<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37681>>.

Lleida s’omple d’activitats per reivindicar els Drets dels Infants

La Paeria ha organitzat un seguit d’accions, que giraran sobre el dret a la pau i el benestar i les oportunitats dels nens i nenes i el joventSe signarà el Pla local per a la prevenció de la segregació escolar, s'engega el pilot del projecte “BOOOM!!!” a les ludoteques i serveis d'intervenció socioeducativa per plantar llavors i fer una societat més justa i de pau, i es col·locarà una placa de Lleida “Ciutat amiga de la Infància” a la plaça de la PaeriaCom a Ciutat Educadora i Amiga de la Infància, el govern municipal dona veu i escolta les necessitats de la infància per integrar-ho a les polítiques i les decisions públiques

La Paeria ha organitzat un seguit d’accions, que giraran sobre el dret a la pau i el benestar i les oportunitats dels nens i nenes i el joventSe signarà el Pla local per a la prevenció de la segregació escolar, s'engega el pilot del projecte “BOOOM!!!” a les ludoteques i serveis d'intervenció socioeducativa per plantar llavors i fer una societat més justa i de pau, i es col·locarà una placa de Lleida “Ciutat amiga de la Infància” a la plaça de la PaeriaCom a Ciutat Educadora i Amiga de la Infància, el govern municipal dona veu i escolta les necessitats de la infància per integrar-ho a les polítiques i les decisions públiques

Lleida s’omplirà d’activitats fins a l'1 de desembre per reivindicar els Drets dels Infants amb motiu del Dia Mundial de la Infància, el dia 20, i també pel Dia Internacional de la Ciutat Educadora, el 30. Enguany, les accions que s’han preparat giren entorn del dret a la pau i el benestar i les oportunitats per als nens i nens i el jovent. Són drets que es reconeixen a la Convenció sobre els Drets de l’Infant de 1989 i també als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que en el 16 promou la pau, les societats justes, pacífiques i inclusives.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha explicat que l’actual context bèl·lic fa tenir molt present els drets vinculats a la pau, perquè s’estan vulnerant i ignorant drets fonamentals de la infància, que s’han de protegir. En el mateix sentit, com a Ciutat Educadora, ha subratllat la importància de l’educació a la ciutat i visualitzar el compromís dels governs locals amb l’educació. Per això, el govern municipal hi contribueix amb una escolta activa de les veus de la infància i el jovent, les necessitats i prioritats perquè formin part de les polítiques i decisions públiques. 
Entre altres activitats que es faran, se signarà aquesta tarda el Pla local per a la prevenció de la segregació escolar, s'inicia el pilot del projecte “BOOOM!!!” que es farà a les ludoteques i serveis d'intervenció socioeducativa per plantar llavors i fer una societat més justa i de pau, i es col·locarà una placa de Lleida “Ciutat amiga de la Infància, l’1 de desembre, a la plaça de la Paeria.
La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha detallat el programa, seguint els dos eixos principals d’enguany: 

-d’una banda, el Dia Mundial de la Infància, amb el lema “El dret a la pau i el benestar”

-de l’altra, el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, amb el lema “La Ciutat Educadora, ciutat de pau i oportunitats”.

La regidora ha convidat tothom a participar-hi i a fer visible la importància de la participació de la infància i el jovent en l’activitat de la ciutat i de protegir els seus drets.
Programa d’activitats

-Del 15 al 30 de novembre, Exposició Projecte “ODS creatius”, al Pati de la Paeria. L’Àrea de Cooperació de l’Ajuntament ha realitzat el projecte: “ODS CREATIUS”, amb alumnat de la ciutat. En l’exposició es podrà veure el fruit d’aquest treball.

-Dia 17 de novembre, 17 h, Acte de signatura del Pla local per la prevenció de la segregació escolar, al Saló de Sessions del Palau de la Paeria. Acte dirigit als agents educatius de la ciutat (administracions, institucions i entitats).

-Dia 17 de novembre, a partir de les 17 h, La Teatrada, a la plaça Esteve Cuito (Teatre Municipal de l’Escorxador). Teatrada 2022 de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, pretén reunir alumnat, famílies i barri durant una tarda per gaudir del teatre i un berenar de coca i xocolata. Per a més informació: https://aulateatre.com/la-teatrada-2022/

-Dia 20 de novembre, Il·luminem de blau de la Paeria. Palau de la Paeria. La façana del Palau de la Paeria s’il·luminarà de color blau donant suport a UNICEF i per commemorar la Convenció dels Drets dels Infants.

