Més de setanta adhesions al Pacte Local per la Prevenció de la Segregació Escolar

Miquel Pueyo agraeix la implicació del sector educatiu i associatiu de Lleida per elaborar el pacte i referma el compromís de la Paeria en la lluita contra la segregació escolar

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presidit l’acte de signatura de les adhesions al Pacte Local per la Prevenció de la Segregació Escolar. Setanta-tres entitats de Lleida s’han sumat a aquest acord que contempla més d’un centenar de mesures que tenen com a finalitat l’equitat educativa, promoure la igualtat d’oportunitats, l’èxit escolar de l’alumnat i la cohesió social.

Miquel Pueyo ha agraït la implicació del sector educatiu i associatiu de Lleida per elaborar el pacte i per compartir l’objectiu de fer realitat les accions plantejades. El document s’ha assolit després d’un procés participatiu, amb el consens dels centres públics i concertats i l’aportació d’entitats, sindicats i administracions relacionades amb el sector. L’alcalde ha animat tot el món educatiu i associatiu de Lleida a sumar-se tant al pacte com al compromís d’assolir les seves fites que són “un objectiu de ciutat”.

El paer en cap ha apel·lat a la capacitat per subvertir l’enorme injustícia que moltes persones pateixen a la societat i que “hem de ser capaços d’aconseguir un espai d’equitat i d’oportunitats per a tots els nens i nenes. Això ens hauria d’enorgullir”, ha assegurat. Pueyo ha agraït les entitats adherides per sumar-se a aquesta lluita compartida, que és fonamental per al futur de la societat i de Lleida. I ha afegit que aquest territori té tres valors molt importants que “hem de saber desplegar i desenvolupar: la tecnologia, el talent i la tolerància, amb la capacitat de sumar, de tenir una visió plural i de fer la nostra ciutat un punt d’arribada, de coincidència i de creixement”. Tall de veu M.Pueyo

Miquel Pueyo ha recordat que la lluita contra la segregació escolar és un repte important a escala educativa i de ciutat. Al 2017 un informe del Síndic de Greuges de Catalunya posava l’accent en l’elevat índex de segregació escolar que existeix a Lleida i situava la ciutat entre les 20 el municipis de més de 10.000 habitants amb una major segregació escolar en Primària, i en el lloc 20 pel que fa a Secundària. Per revertir aquest fet, que es dona en un ampli nombre de ciutats catalanes, la Sindicatura de Greuges va aprovar el 2019 el Pacte Nacional contra la segregació, que l’Ajuntament de Lleida va subscriure al març d aquell any.

A l’acte de signatura d’aquesta tarda han assistit la tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro; el director dels Serveis Territorials d’Educació, Claudi Vidal; els regidors i regidores David Melé, Elena Ferre i Maria Antònia Maller, així com els i les representants de les entitats signants.

El director dels serveis territorials ha afirmat que és un pas molt important i ha agraït que la Paeria liderés aquest procés. Ha dit que per afrontar-ho amb èxit hi ha dos elements a destacar: el posicionament de les administracions, com la Paeria, que s’hi ha abocat per fer-hi front, i el desplegament d’eines i actuacions per arribar-hi.

La tinent d’alcalde Castro ha remarcat també la capacitat de crear xarxa per aconseguir una societat més justa i ha conclòs dient “gràcies per creure que sumar multiplica”.

Els principis del pacte

El pacte s’estructura en sis eixos, que inclouen 21 actuacions i 113 mesures que cada curs s’hauran d’ajustar, fer el seguiment i avaluar:
-Eix 1. Planificació de ciutat i de l’oferta escolar amb criteris d’equitat.

-Eix 2. Informació i acompanyament a les famílies.

-Eix 3. Detecció precoç de l’alumnat NESE (Necessitats Específiques de Suport Educatiu).

-Eix 4. Procés de gestió de l’escolarització i distribució de l’alumnat.

-Eix 5. L’acollida i el seguiment de l’alumnat NESE.

-Eix 6. Formació, transparència i seguiment del Pacte Local.