Més de 750 alumnes de primària participen en l’exposició "Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) Creatius"
La mostra, formada per una tria de 236 dibuixos dels més de 500 realitzats pels infants, es podrà visitar fins al 30 de novembre i pretén donar-los a conèixer de forma creativa i crear consciència crítica per contribuir a protegir els drets humans, promoure la igualtat i construir societats inclusives que protegeixin el planeta L’àrea de Cooperació ha impulsat la iniciativa, amb les escoles de Príncep de Viana, Episcopal, Balàfia-Pinyana i Camps Elisis, i compta amb la col·laboració de la Coordinadora d’ONGD i aMS, la unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL i l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol
Més de 750 alumnes de primària de la ciutat de Lleida han participat en l’exposició “els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) Creatius” que ha impulsat l’àrea de Coordinació de la Paeria i que es pot veure fins al 30 de novembre al Pati de la Paeria. La mostra està formada per 236 dibuixos fets per infants de les escoles que hi han pres part i per una roda “photocall” amb les formes dels ODS perquè tothom es pugui fotografiar. L’exposició serà itinerant, ja que després s’instal·larà als centres escolars que han participat en el projecte i a altres espais on es faci la demanda.
La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que es tracta d’un projecte participatiu, que ha comptat amb les escoles Camps Elisis, Episcopal, Balàfia-Pinyana i Príncep de Viana, així com amb la col·laboració de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, de la unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL i professorat de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, que han fet la tria dels dibuixos dels 500 presentats. Tots els dibuixos que s’han fet es poden veure a través dels codis QR que s’han creat, vinculats a l’exposició. Castro ha comentat que el treball s’ha fet aquest 2022 amb la finalitat d’atansar als centres educatius els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i que la voluntat és anar més enllà de l'escola i que, com a ciutat educadora, allò que han treballat es pugui veure com a projecte de ciutat. La regidora ha comentat que les escoles són el principals motor de canvi, transformació i de creació de valors i que tot allò que tingui a veure amb els ODS i la seva sensibilització, "com abans es comenci, millor". També ha recordat que fa un any es va presentar el joc virtual per treballar els ODS. Tall de veu S.Castro
A l’acte d’obertura de l’exposició sobre els ODS, hi han assistit el director de la unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida, Pere Enciso; la tècnica de sensibilització i comunicació de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, Anna Sans, i la professora de l’Escola d’art Leandre Cristòfol, Carme Villafranca, així com els i les representants dels centres educatius.
Des de la Coordinadora, Sans ha assegurat que és essencial treballar amb l'alumnat i el professorat perquè són agents de sensibilització per trametre aquests coneixements i per tenir una mirada crítica del seu entorn. Tall de veu A.Sans En representació dels centres educatius, la directora de l'Episcopal, Antonieta Mateus, ha afirmat que s'han de treballar aquests valors, que formen part dels seus eixos educatius dels centres, perquè s'ha de sumar per al futur. Tall de veu A.Mateus
L’exposició consta de 18 cubs on es representen els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenibles amb els dibuixos realitzats pels infants. És una exposició pensada especialment per a infants i, alhora, interactiva, amb una roda on poder entrar a dins i divertir-se mentre es familiaritzen amb els logos i els colors dels ODS.
Difusió dels ODS
El projecte per a la creació de l’exposició “ODS Creatius” ha tingut com a objectiu de donar a conèixer els ODS de forma creativa i crear consciència crítica. Es parteix de la base que allò que es fa localment afecta globalment i es vol contribuir a la millora del coneixement dels Drets Humans (DH) i els Drets Humans de les Dones (DHD) per part dels infants i de la ciutadania en general. També serveix per promocionar i divulgar els DH i els DHM mitjançant la realització d'accions a nivell local i amb perspectiva global.
Al 2015, i amb l’acord històric de 193 països, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com a compromís mundial que busca que tots els estats es proposin fermament posar fi a la pobresa i la fam, a combatre les desigualtats, protegir els drets humans, especialment de les persones més excloses i de major vulnerabilitat, promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes, construir societats pacífiques, justes i inclusives i garantir una protecció resilient del planeta i dels seus recursos naturals.
El projecte ODS Creatius ha constat de 3 fases:
- 1a fase: Taller als centres escolars per al coneixement dels DH i DHD i els Objectius de Desenvolupament Sostenibles a través de formacions basades en el joc.
- 2a fase: Concurs creatiu per a la visibilització dels ODS. La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, l’Escola d’Arts Leandre Cristòfol i la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL van fer la tria dels dibuixos de l’alumnat que millor representaven cada ODS.
- 3a fase: Jornada de coneixement dels DH i DHD, i dels ODS, a la ciutadania on es presenta l’exposició.