Lleida acull el Fòrum d’Estudis sobre la Joventut
El conseller Carles Campuzano i el paer en cap inauguren la trobada a l’Edifici Transfronterer de Cultures del Campus de Cappont Organitzat per la Direcció General de Joventut, permetrà conèixer els resultats de l’estudi Inseguretat econòmica i desigualtats entre la joventut catalana
El conseller Carles Campuzano i el paer en cap inauguren la trobada a l’Edifici Transfronterer de Cultures del Campus de Cappont Organitzat per la Direcció General de Joventut, permetrà conèixer els resultats de l’estudi Inseguretat econòmica i desigualtats entre la joventut catalana
La Direcció General de Joventut organitza avui a Lleida el XXIII Fòrum d’Estudis sobre la Joventut 2022, que, sota el títol ‘Joventut i interseccionalitat: poder, privilegis i eixos de desigualtat’, han inaugurat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i el paer en cap, Miquel Pueyo, a l’Edifici Transfronterer de Cultures del Campus de Cappont.
Enguany, el Fòrum ha abordat la perspectiva interseccional i els diferents eixos per implementar-la, tenint en compte que és un eix central de la nova Estratègia d’emancipació juvenil i del nou Pla nacional de Joventut de Catalunya. Per això, el Fòrum ha estat l’escenari ideal per a presentar els principals resultats de l’estudi ‘Inseguretat econòmica i desigualtats entre la joventut catalana’, el qual ha estat a cura de dues de les autores, Míriam Acebillo i la Lara Maestripieri.
Tot seguit, s’ha obert un espai de diàleg sobre les polítiques interseccionals amb Leticia Rojas Miranda, investigadora, activista, antropòloga social i cultural.
Durant el matí, també han tingut lloc dues taules rodones sobre com els moviments socials, d’una banda, i les administracions públiques, de l’altra, implementen la teoria interseccional en joventut.
Per la tarda, després de les intervencions del conseller de Drets Socials i de l’alcalde de Lleida, hi ha hagut una sessió plenària sobre la interseccionalitat en les polítiques de joventut, que anirà a càrrec de Florencia Brizuela González, doctora en Dret i Ciències Polítiques i investigadora del Seminari de Filosofia i Gènere de la Universitat de Barcelona. També es presentaran tres materials pràctics sobre interseccionalitat, elaborats per l’Agència Catalana de la Joventut: la guia Joves i mirades diverses, la plataforma Niu d’Imatges de la Joventut i la Guia sobre treball interseccional en polítiques de joventut.
Els reptes del Pla Local de Joventut
El govern de la Paeria té com a objectiu 10 reptes en matèria de joventut, tal com ha recordat avui el regidor de Joventut, Ignasi Amor, que ha acompanyat l’alcalde al Fòrum. Aquests reptes es recullen en el Pla Local de Joventut, on és descriu els àmbits d’acció de l’Ajuntament de Lleida en l’horitzó 2022-2025.
Aquests decàleg de reptes és el següent:
1: Promoció del protagonisme de la gent jove (Els joves al centre de l’acció).
2: Promoció de recursos que afavoreixin les trajectòries d'emancipació de la gent jove (especialment en els àmbits de la formació, treball i habitatge).
3: Promoció del lleure com a espai de relació i d'experiències significatives.
4: Impuls de la creixent demanda d'espais d'orientació en tots els àmbits.
5: Promoció del barri com a unitat territorial des d'on intervenir.
6: En l’àmbit cultural, donar suport al talent local i la generar nous públics entre la gent jove.
7: Promoció d'oportunitats per a la gent jove amb més dificultats.
8: Reorientació de la informació juvenil.
9: Treballar en xarxa amb entitats i professionals que treballen amb joves.
10: Millorar la comunicació cap als joves des de les Administracions (adaptar-se als seus llenguatges).