L’Intangible descobreix una Lleida desconeguda a vista de dron
Olga Paz i Òscar Navasa documenten tres rutes per la ciutat mitjançant la visió d’un dron que sobrevola la ciutat La directora general d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat, Marisol López, lloa la iniciativa de l’Intangible i assegura el recolzament a la segona edició
“Hem volgut mostrar una Lleida diferent, desconeguda per als nostres ulls, però amb la mateixa essència i peculiaritats, que anem desgranant al llarg de cada ruta”, ha manifestat Olga Paz, una de les cocreadores (juntament amb Òscar Navasa) de la proposta Lleida amb ulls d’ocell, que s’ha presentat avui a la Sala Alfred Perenya, dins de l’INTANGIBLE. Festival d’Art_Tecnologia. El projecte, enregistrat aquest estiu passat, recorre tres espais singulars de la ciutat amb dron i el resultat són imatges espectaculars, mai vistes fins ara.
El primer recorregut té com a eix el riu i l’aniversari dels 40 anys de la riuada de 1982. Transcorre des del Parc de la Mitjana al Pont Vell i explica els diferents elements que hi destaquen com les comportes, els ponts, etc. “A més, introduïm un element comparatiu: l’arxiu municipal ens ha cedit un fons fílmic de la riuada i hem afegit una multivisió, és a dir, imatges en dron d’avui i imatges impactants de la riuada: les comportes, el Pont Vell, el Pont del Ferrocarril, la Banqueta, etc.”, afirma Paz.
En un segon apartat el dron ens trasllada al Turó de la Seu Vella per oferir-nos imatges des d’un punt de vista totalment inhabitual. “Fem un recorregut per les muralles, el Castell del Rei, el campanar, el claustre... i descobrim detalls com la simbologia de les gàrgoles o, per exemple, la Torre de l’Exorcisme, on es practicaven rituals i exorcismes per espantar les tempestes”, comenta Olga Paz.
La tercera ruta que sobrevola la ciutat en dron ens porta al Turó de Gardeny des d’on la narradora detalla l’urbanisme de la ciutat en el moment en què s’enderroquen les muralles. “Aquí contrastem la visió actual de la ciutat amb un plànol de Josep Fontseré, que l’any 1865 va dissenyar el primer pla d’Urbanisme modern de la ciutat de Lleida”, explica Paz. La passejada aèria s’acaba amb espectaculars vistes del Castell de Gardeny, de l’Horta de Lleida i dels Aiguamolls de Rufea.
Durant el passi del documental el pilot del dron, Pau Salla, de l’empresa Bird Eye Works, ha fet diverses demostracions feny volar l’aparell sobre els assistents, que avui han omplert la Sala Alfred Perenya.
Garantida la segona edición
“Necessitem projectes tan interessants com l’INTANGIBLE arreu del territori, difondre la cultura digital més enllà de Barcelona, una mena de forat negre que sembla que ho xucli tot”. Així de contundent ha estat Marisol López, directora general d’Innovació i Cultura digital del Departament de Cultura de la Generalitat, que aquest matí ha visitat el festival.
“Ens interessa que tothom de Catalunya conegui les novetats digitals, cap a on van aquestes tecnologies, com afectaran la creació i a la difusió cultural i a la manera en què vivim, i el festival INTANGIBLE n’és un bon exemple”, ha declarat López.
Així mateix, ha assegurat que “després de l’èxit d’aquesta primera edició en la qual m’ha sorprès gratament el grau de participació i el nivell de les conferències a les quals he assistit, confio plenament en la continuïtat del festival, al qual recolzarem sense cap mena de dubte”. I ha conclòs dient que “tenim moltes ganes de continuar treballant amb l’INTANGIBLE, de poder ajudar-lo a nivell de continguts, de crear xarxes, de fer difusió, etc. Tot el que contribueixi que el públic conegui coses diferents, que ens obrin la ment i que ens facin pensar cap a on va la nostra realitat i la nostra cultura, allà hi serem”.