<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37624>>.

Celebració del Dia Escolar per la No Violència i la Pau posant l’atenció en la comunicació i el diàleg per prevenir el conflicte

La tinent d’alcalde Sandra Castro ha explicat que la Paeria col·labora en les activitats de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, centrades enguany en la comunicació no violenta com a eina de resolució de conflictes, de prevenció, d’empatia, d’entesa i de respecteInstal·lació artística el 30 de gener de 2023 a les places i patis d’escola, amb el suport del Centre d’Art la Panera, i taller de gifs animats amb l’Animac

La tinent d’alcalde Sandra Castro ha explicat que la Paeria col·labora en les activitats de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, centrades enguany en la comunicació no violenta com a eina de resolució de conflictes, de prevenció, d’empatia, d’entesa i de respecteInstal·lació artística el 30 de gener de 2023 a les places i patis d’escola, amb el suport del Centre d’Art la Panera, i taller de gifs animats amb l’Animac

L’Ajuntament de Lleida col·labora un any més amb la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida en la proposa d’un seguit d’activitats per a la celebració del DENIP 2022-2023, Dia Escolar per la No Violència i la Pau. La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que el Centre d’Art la Panera, el Pla Educatiu d’Entorn i l’Animac participaran activament en les accions previstes. Com és habitual, el programa d’activitats va més enllà de la commemoració del dia oficial del DNIP, el dia 30 de gener, i es treballa de forma transversal en temes de cooperació i solidaritat, i concretament en projectes d’Educació per a la Transformació Social com el DNIP, entre diferents agents de la ciutat.

Castro ha comentat que la temàtica d’enguany gira entorn a la Comunicació No Violenta com a eina de resolució de conflictes, però també de prevenció, retornant el valor als conceptes d’empatia, compassió, diàleg, entesa, escolta activa, responsabilitat i respecte.

La proposta de les activitats està dirigida a centres educatius de primària, secundària, batxillerat i cicles. De moment, 7 centres educatius ja s’hi ha apuntat, amb més de 600 alumnes. El programa consta de 3 fases:
-Fase 1: Formació bàsica sobre Comunicació No Violenta i ApS.
Formació en Comunicació No Violenta per a professorat amb Milagros Marco i Biljana Markovic, de Media2 Lleida i Lleida per la Unesco.
-Fase 2: Comuniquem pau a través de l'art: El DENIP als carrers!
Jornada del DENIP (30 de gener) a les places i al pati de l'escola: elaboració d'una instal·lació artística conjunta a l'espai públic a partir d'allò après a l'aula sobre Comunicació No Violenta. Amb el suport del Centre d'Art la Panera.
-Fase 3: Taller de GIFS animats “Animem la Comunicació No Violenta”, en el marc de l'Animac amb el cineasta Emilio Martí.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida ha elaborat i farà arribar a centres educatius, material didàctic i recursos per treballar a les aules la temàtica entorn de la Comunicació no Violenta, la Declaració Escoles Segures de les Nacions Unides, els Drets de la infància i la Cultura de la Pau per a què, a través del DENIP, els centres educatius es converteixin en agents sensibilitzadors per a un món més just i en pau. Material educatiu

El DENIP 2022-2023 serà un exercici de consciència, i també d’incidència i reivindicació de la pau. Es farà partir del treball en xarxa entre entitats, escoles i administració, i amb l’art, l’animació i les arts escèniques com a eines ideals per a l’Educació per la Transformació Social i per a la sensibilització de la societat.

Dades de violència a les aules
A Catalunya hi ha hagut més de 800 casos de violència a les aules entre 2021 i el 2022. La comunicació i el diàleg són essencials per prevenir el conflicte i la paraula o el gest són, sovint, l'arrel de moltes confrontacions. En el context escolar, l'assetjament verbal i escolar (bullying) són un exemple de violència amb un greu impacte psicològic sobre els nens i les nenes. Tal com recull el Primer Informe Mundial del Bullying realitzat per l'ONG Internacional Bullying Sin Fronteras, basat en l'anàlisi de la situació dels menors a Espanya des de gener de 2021 a febrer de 2022, 7 de cada 10 nens sofreixen cada dia algun tipus d'assetjament o ciberassetjament, i s'han comptabilitzat fins a 23.100 casos l'any 2022, situant el país al capdavant de les estadístiques europees.

DENIP – Dia Escolar de la No-Violència i la Pau
El dia 30 de gener, Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), és conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau. fou fundat l'any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal. És una iniciativa d'Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.

El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: "Amor universal, No-violència i Pau. L'amor universal és millor que l'egoisme, la no-violència és millor que la violència i la pau és millor que la guerra".

En aquest dia, els centres educatius es converteixen en instruments de pau i enteniment entre persones de diferent formació, origen, cultura i religió.

El dia 30 de gener es commemora també la mort del líder nacional i espiritual de l'Índia, i un símbol internacional del pacifisme, Mahatma Gandhi, el 1948, assassinat a trets per un fanàtic hinduista.