanar silenci absolut i impunitat als actors

L’Ajuntament de Lleida ha presentat a la Fiscalia provincial de Lleida una còpia del documental “El sostre groc”, d’Isabel Coixet, sobre els casos d’abusos sexuals a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, que evidencia l’existència d’abusos al centre durant 20 anys i on apareix el testimoni de nous casos succeïts el curs 2018-19. Així ho ha indicat el paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de les tinents d'alcalde Jordina Freixanet i Sandra Castro. Pueyo ha exposat el treball que s’ha fet des de l’Ajuntament i amb l’advocada Carla Vall, qui ha tingut un paper essencial en tot el procés. 
Vall ha assenyalat que és un dia de celebració i de reparació i ha agraït el pas valent de la Paeria, així com la valentia de les víctimes que van denunciar el cas, perquè “si no ho haguessin fet, no estaríem aquí”. L’advocada ha afirmat que amb el documental presentat s’aporten noves possibles denunciants i proves per iniciar la investigació. Segons ha dit, els fets s’atribueixen a dos actors principals i també s’ha demanat que s’investiguin dos persones més, dos dones amb càrrecs a l’Aula, perquè haurien de respondre per no haver denunciat els fets en aquell moment i per demanar que hi hagués silenci absolut i una impunitat garantida per als actors. Vall ha aclarit que els nous casos són més recents en el temps, no han prescrit, i que afectarien una desena de víctimes. Ha explicat que la Fiscalia, en el seu moment, va dir que els fets resultaven rellevants però prescrits, i no es podien investigar. I ha afegit que consideren que hi ha suficient material probatori, amb el testimoni de les víctimes, el treball d‘investigació del diari ARA i del documental de la directora Isabel Coixet. L’advocada ha comentat que, de moment, no han parlat amb les víctimes, que han utilitzat l’art. 18 de la Llei de garantia integral de la llibertat sexual, per fer la comunicació com a institució i complir amb el deure per informar la Fiscalia, i que sigui la Fiscalia qui valori fer el contacte per evitar la revictimització. 

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha demanat “un perdó sincer i profund, en nom del Govern i de l’Ajuntament de Lleida, a les dones denunciants el 2018 i les seves famílies per no haver fet això abans i per no haver actuat amb major celeritat”. Ha mostrat el suport de la Paeria a les víctimes més recents, per estar al seu costat i amb l’acompanyament que sigui necessari. 
Castro ha comentat que l’Aula Municipal de Teatre es gestiona per concessió administrativa, amb un plec que ofereix moltes més garanties perquè “l’Aula ha de ser un espai segur, de benestar i de garantia de drets dels menors i contra les violències sexuals”. Ha argumentat l’afirmació en dos sentits: pel que fa al professorat, ha dit que no seguirà donant classes qui hagi promogut la cultura del silenci i de la por per no malmetre la imatge de l’Aula. I pel que fa als espais, han d’oferir les garanties de seguretat per a l’alumnat i es revisaran les adequacions que s’hi han fet perquè així sigui.

En aquesta mateixa direcció, Castro ha apuntat que les properes setmanes es revisarà el plec de condicions del contracte actual per si cal modificar-les i fer una nova licitació. I ha enviat un missatge clar: “la impunitat social de l'abús ha d'acabar d'una vegada a la nostra ciutat”. La tinent d’alcalde ha agraït a Dones a escena, la protecció i l'acompanyament cap a les víctimes, la denúncia pública i la reivindicació constant; a la Comissió Especial de l'Aula de Teatre, per la celeritat en la tasca encomanada i les recomanacions del seu informe, full de ruta a l’Aula, i a la directora Isabel Coixet i tot l'equip d’”El sostre groc” i els periodistes Albert Llimós i Núria Juanico per les investigacions realitzades i publicades al diari ARA.