La Paeria proposa la creació del Comitè d’Ètica de Serveis Socials Lourdes Zanuy

Per a l’anàlisi i assessorament de les qüestions de caràcter ètic que derivin de la intervenció social Aquest òrgan de consulta rebrà el nom de Lourdes Zanuy, en record a la seva figura, trajectòria i professionalitat, sent impulsora de la creació dels Espais de Reflexió Ètica en serveis socials a la Paeria

Per a l’anàlisi i assessorament de les qüestions de caràcter ètic que derivin de la intervenció social Aquest òrgan de consulta rebrà el nom de Lourdes Zanuy, en record a la seva figura, trajectòria i professionalitat, sent impulsora de la creació dels Espais de Reflexió Ètica en serveis socials a la Paeria

La Comissió Informativa per les polítiques de gestió dels Drets de les persones i relació amb la comunitat ha proposat la creació del Comitè d’Ètica de Serveis Socials Lourdes Zanuy i l’aprovació del seu reglament de règim intern, òrgan que estaria vinculat a la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030. El Comitè d’Ètica plantejat es defineix com a òrgan de consulta i deliberació dels diferents serveis del departament de serveis socials i funcionament independent, per a l’anàlisi i assessorament de les qüestions de caràcter ètic que es derivin de la intervenció social. El comitè vol contribuir a la millora de la praxis professional dels serveis socials, des de la clau dels valors i principis ètics, reforçant la integritat de l’actuació dels professionals i del mateix departament com a organització en si.
El comitè creat per la Paeria ha d’estar vinculat amb el Comitè d’ètica en serveis socials de Catalunya, per a l’assessoria, creació de coneixement i col·laboració mútua en la pràctica de l’exercici de les seves funcions.
Aquest òrgan, de naturalesa independent i consultiu, ha de ser aprovat pel Ple municipal. Per posar en funcionament el comitè, s'ha licitat el contracte per a l’assessorament en ètica aplicada mitjançant la designació d’un professional expert, càrrec que exerciria alhora la presidència, donat que la Paera no compta amb cap professional especialitzat en ètica aplicada. Igualment, les persones que formaran part com a membres del comitè seran majoritàriament professionals de la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030. El reglament, amb caràcter de norma orgànica, haurà de sotmetre’s a informació pública 30 dies hàbils i s’entendrà aprovat definitivament si en aquest termini no es formulen reclamacions, al·legacions o suggeriments.
A proposta de l’ERESS
El Comitè sorgeix de la proposta de l’ERESS, Espai de Reflexió Ètica en Serveis Socials, impulsat per la Paeria el 2013 com a espai de reflexió i deliberació dels dilemes ètics sorgits en la intervenció social pe part dels professionals municipals.
El 2014 es va posar en funcionament l’ERESS i, des d’aleshores, ha fet recomanacions de casos plantejats per professionals. El 2020 l’ERESS va donar un pas més de qualitat i continuar la formació en la pràctica de l’ètica a nivell d’organització.
En record a Lourdes Zanuy
Lourdes Zanuy va ser una professional destacada dels serveis socials, amb una extensa trajectòria a l’Ajuntament de Lleida, que va impulsar la creació dels ERESS a la Paeria. S’ha proposat que el Comitè d’ètica dugui el seu nom en record a la seva figura i la seva professionalitat.
Adhesió a la Commemoració de Dia Universal de la Infància
La Paeria també proposarà al Ple de la Corporació municipal l’adhesió a la commemoració del Dia Universal de la Infància, d’acord al manifest promogut per Unicef. Com a Ciutat Amiga de la Infància des del 2004, Lleida va aprovar la declaració amb el compromís de promoure una major i més eficient inversió en la infància, perquè puguin accedir a recursos necessaris per afrontar reptes com la salut mental, el dret a l’educació, la protecció davant de tot tipus de violència o el dret a un medi ambient saludable. En aquest sentit, també en farà la difusió corresponent per arribar a la ciutadania perquè es conegui la importància de reconèixer els drets dels nens i les nenes, en tots els àmbits, econòmics, socials, culturals, civils i polítics.
Ajuts a famílies
Pel que fa a la informació dels ajuts a famílies de la ciutat, la comissió ha donat les darreres dades. L’últim import assignat a ajudes ascendeix a 126.597 euros. La partida més elevada correspon a habitatge, seguida d’atenció a infància.
A la comissió d’aquest dimecres s’han exposat diversos expedients de justificaiocns de subvencions atorgades de les àrees de Serveis Socials, Educació, Drets Civils, Feminismes i Salut.
Protocol de dol de ciutat en cas de feminicidis a Lleida
L’àrea de Feminismes ha informat del protocol de dol de ciutat en cas de feminicidis al municipi de Lleida. Aquest document defineix un procediment ordenat i efectiu de dol que permeti l’expressió pública de rebuig institucional i de la ciutadania davant dels feminicidis que puguin ocórrer en el municipi. El protocol va aprovar-se al darrer plenari del Consell Municipal de les Dones.