L’Ajuntament de Lleida i la Cambra de Comerç acorden millores al Pla Director de Torreblanca-Quatre Pilans per assolir més consens

- S’introduiran modificacions al Pla Director del polígon dins del període d’al·legacions amb què compta la Paeria - Miquel Pueyo: “som aquí per tirar endavant la nostra economia. No podem girar l’esquena a la industrialització” - Toni Postius: “no podem esperar i donar tombs per a un projecte clau, estratègic i necessari per crear riquesa i futur per als lleidatans i lleidatanes d’avui i de demà”

L’Ajuntament de Lleida i la Cambra de Comerç han acordat avui introduir millores al Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Plana de Lleida, que defineix com serà el futur polígon de Torreblanca-Quatre Pilans, amb l’objectiu d’aconseguir més consens en la seva realització.

Les propostes de modificació aportades per la Cambra, que avui s’han traslladat als tècnics municipals perquè avaluïn la seva viabilitat, es podran incorporar dins del període d’al·legacions amb què compta la Paeria per espai d’un mes, a partir del 7 de novembre.

La Cambra de Comerç de Lleida ha acollit avui una reunió en què han participat la seva junta, presidida per Jaume Saltó, així com representants de l’Ajuntament de Lleida, amb l'alcalde Miquel Pueyo al capdavant, juntament amb el tinent d’alcalde Toni Postius, a més d’altres integrants del govern municipal, de tots els grups de l’oposició i edils no adscrits.

La finalitat de la trobada era posar sobre la taula la pluralitat de visions i assolir una proposta per poder continuar el projecte superant les discrepàncies que han expressat alguns dels afectats. Una opinió àmpliament compartida entre els assistents ha estat la necessitat de promoció econòmica de les Terres de Lleida i el desenvolupament industrial imprescindible que pot aportar Torreblanca-Quatre Pilans.

Miquel Pueyo ha remarcat l'obligació d’impulsar sense demora aquest polígon: “des del 2007/8 el projecte de Torreblanca-Quatre Pilans està congelat i entre el 2006 i el 2022 el PIB de Lleida ha anat creixent de forma vegetativa. El percentatge d’empreses de més de 50 treballadors a les Terres de Lleida és únicament l’1,8 per cent de Catalunya. Estem convençuts del potencial de l’agroalimentari, donem la importància que té al sector terciari però no ens podem permetre girar l’esquena a la industrialització”.

Pueyo ha remarcat que en cap cas es renuncia a Torreblanca-Quatre Pilans: “hem de dir amb claredat que obrir-nos a buscar altres espais significaria tornar a posar aquest projecte d’industrialització al congelador i haver d’esperar tres, quatre o més anys, i això no ho farem. Hem escoltat amb molt d’interès les propostes de modificació que ens ha fet la Cambra”. L’alcalde ha agraït el paper d’aquesta institució per organitzar la trobada d’avui.

En el mateix sentit, Toni Postius ha compartit els arguments expressats per la Cambra, que ha insistit en la urgència de desenvolupar sòl industrial a la ciutat de Lleida: “fa més de 15 anys que parlem d’aquest projecte. Ara hi ha una proposta que aquest mateix desembre podria estar aprovada definitivament i, per tant, l’any que ve ja es podria començar a tramitar els instruments de gestió i de llicències d’obres. La Cambra ens ha comunicat que han rebut moltes empreses que buscaven sol de format gran i que no el van poder oferir. És evident que aquest projecte és clau i la Cambra de Comerç ens ha traslladat que s’ha de tirar endavant”.

Les millores proposades

Toni Postius ha detallat les propostes de millora que ha presentat la Cambra de Comerç de Lleida i que el govern de la Paeria considera assumibles. Són:
-suprimir el sòl industrial planejat més enllà de la variant sud, al costat del barri de Magraners. Per tant, s’eliminaria la possibilitat que en un futur es poguessin implantar empreses al costat del nucli urbà.
-traslladar el traçat de la línia d’alta tensió, que avui dia discorre per la Partida de Quatre Pilans, perquè passi en paral·lel a la carretera actual. Es reduiria, per tant, afectació a l’Horta.
-reservar sòl per traslladar la subestació de Magraners i situar-la al punt per on passi l’esmentada línia d’alta tensió .
-desviar un vial d’accés que enllaça la variant sud amb el polígon Torreblanca Quatre Pilans per evitar que afecti entre dos i tres habitatges.
-instal·lar pantalles que evitin el soroll de l’estació de mercaderies, que preocupa els veïns de la seva proximitat.
-oferir la possibilitat de mantenir l’activitat agrària existent, no en la zona directament afectada però sí en el mateix àmbit.

Els tècnics municipals avaluaran aquestes propostes per tal d’incloure-les en el període d’al·legacions de la Paeria. Així mateix, una vegada treballades, es traslladaran, de nou, als grups municipals.

A la reunió celebrada a la Cambra, a banda de la junta d’aquesta institució, han assistit el paer en cap, els tinents d’alcalde Toni Postius, Jordina Freixanet, Paco Cerdà i Sandra Castro, els regidors i regidores Fèlix Larrosa, Jaume Sellés, Carme Valls iBegonya Iglesias -del PSC-, Sergi Talamonte i Elena Ferre -Comú de Lleida- Xavier Palau -PP-, Maria Burrel -Ciutadans- i els edils no adscrits Ángeles Ribes i Sergio González.

En el marc del procés d’aprovació del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Plana de Lleida s’han organitzat accions de participació per apropar a la ciutadania aquesta iniciativa de promoció de sòl industrial de gran abast per a la ciutat i tot el seu entorn.

Així, s’han celebrat diverses jornades informatives amb diferents col·lectius, se n’ha parlat al ple i al Consell de Ciutat i, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, es va organitzar un procés participatiu coincidint amb la publicació de l’avanç del Pla. La setmana passada es va convocar una jornada informativa oberta a tota la ciutadania on van participar més d’un centenar de persones.