Josep Maria Sala-Valldaura i Marina Miralles guanyen els premis d’assaig Josep Vallverdú i de poesia Màrius Torres 2022

Amb les obres “La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic” i “Llavors”, respectivamentL’acte de lliurament se celebra per primera vegada a la Nau Central de la Seu Vella amb la proposta “Estimat amic, rebuda la teva” posa el focus en l’amistat entre dos escriptors lleidatans a través de les seves cartes:  Josep Vallverdú i Guillem Viladot, amb motiu del centenari de naixement del segon i del proper centenari del primer

Els Premis Literaris 2022 ja tenen guanyadors. Josep Maria Sala-Valldaura i Marina Miralles han estat els guardonats amb el 39è premi d’assaig Josep Vallverdú i el 27è premi de poesia Màrius Torres, amb les obres “La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic” i “Llavors”, respectivament. Els secretaris dels jurats dels dos premis han donat a conèixer els noms en l’acte que s’ha fet al Saló de Sessions de la Paeria, amb la presència del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i de la vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach.

Rutllant ha felicitat, en primer lloc, els membres del jurat pel seu rigor i per la seva feina i dedicació, així com els guanyadors dels Premis Literaris d’enguany, alhora que ha agraït a totes les autores i autors, tant als qui han presentat treballs d’assaig com els que han presentat poemaris, per la confiança dipositada en els Premis de Lleida i ha posat en valor “la creació literària i que fan bandera de dos escriptors emblemàtics de la nostra terra: Josep Vallverdú i Màrius Torres, autors que tenen el reconeixement del país, per la seva obra i pel seu llegat cívic”.

El regidor ha explicat que enguany s’escau, a més, la celebració del centenari del naixement d’un altre escriptor lleidatà, Guillem Viladot i la proximitat de la celebració, el 2023, del centenari del naixement de Josep Vallverdú. Per aquest motiu, aquest vespre també “rememorem, a través de les cartes que es van escriure, l’amistat llarga i profunda entre aquests dos creadors lleidatans” (Tall de veu J. Rutllant). “No vull deixar de passar l’ocasió per tenir un record especial per al  poeta Màrius Torres, que aquest desembre farà 80 anys que ens va deixar, aquell desembre de 1942 a Puig d’Olena, sense haver complert el seu desig de tornar a la seva Lleida enyorada”, ha destacat Rutllant.

39è Premi d’assaig Josep Vallverdú

Títol: “La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic”                 

Pseudònim: Peire Vidal    

Autor: Josep Maria Sala-Valldaura. Neix a Gironella el 1947. Doctor en Filologia per la Universitat de Barcelona, ha estat catedràtic de Literatura espanyola moderna i contemporània a la Universitat de Lleida.

Ha estudiat el teatre espanyol i el català del segle XVIII i començament del XIX, així com la poesia catalana i castellana contemporànies. Ha obtingut diversos premis, com ara el “Carles Fages de Climent”, el “Parc Taulí” i el “Cadaqués a Rosa Leveroni” de poesia, el “Sant Miquel d’Engolasters” (Nit literària andorrana) d’assaig, el “Joanot Martorell” de narrativa, el “Serra d’Or” i el “Cavall Verd” de la crítica, l’”Ovide” al millor llibre de poemes traduït al francès o la menció especial de la UNESCO a la literatura catalana. El 2019 li fou concedit el premi “Cadaquès a Quima Jaume” a la seva trajectòria literària.

27è premi de poesia Màrius Torres

Títol: “Llavors”                     

Pseudònim: Dora Salau    

Autora: Marina Miralles Mestre. Neix a Granollers el 1992, ciutat on viu. Graduada en filologia catalana (UB, 2014), Màster de Formació del Professorat (UAB, 2015) i un postgrau (UB,2016) d’assessorament lingüístic i serveis editorials, dedicació professional actual, que compagina amb l’exercici com a tècnica als Serveis Lingüístics de la FPCEE Blanquerna-URL.

Publica la novel·la Magnòlia (Alpina, 2018), el poemari La sort de Sísif (Gregal, 2019) i el conte de sang i fetge Hòstia (accèssit al VI Premi Guillem de Belibasta i publicat a Trèvol Atzur, Salòria, 2020) i els assaigs L’Escolania per dins i per fora (Abadia de Montserrat, 2020) i 25 anys del Rec al Roc  (Alpina, 2021).

Formada al Conservatori Municipal Josep M. Ruera, és pianista i compon cançons.

En l’edició d’enguany hi han concorregut un total de 67 originals, 15 més que l’any passat: 23, al 39è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 44, al 27è Premi de poesia Màrius Torres. Cal recordar que ja fa un parell d’edicions que es va igualar a 9.000 € la dotació econòmica dels dos Premis Literaris.

El jurat del 39è Premi d’assaig Josep Vallverdú està format per Jaume Barrull, Anna Berga, Anna Ballbona, Gabriella Gavagnin i Joan Roig. El del 27è Premi de poesia Màrius Torres, per Eva Baltasar, Mireia Calafell, M. Antònia Massanet, Pere Pena i Jordi Virallonga.

Nit Literària

La Nau Central de la Seu Vella serà per primera vegada l’escenari del lliurament dels Premis Literaris 2022.

La Nit Literària, sota el nom “Estimat amic, rebuda la teva... De V a V, d’un temps, d’una amistat”, se sumarà a una commemoració literària important, la del centenari del naixement de Guillem Viladot. Per aquest motiu, com s’ha fet al llarg del 2022 amb altres iniciatives i accions prèvies per recordar la figura i l’obra de l’autor, també en el marc dels Premis Literaris de la ciutat es tindrà present.

Així, es durà a terme una proposta literària i teatral de la mà dels actors Annabel Castan i Pep Plans que estaran acompanyats de LleidArt Ensemble (amb Nico Cobo, violoncel; Félix Gallego, Viola, i Ariadna Gabarrell, violí).