Els debats de Memòria Democràtica aborden el paper de la Brigada Político Social durant el franquisme
L’historiador Pablo Alcántará exposarà el rol que va tenir com a guàrdia pretoriana del règim i les seves relacions amb la Gestapo i la CIA
L’historiador Pablo Alcántará exposarà el rol que va tenir com a guàrdia pretoriana del règim i les seves relacions amb la Gestapo i la CIA
El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat una nova edició de Debats de Memòria pel proper dimecres, 16 de novembre, amb el títol “La Brigada Político-Social. La guàrdia pretoriana del franquisme?”. La conferència, que anirà a càrrec de l’historiador Pablo Alcántara, tindrà lloc a la Sala Jaume Magre, a les 7 de la tarda.
La Brigada Politico-Social, la policia política de la dictadura franquista, va ser l'encarregada de registrar, aturar, torturar i empresonar tots aquells, obrers, estudiants, intel·lectuals, advocats, artistes, que gosaven lluitar contra la dictadura franquista al llarg de tot el règim.
Pablo Alcántara, a través del seu llibre “La Secreta de Franco” (Espasa, 2022), ha fet una anàlisi en totes les seves dimensions del que eren aquests agents. La idea de la conferència és, a través del que ha estudiat a la seva tesi doctoral i a l'obra, desgrana el que va ser aquesta policia, les seves relacions internacionals amb la Gestapo i la CIA, els seus mètodes de tortura, el seu “aparell intel·lectual”, les seves anàlisis sobre la societat del moment i dels moviments d'oposició, el pas de la policia de la dictadura a la democràcia. Tot això per fer un mosaic complet sobre aquest aparell policial i la seva importància dins del que era la repressió franquista.
El conferenciant
La conferència serà a càrrec de Pablo Alcántara Pérez (Avilés, 1992). Graduat en Història per la Universitat d’Oviedo, màster en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Madrid, Doctor en Historia amb nota cum laude a la Universitad Autònoma de Madrid amb la tesi doctoral “El águila gris: la policía política durante la dictadura franquista en Madrid y Asturias (1956-1976)”. Ha escrit articles tant de recerca científica com de divulgació per a diaris i revistes com eldiario.es, Público El Salto, Nortes, Història Actual, Hispania Nova, Nuestra Història. Ha participat en congressos nacionals i internacionals sobre franquisme, transició, repressió franquista. Ha participat al podcast de 'Historia y Memoria Histórica Recuperando Memoria”. Ha escrit els llibres “La lucha contra el franquismo en Asturias” i “La Secreta de Franco”.
L’acte és gratuït, però per assistir-hi es recomana inscripció prèvia, que es pot fer a través de Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida, al tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat.