Passat, present i futur del moviment veïnal
La Paeria i l’Escola de Participació de la FAVLL organitzen una jornada per analitzar les perspectives de les associacions de veïns i veïnes
La regidora de Consum, Comerç, Mercats i Participació, Marta Gispert, ha inaugurat aquest matí la jornada ‘Passat, present i futur’ que, organitzada conjuntament entre l’Ajuntament de Lleida i l’Escola de Participació Ciutadana de la FAVLL, ha tingut lloc a la Llotja de Lleida. Aquesta trobada ha aplegat a testimonis que han tingut un destacat protagonisme en el moviment veïnal i ha comptat amb aportacions d’experts sobre les perspectives de futur i les experiències i bones pràctiques en participació ciutadana.
A més de la regidora Gispert, també han donat la benvinguda als participants el president de l’Escola de Participació Ciutadana, Francesc Caballero, i el president de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes, Toni Baró.
La jornada, a la qual també han assistit la tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet, i els regidors Jaume Rutllant, David Melé, Jaume Sellés i Joan Queralt, s’ha dividit en tres parts. La tertúlia “Testimonis dels 40 anys de la FAVLL”, amb la participació d’Angel Ros, Jacinto Pernia, Xavier Olmo i familiars d’Emili Subias, Xavier Aluja i Joaquim Mateo (tots ells presidents en el seu dia de la federació veïnal), a més de Joan Queralt i Toni Baró. També han participat en la tertúlia Jordi Solana i Francesc Caballero, en qualitat d’haver estat directors de l’Escola de Participació.
Tot seguit, Fernando Pindado Sánchez, director de l’Escola de Formació Veïnal i Comunitària TRAMA de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), ha dissertat sobre “Participació i moviment veïnal: Perspectives de futur”. La jornada s’ha clos amb la presentació d’experiències i bones pràctiques en Participació Ciutadana. Jos Farreny ho ha fet sobre Barris Violetes; Àngels Torrelles, sobre la Xarxa Solidària de Lleida, i Fàtima Cos sobre la Comunalitat de Lleida – La Descomunal.
La Federació d’Associacions de Veïns de Lleida engloba 40 associacions de veïns i veïnes de Lleida i els seus principals objectius són: assumir la representativitat col·lectiva i agrupar i coordinar les mateixes associacions; fer d’interlocutor davant les entitats públiques; fomentar la realització d’activitats per promoure la igualtat de drets i la no discriminació; desenvolupar campanyes de solidaritat; promoure programes de cooperació i educació per al desenvolupament i d’intervenció comunitària entre d’altres.
L’Escola de Participació ciutadana neix fruit d’un conveni entre la Federació d’Entitats Veïnals i l’Ajuntament de Lleida l’any 1993. La finalitat és reforçar les capacitats de les entitats per a la millora de la participació ciutadana i potenciar el treball constant entorn els valors democràtics, foment de ciutadania crítica, participativa, implicada amb sentiment de pertinença i estima als barris, fomentant la dinamització comunitària i voluntariat.