-Dia 20 i 27 de novembre, 11.30 h, Auditori 2 de la Llotja, Cinemón Xic, cinema infantil en valors, alternatiu i de qualitat. Entre el 5 i el 27 de novembre l’edició Cinemón XIC ofereix la possibilitat de passar una bona estona en família, un espai lúdic i alhora didàctic pels petits i petites de la casa. 20 novembre “Dúnia i altres contes del món” i 27 novembre “La meva mare és una goril·la”.

-Del 20 al 27 de novembre, Microrelats sobre els drets dels infants, amb la col·laboració de diaris locals. Infants d’Educació Primària de les escoles de Lleida participen en la redacció de microrelats sobre els Drets dels Infants i la Ciutat Educadora.

-Del 21 al 30 de novembre, Projecte “Booom!!!”, als Serveis d’Intervenció Socioeducativa i Ludoteques Municipals. Els infants dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa i les Ludoteques Municipals participen en el projecte ’BOOOM!!!”. Iniciativa que pretén contribuir a la transmissió d’actituds i valors per a una bona convivència i, així, transformar les cultures de violència en cultures de pau. Els infants i joves aprendran a fer ‘bombes de llavors’ que simbolitzen la germinació i creixement d’oportunitats per una societat justa i de pau. En col·laboració amb l’àrea de Transició Ecològica i amb la participació de més de 800 infants.

-Dia 22 de novembre, 18.30 h, “La història de Lleida explicada a la canalla”, de l’autor, Antoni Gelonch, i il·lustracions d’Andrea de Castro, al Saló de Sessions del Palau de Paeria. Presentació del llibre a càrrec del seu autor.

-Del 22 de novembre a l’1 de desembre, Exposició sobre els Drets dels infants i ODS, a l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol. L’alumnat de 5è i 6è de Primària i de 1r i 2n d’ESO de Lleida podran visitar l’exposició dinamitzada sobre els Drets dels infants. Inscripció prèvia: https://forms.office.com/r/P5G5kNJEG9

-Dia 24 de novembre, 10 h. Trobada virtual del Paer en Cap, Miquel Pueyo, i de la regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, amb infants de les escoles de la ciutat. L’alumnat de 3r i 4t de Primària d’escoles de Lleida conversa amb l’Alcalde i la Regidora sobre els drets dels infants de la ciutat i del món. Hi participen les escoles: Camps Elisis, Sant Jaume i Seu Vella.

-Dia 28 de novembre, 12 h, Presentació del 6è Informe de l’Observatori de la Infància i l’Adolescència, al Saló de Sessions de la Paeria. A càrrec de la Dra. Ma. Àngels Balsells, Catedràtica de pedagogia de la Universitat de Lleida i el Paer en cap, Miquel Pueyo.

-Dia 30 de novembre, de 10.30 a 11.30 h, celebració del “Dia Internacional de la Ciutat Educadora”, al saló de Sessions i pati del Palau de la Paeria. Acte de celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2022. Lectura de la Declaració Institucional i visita a l’exposició de la Xarxa Temàtica coordinada per Lleida “Els objectius de desenvolupament sostenible amb la implicació de la infància. Fase II".

-Dia 1 de desembre, 10 h, Acte de Constitució del Plenari dels Infants i Joves, al Saló de Sessions de la Paeria. Acte on es constitueix el Plenari del curs 2022-23 presidit per l’Alcalde, la Regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes i la Defensora dels Drets dels Infants. Els/les representants del Consell d’infants i del Consell de joves exposaran les seves propostes de millora i compromisos d’actuació per la ciutat.

-Dia 1 de desembre, 11.45 h, Presentació de la Placa de Lleida “Ciutat amiga de la Infància”, a la plaça de la Paeria. Lleida pertany a la xarxa de Ciutats amigues de la Infància promoguda per UNICEF. En aquest acte es realitzarà la presentació de la Placa atorgada per UNICEF a la Plaça Paeria. 

Educació - Paeria