La Nau Central de la Seu Vella acull per primera vegada la Nit Literària

Lliurament dels Premis Literaris 2022 a Josep Maria Sala-Valldaura i Marina Miralles, premis d’assaig Josep Vallverdú i de poesia Màrius Torres 2022, respectivamentLa proposta “Estimat amic, rebuda la teva” ha posat el focus en l’amistat entre dos escriptors lleidatans a través de les seves cartes:  Josep Vallverdú i Guillem Viladot, amb motiu del centenari de naixement del segon i del proper centenari del primer

La Nau Central de la Seu Vella ha acollit per primera vegada l’acte del lliurament dels Premis Literaris 2022. La Nit Literària, sota el nom “Estimat amic, rebuda la teva... De V a V, d’un temps, d’una amistat”, s’ha sumat a una commemoració literària important, la del centenari del naixement de Guillem Viladot. Per aquest motiu, com s’ha fet al llarg del 2022 amb altres iniciatives i accions prèvies per recordar la figura i l’obra de l’autor, també en el marc dels Premis Literaris de la ciutat se l’ha tingut present.
Així, s’ha dut a terme una proposta literària i teatral de la mà dels actors Annabel Castan i Pep Plans que han estat acompanyats de LleidArt Ensemble (amb Nico Cobo, violoncel; Félix Gallego, Viola, i Ariadna Gabarrell, violí).
Els guanyadors dels Premis Literaris 2022, Josep Maria Sala-Valldaura i Marina Miralles, han recollit el 39è premi d’assaig Josep Vallverdú i el 27è premi de poesia Màrius Torres, amb les obres ‘La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic’ i ‘Llavors, respectivament.
El regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i la vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach, en representació de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i del president de la corporació provincial, Joan Talarn, han fet el lliurament als guanyadors de la Libertinella, l’escultura que simbolitza el guardó.
Jaume Rutllant ha destacat en el seu parlament que “avui celebrem la literatura, l’assaig, la poesia, la paraula, l’eina amb què diem el món i ens diem a nosaltres mateixos, per això és tan important que el nostre país tingui bons escriptors i escriptores, per això és tan important i necessari que des de les institucions impulsem la creació literària i els seus autors”.
El regidor de Cultura ha assenyalat estar “content en celebrar aquest vespre especial, perquè ens tornem a trobar en aquest lloc històric per fer públics els Premis Literaris de la ciutat, i ens sentim feliços i afortunats perquè ens acompanya, una edició més, l’autor que dona nom al premi d’assaig. Un guardó que l’any vinent celebrarà la seva 40a edició, un guardó que justament es va gestar a unes passes d’aquest escenari, al claustre de la Seu Vella, en una conversa entre Vallverdú i l’enyorat Jaume Magre”.
“Un acte en què rememorem, a través de les cartes que es van escriure, l’amistat llarga i profunda entre dos creadors lleidatans: Josep Vallverdú i Guillem Viladot, amb motiu del centenari del naixement del segon i del proper centenari del primer”, ha dit. “Vagi per endavant la meva més efusiva felicitació al guanyador i a la guanyadora dels premis d’enguany”, ha conclòs el regidor.
L'acte estrictament literari, que s’ha centrat en la lectura de la correspondència epistolar que van mantenir Viladot i Vallverdú, l’ha tancat aquest darrer en llegir una emotiva carta, adreçada al seu fill Eloi, qui va mantenir una gran relació amb l’escriptor de Riella, en la qual li recordava que ja feia vint anys del seu traspàs.
39è Premi d’assaig Josep Vallverdú
Títol: “La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic”
Pseudònim: Peire Vidal
Autor: Josep Maria Sala-Valldaura. Neix a Gironella el 1947. Doctor en Filologia per la Universitat de Barcelona, ha estat catedràtic de Literatura espanyola moderna i contemporània a la Universitat de Lleida.
Ha estudiat el teatre espanyol i el català del segle XVIII i començament del XIX, així com la poesia catalana i castellana contemporànies. Ha obtingut diversos premis, com ara el “Carles Fages de Climent”, el “Parc Taulí” i el “Cadaqués a Rosa Leveroni” de poesia, el “Sant Miquel d’Engolasters” (Nit literària andorrana) d’assaig, el “Joanot Martorell” de narrativa, el “Serra d’Or” i el “Cavall Verd” de la crítica, l’”Ovide” al millor llibre de poemes traduït al francès o la menció especial de la UNESCO a la literatura catalana. El 2019 li fou concedit el premi “Cadaquès a Quima Jaume” a la seva trajectòria literària.
27è premi de poesia Màrius Torres
Títol: “Llavors”
Pseudònim: Dora Salau
Autora: Marina Miralles Mestre. Neix a Granollers el 1992, ciutat on viu. Graduada en filologia catalana (UB, 2014), Màster de Formació del Professorat (UAB, 2015) i un postgrau (UB,2016) d’assessorament lingüístic i serveis editorials, dedicació professional actual, que compagina amb l’exercici com a tècnica als Serveis Lingüístics de la FPCEE Blanquerna-URL.
Ha publicat la novel·la ‘Magnòlia’ (Alpina, 2018), el poemari ‘La sort de Sísif’ (Gregal, 2019) i el conte de sang i fetge ‘Hòstia’ (accèssit al VI Premi Guillem de Belibasta i publicat a Trèvol Atzur, Salòria, 2020) i els assaigs ‘L’Escolania per dins i per fora’ (Abadia de Montserrat, 2020) i ‘25 anys del Rec al Roc’ (Alpina, 2021).
Formada al Conservatori Municipal Josep M. Ruera, és pianista i compon cançons.
En l’edició d’enguany hi han concorregut un total de 67 originals, 15 més que l’any passat: 23, al 39è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 44, al 27è Premi de poesia Màrius Torres. Cal recordar que ja fa un parell d’edicions que es va igualar a 9.000 € la dotació econòmica dels dos Premis Literaris.
El jurat del 39è Premi d’assaig Josep Vallverdú està format per Jaume Barrull, Anna Berga, Anna Ballbona, Gabriella Gavagnin i Joan Roig. El del 27è Premi de poesia Màrius Torres, per Eva Baltasar, Mireia Calafell, M. Antònia Massanet, Pere Pena i Jordi Virallonga.