L’Amical de Mauthausen tria Lleida per a celebrar l’assemblea anual i commemorar el 60 aniversari de la seva fundació
El paer en cap, Miquel Pueyo, es reuneix amb els participants per agrair la tasca de l’entitat amb qui la Paeria comparteix projectes, ja que “només des de la cultura de la pau i accions de conscienciació com les que ens uneixen, podrem avançar i esmenar d’alguna forma un dolor que supera generacions” El president de l’Amical, Juan Manuel Calvo, alerta sobre el perill de l’extrema dreta, que “avança amb total impunitat
L’alcalde Miquel Pueyo s’ha reunit aquest matí a la Paeria amb uns 80 membres de l’Amical de Mauthausen, que han triat Lleida per a celebrar l’assemblea anual de l’entitat, que enguany celebra el 60 aniversari de la seva fundació.
El paer en cap, que ha estat acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Drets Civils, Sandra Castro, i del regidor Joan Ramon Castro, ha tingut paraules d’elogi i agraïment per la tasca de l’Amical, que ha estat representada pel seu president, Juan Manuel Calvo Gascón.
Miquel Pueyo ha manifestat que amb la trobada d’avui es donava continuïtat a una estreta relació entre l’Ajuntament i l’Amical, que es va iniciar els anys 80. “Una col·laboració fructífera, que ha permès posar en marxa recentment dos projectes de memòria, que ens uneixen d’una manera molt directa en la tasca que desenvolupeu per a recuperar de l’oblit les víctimes de l’Holocaust i treballar per la pau”, ha dit.
Ha estat llavors quan l’alcalde s’ha referit al projecte Stolpersteine, que ha permès situar 21 llambordes que identifiquen les cases on van viure els lleidatans víctimes del nazisme, i a la iniciativa de donar a conèixer als joves, a través de conferència, obres de teatre i viatges a camps de concentració com Mauthausen. “Un projecte que ha estat seleccionat per a participar en el Congrés de Ciutats Educadores celebrat a Corea del Sud”, ha recordat el paer en cap.
L’alcalde ha clos assenyalant que “sense memòria no hi ha avanç i només des de la cultura de la pau i accions de conscienciació com quines ens uneixen, podrem avançar i esmenar, en alguna mesura, un dolor que supera generacions”.
La regidora de Drets Civils, Sandra Castro, ha agraït a l’Amical la col·laboració institucional i s’ha mostrat la seva satisfacció a poder recuperar els viatges d’estudiants a conèixer la realitat dels camps d’extermini nazis, que s’havien posposat a causa de la pandèmia.
Per la seva part, el president de l’Amical, Juan Manuel Calvo, ha recordat els llaços històrics de l’entitat amb Lleida, que ja va acollir una altra assemblea anual l’any 1983. Una col·laboració que ha posat com a exemple per a teixir complicitats i generar mesures preventives “davant la impunitat amb què l’extrema dreta avança”. Un crit d’alerta davant el perill que això representa.
En finalitzar l’acte de la Paeria, tots junts s’han desplaçat fins a l’escultura FITA. Monument que recorda a les víctimes del nazisme i davant del qual s’ha fet una ofrena floral, acompanyada de les interpretacions musicals de la cantant lleidatana Tui Higgins, que ha interpretat les cançons ‘Wiegala’ i ‘Morir a Ravensbrück’.
L’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, és l’associació que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració nazis, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps. L’objectiu d’aquesta associació és treballar a favor de la memòria de tots i totes aquells/es que van viure i lluitar durant la Guerra Civil abans de passar la frontera catalano-francesa, cap a l’exili, i més tard van patir deportació als camps nazis.